Search
Close this search box.

Οι πόλεις υποφέρουν από τους σεισμούς και όσες πλήττονται περισσότερο, καινοτομούν

Μεταξύ του 1994 και του 2013 περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι ανά την υφήλιο έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας σεισμών, ενώ άλλα 118,3 εκατ. άτομα επηρεάστηκαν από τα χτυπήματα του Εγκέλαδου. Επιπροσθέτως, άλλοι 250,000 θάνατοι προέκυψαν από τσουνάμι συνεπεία σεισμών.

Οι σεισμοί επηρεάζουν κάθε ήπειρο, παρότι συγκεκριμένες περιοχές -όπως οι ακτές της Νότιας Αμερικής στον Ειρηνικό, η δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής, το Μεξικό, η Αλάσκα, η νοτιοανατολική Ευρώπη, η Νέα Ζηλανδία και μεγάλο μέρος της Ασίας- δέχονται συχνότερα χτυπήματα.

Παρότι σπανιότεροι από τις πλημμύρες, οι σεισμοί μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες ζημίες και σημαντικές ανθρώπινες απώλειες μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ώς προς αυτό υπήρξε ο σεισμός στην Αϊτή τον Ιανουάριο του 2010, που εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή σε 230.000 ανθρώπους και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό άλλων 300.000, ενώ μετέτρεψε σε άστεγους -προσωρινά ή μόνιμα- περίπου 1,5 εκατ. ανθρώπους. Η οικονομική ζημία απ΄ τον συγκεκριμένο σεισμό υπολογίστηκε σε περίπου 8 δισ. δολάρια, ενώ οι επιπτώσεις του είναι ακόμη αισθητές.

Οι περισσότερες απώλειες προκαλούνται από κτήρια που καταρρέουν. Αρα, η λήψη μέτρων που θα περιορίζουν τις ζημίες σε κτήρια είναι απολύτως απαραίτητη -κι αυτό είναι γνωστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Το 2015 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε μια 15ετή εθελοντική συμφωνία για τη μείωση  της πιθανότητας και των επιπτώσεων καταστροφών ανά την υφήλιο. Η συμφωνία (Sendai Framework for Disaster Risk Reduction 2015-2030), που έχει λάβει το όνομά της από την ιαπωνική πόλη Σεντάι, όπου κι έλαβε το πράσινο φως, έχει ώς στόχο τον περιορισμό του κόστους σε ζωές και χρήματα των φυσικών καταστροφών και τη βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας σε αυτό το πεδίο.

Περίπου 100 χώρες έχουν υιοθετήσει βασικά στοιχεία του Πλαισίου της Σεντάι, με κυρίαρχες τέσσερις προτεραιότητες δράσης.  Πχ., η προτεραιότητα 3 έχει ώς στόχο την επένδυση στο να χτιστούν κτήρια πιο ασφαλή “από την αρχή”, με τον σωστό σχεδιασμό και την απαιτούμενη ανθεκτική κατασκευή, αλλά και να ενισχυθούν τα ήδη υφιστάμενα οικοδομήματα. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: το πότε, πού και τι χτίζεις, παίζει σημαντικό ρόλο στο να μειωθούν οι ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας σεισμών. Από πού να ξεκινήσεις όμως; Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι χώρες και πόλεις που πλήττονται συχνότερα από τους σεισμούς είναι και πιο καινοτόμες στην αντισεισμική τους θωράκιση.

Στη Νέα Ζηλανδία πχ., περίπου 31.300 σεισμοί καταγράφηκαν μόνο φέτος και η ετοιμότητα για την αντιμετώπισή τους αποτελεί υψηλή προτεραιότητα από το 2011, οπότε ένας σεισμός στοίχισε την απώλεια 185 ζωών στην πόλη Canterbury. Έκτοτε, η πολιτική της πόλης για την πρόληψη είναι επιθετική.

Ένας δημοφιλής τρόπος για να ενισχύσεις τα κτήρια είναι να προσθέσεις δομή χάλυβα. Διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Άρθρο με πληροφορίες από τον Guardian