Search
Close this search box.

Η απόφαση του Τραμπ για τους Μουσουλμάνους μετανάστες επηρεάζει και την αρχιτεκτονική κοινότητα των ΗΠΑ

Πηγή εικόνας: Αt Columbia University, GSAPP students installed text reading, “We Won’t Build Your Wall,” in the architecture building’s windows. Photo © Biayna Bogosian

‘Οταν ο Ιρανός αρχιτέκτονας Milad Zabeti μετακόμισε στις ΗΠΑ το 2014, άρχισε να βαδίζει ολοταχώς προς την πραγμάτωση του Αμερικανικού Ονείρου. Μέχρι να κλείσει τα 29, κατάφερε να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στο Worcester Polytechnic Institute, να αποκτήσει πτυχία από άλλα δύο διεθνή πανεπιστήμια και να πιάσει δουλειά στο αρχιτεκτονικό γραφείο «Cambridge Seven Associates». Οταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέδωσε την περίφημη απόφασή του για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων επτά μουσουλμανικών κρατών, μεταξύ των οποίων και το Ιράν, ο Ζαμπέτι έμεινε ξεκρέμαστος. «Επενδύεις τη ζωή σου, την ενέργειά σου και τις ιδέες σου σε αυτή τη χώρα, επενδύεις τα πάντα, και μια ξαφνική απόφαση αλλάζει τα πράγματα» σχολιάζει.

Η απόφαση «σάρωσε» γενικά την αρχιτεκτονική κοινότητα των ΗΠΑ, καθώς όχι μόνο αρχιτέκτονες, αλλά και φοιτητές αρχιτεκτονικής, προσπαθούν να σταθμίσουν τις συνέπειες των πιθανών επιλογών τους, σε περίπτωση που θελήσουν να κάνουν ένα επαγγελματικό ή εκπαιδευτικό ταξίδι έξω από τη χώρα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα FiveThirtyEight,  κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 εκδόθηκαν 17.354 βίζες για φοιτητές των επτά χωρών (Ιράν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν και Υεμένη), πολλές από τις οποίες αφορούν φοιτητές αρχιτεκτονικής.

Η κατάσταση έχει ήδη προκαλέσει και ανακοινώσεις από πασίγνωστα αρχιτεκτονικά γραφεία. Ο Daniel Libeskind, που μεγάλωσε στην Πολωνία και μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1959 από το Ισραήλ όπου ζούσε τότε,«το studio του δεν θα υπήρχε, αν δεν υπήρχε η μετανάστευση. Η απόφαση του Τραμπ είναι ένα εμπόδιο στην ελευθερία και τις αξίες μας. Επηρεάζει τους εργαζόμενους, τους συναδέλφους και τους συνεργάτες μας. Μποϋκοτάρουμε ενεργά επιχειρήσεις που στηρίζουν τις πολιτικές της τρέχουσας διοίκησης».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ