Search
Close this search box.

Newsletter Τεύχος 191









*|MC:SUBJECT|*




*|MC_PREVIEW_TEXT|*


newsletter

#191

 

 

 

 
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Ι ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 18 Απριλίου 2019

Editorial

 Οι εύλογες αντιδράσεις των Πολυτεχνείων της χώρας κατά του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ,  καθιστά σαφές ένα μήνυμα, που  καλό θα είναι να κατανοήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου, διότι  ακουμπά μια διαχρονική ελληνική παθογένεια.
Συγκεκριμένα, κάποτε πρέπει να σταματήσει η εκλογική σκοπιμότητα να επεμβαίνει στην Παιδεία και να συμβεί το αντίστροφο, η Παιδεία να επεμβαίνει στην εκλογική σκοπιμότητα.
Όταν η εκλογική σκοπιμότητα επεμβαίνει στην Παιδεία, αυτή υποβαθμίζεται, οργανώνεται «στο πόδι» και καθίσταται αναποτελεσματική, λειτουργώντας ως  πρόσχημα περισσότερο αντί ως σκοπός.
Αντίθετα, όταν η Παιδεία επεμβαίνει στην εκλογική σκοπιμότητα, η τελευταία αναβαθμίζεται από την ποιότητα μιας ανώτερης ηθικής προσέγγισης, που παράγει και το  αντίστοιχο αποτέλεσμα στην εφαρμοσμένη πολιτική. Η εκλογική σκοπιμότητα, παύει δηλαδή να ταυτίζεται με το βραχυπρόθεσμο μικροπολιτικό συμφέρον και αποκτά ποιοτικά χαρακτηριστικά στόχευσης σε μακρόπνοα αποτελέσματα υπέρ του κοινωνικού συνόλου, σε όλους τους τομείς.
Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε δυστυχώς μια εκδοχή του 1ου σεναρίου. Η κυβέρνηση για να αποκομίσει εκλογικά οφέλη, μεθοδεύει την ένταξη πολύ περισσότερων νέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μάλιστα σε τομείς σπουδών που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μια έξαρση υπερπληθυσμού επαγγελματικών κλάδων που ήδη ταλανίζονται από την ανεργία, ή την υποαπασχόληση, μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης.
Επιπλέον, υπονομεύει και την ποιοτική σύνθεση του κλάδου των μηχανικών, που παρά τις συνθήκες «αναδουλειάς» ,  διατηρεί το υψηλό του επίπεδο, χάρη και στο προηγηθέν υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό υπόβαθρο.
Τι υπόβαθρο θα έχουν οι νέοι των μαζικά παραγόμενων νέων τμημάτων  που δεν θα έχουν ούτε υποδομές, ούτε το προσωπικό για να ανταποκριθούν στα υφιστάμενα ποιοτικά επίπεδα της διαδικασίας πρόσληψης γνώσης των ελληνικών πολυτεχνικών σχολών;
Επιπλέον, εκτιμάται ότι στους 6.700 φοιτητές, που εισάγονται στα υφιστάμενα πενταετή πανεπιστημιακά τμήματα, θα προστεθούν περίπου άλλοι τόσοι (με βάση τους εισαγόμενους του 2018 στα αντίστοιχα τμήματα που «πανεπιστημιοποιούνται»), με αποτέλεσμα ο αριθμός των μηχανικών ανά έτος να διπλασιάζεται ετησίως.
Έτσι το brain drain αντί να αναχαιτιστεί θα διογκωθεί. Συνοδεία μάλιστα του κινδύνου να εξάγουμε και έναν αριθμό νέων μηχανικών που δε θα διαθέτει το γνωστικό υπόβαθρο, το οποίο τουλάχιστον εκπροσωπεί σήμερα με θετικό πρόσημο, την ελληνική αξιοσύνη στο εξωτερικό.
Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια κίνηση που υπονομεύει και το  εργασιακό μέλλον μελλοντικών και παλαιών μηχανικών, αλλά και τη διεθνή φήμη της επιστημονικής επάρκειας ενός επαγγελματικού κλάδου που μέχρι σήμερα προσφέρει λόγους στην Ελλάδα να είναι υπερήφανη για το έμψυχο δυναμικό που την αντιπροσωπεύει εκτός συνόρων.

Πάρις Μπίλλιας

 


Θέσεις και απόψεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ στη διαβούλευση για το Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας


Η Παναγία των Παρισίων εν αναμονή… επιστημονικής προσέγγισης

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 15ης Απριλίου.


Εγκρίθηκε η β΄ φάση του ΓΠΣ του Δήμου Θεσσαλονίκης

Από το Δημοτικό Συμβούλιο.


Επτά μονάδες βιοαποβλήτων στην κεντρική Μακεδονία

Προωθεί ο ΦΟΔΣΑ



Οι υποδομές σε Ελλάδα και Αν.Μεσόγειο την επόμενη 10ετία

Τι ειπώθηκε στο συνέδριο του Economist.


Η 2η  Μουσική Συνάντηση Χορωδιών

Στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ

ΗΜΕΡΙΔΑ  ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ για το Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 19 Απριλίου, ώρες 16:30-21:00, Συνεδριακό Κέντρο Ν.Γερμανός (περίπτερο 8, ΔΕΘ-HELEXPO)

ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα «Το νέο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Κτίριο Α2 του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά», στις 18 Απριλίου 2019, ώρα 17.00, Δημοτικό Θέατρο Παύλου Μελά «Χρήστος Τσακίρης», Θεσσαλονίκη.

ΗΜΕΡΙΔΑ «Κυκλική Οικονομία & Διαχείριση Αποβλήτων» διοργανώνει το Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), στις 19 Απριλίου 2019, ώρες 08.00-15.00, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Θέρμης, Θεσσαλονίκη. Πληροφορίες Θωμάς Καραμανίδης, τηλ. 2313321101 και ΕΔΩ 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ του ΚΕΝΟΠ της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, «Η Ευρώπη εκ των έσω», στις 19 Απριλίου 2019, ώρα 17.30. Πληροφορίες

ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα «Βιο-βάσιμη οικονομία στην ενέργεια & το περιβάλλον: εφοδιαστικές αλυσίδες και καινοτομία», στις 19 Απριλίου 2019, στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, αίθουσα Athens Digital Lab. Πληροφορίες

ΔΙΑΛΕΞΗ του Γ. Πρεβελάκη «Η ιδιοπροσωπία της Ευρώπης : ανάμεσα στη Μεσόγειο και την Αμερική», στις 7 Μαϊου 2019, ώρα 19.00, κινηματογράφος ΟΛΥΜΠΙΟΝ, Θεσσαλονίκη 

4ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Energy Transition IV SE Europe and beyond», από 6 έως 8 Μαϊου 2019,    ξενοδοχείο Divani Caravel, Αθήνα. Πληροφορίες

1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ με θέμα «Σχεδιασμός και Διαχείριση Λιμενικών, Παράκτιων και Υπεράκτιων Έργων», από 8 έως 11 Μαϊου 2019, Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα. Πληροφορίες

200 εκατ. ευρώ για Τοπικά Χωρικά Σχέδια την επόμενη πενταετία (greenagenda.gr)

Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό θα διεξαγάγει το Παρίσι για τη Notre Dame (b2green.gr)

Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (naftemporiki.gr)

Ξεκίνησε η διαδικασία για την παραχώρηση 23 περιφερειακών αεροδρομίων (ypodomes.com)

Τρεις προσφορές στο διαγωνισμό του ΥΠΕΝ για το χωροταξικό των ΑΠΕ (michanikos.gr)

Πλήρης ακινησία σε ΟΑΣΘ, ΟΣΕΘ, ΑΣΥΘ (voria.gr)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ


Γ.Στασινός: “Η κυβέρνηση μας γυρίζει 30 χρόνια πίσω για τον αιγιαλό!”


Τα αγκάθια που περιμένουν λύσεις για οριστικούς δασικους χάρτες – του Στ.Διαμαντόπουλου

Facebook

Website

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ

Copyright © ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
All rights reserved. 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ
Πάρις Μπίλλιας

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
Βαγγέλης Μωυσής, Χρύσα Λασκαρίδου, Κυριακή Διαβολίτση, Κυριακή Πετρίδου.
E-MAIL ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
infotkm@central.tee.gr