Search
Close this search box.

Το παγκόσμιο ταλέντο έλκεται σε αυτές τις εννέα χώρες όπως ο σίδηρος στον μαγνήτη (λέει το INSEAD)

Πηγή φωτογραφίας: Flickr/aotaro

Ποιες είναι οι χώρες που “κονταροχτυπιούνται” με τις μεγαλύτερες αξιώσεις για όλα εκείνα τα λαμπρά μυαλά, που συνιστούν το παγκόσμιο διανοητικό κεφάλαιο και ταλέντο; Το περίφημο INSEAD πρόσφατα ανακοίνωσε τον ετήσιο δείκτη “Global Talent Competiveness Index” (GTCI), ο οποίος αποτυπώνει την ικανότητα των χωρών να προσελκύουν το παγκόσμιο ταλέντο. Οι χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις έχουν κάποια κοινά: εκπαιδευτικό σύστημα που καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς και πολιτικές απασχόλησης που ευνοούν την ευελιξία, την κινητικότητα και την επιχειρηματικότητα.  Στη λίστα κυριαρχούν οι ευρωπαϊκές χώρες, με πιο δυναμικές -όπως είναι μάλλον αναμενόμενο- τις σκανδιναβικές, που καταλαμβάνουν τρεις από τις εννέα κορυφαίες θέσεις.

  • Φιλανδία: Η χώρα έρχεται πρώτη στον υποδείκτη που αφορά το επίπεδο της επίσημης παιδείας, ενώ καταλαμβάνει υψηλές θέσεις σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα προσέλκυσης της έδρας δυναμικών επιχειρήσεων. Το δε επιχειρηματικό της περιβάλλον κατατάσσεται στην έκτη θέση, χάρη στο πολύ ισχυρό ρυθμιστικό τοπίο.
  • Δανία: στη συνολική κατάταξη η χώρα κατατάσσεται τρίτη τόσο για το επιχειρηματικό της περιβάλλον όσο και για τη δυνατότητα να “καλλιεργεί” ταλέντα. Στην έκτη θέση βρίσκεται το εκπαιδευτικό της σύστημα.
  • Λουξεμβούργο: Απ΄την τρίτη θέση της συνολικής κατάταξης το 2016, η χώρα υποχώρησε στην έβδομη, ωστόσο παραμένει στην πρώτη σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ταλέντων. Επίσης κατατάσσεται τρίτη στην ικανότητα διατήρησης εντός τειχών των εγχώριων ταλέντων.
  • Αυστραλία: Βρίσκεται στην έκτη θέση σε ό,τι αφορά την προσέλκυση ταλέντων, καθώς προσφέρει μεγάλη δεξαμενή διοικητικών δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου, που είναι απαραίτητες για μια χώρα ανταγωνιστική για τις επιχειρήσεις. Το εκπαιδευτικό της σύστημα -στην 4η θέση- θεωρείται από τα καλύτερα του κόσμου
  • Σουηδία: Ξέρει να διατηρεί τα ταλέντα της εντός των συνόρων και για αυτό καταλαμβάνει την τέταρτη θέση παγκοσμίως στον αντίστοιχο υποδείκτη. Παράλληλα, έχει ένα καλό εκπαιδευτικό σύστημα και προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα δια βίου μάθησης, γεγονός που κρατά τις δεξιότητές τους …ενημερωμένες.
  • ΗΠΑ: Χάρη κυρίως στο γεγονός ότι φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, η χώρα κατατάσσεται δεύτερη σε ό,τι αφορά τον υποδείκτη “Ανάπτυξη”, που αντανακλά την ικανότητα της χώρας να αναπτύσσει το ταλέντο μέσα από τα πανεπιστημιακά μαθήματα, τον θεσμό της μαθητείας κτλ.
  • Ηνωμένο Βασίλειο: Η χώρα παρουσιάζει καλές επιδόσεις σε όλους σχεδόν τους υποδείκτες, εκτός από εκείνους που αφορούν την επαγγελματική κατάρτιση και τα τεχνικά προσόντα. Αποτελεί “μαγνήτη” για ταλέντα, παρότι αυτό ενδέχεται να αλλάξει λόγω του Brexit, σύμφωνα με τη μελέτη.
  • Σιγκαπούρη: η σύγχρονη “πόλη-κράτος” της νοτιοανατολικής Ασίας κατατάσσεται πρώτη σε ό,τι αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον και τη δυνατότητα να προσελκύει το παγκόσμιο ταλέντο πρώτης γραμμής.
  • Ελβετία: Η χώρα κατατάσσεται πρώτη στον συνολικό δείκτη, για τις επιδόσεις της σε όλους τους υποδείκτες. Το μόνο (αλλά πολύ σημαντικό) σημείο στο οποίο χωλαίνει; Οι μεταβλητές που αφορούν την ισότητα των δύο φύλων στην αγορά εργασίας.

Περισσότερα ΕΔΩ