Search
Close this search box.

Οι θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ στην ανοικτή διαβούλευση της ΓΓΕΤ

Οι θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ στην ανοικτή διαβούλευση της ΓΓΕΤ

Υπόμνημα με τις απόψεις και τις θέσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ, τις οποίες επεξεργάστηκε η Μόνιμη Επιτροπή Ανταγωνιστικότητας-Επιχειρηματικότητας-Καινοτομίας αναφορικά με την ανοικτή διαβούλευση επί της εξειδίκευσης των βασικών τομέων προτεραιότητας της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας, στο πλαίσιο της Έξυπνης Εξειδίκευσης της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Καινοτομίας.

Η ΜΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ προτείνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός μοντέλου αξιολόγησης / βαθμολογίας, όπου τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα προς όλους και η επιλογή των κριτηρίων θα επιτρέπουν τη διαφανή και εύκολη εξακρίβωση του αποτελέσματος της αξιολόγησης από όλη την κοινότητα, χωρίς να χρειάζεται πρόσβαση στην πρόταση αυτή καθ’ αυτή.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, «για την προαγωγή της ουσιαστικής καινοτομίας χρειάζεται διασταύρωση των αιτημάτων χρηματοδότησης με αντίστοιχα έργα που υποβάλλονται/υλοποιούνται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά καιρούς αρκετά εθνικά έργα αποτελούν “αντίγραφα” αντίστοιχων εγκεκριμένων Ευρωπαϊκών έργων. Θα πρέπει λοιπόν να ληφθεί μέριμνα προκειμένου να μη χρηματοδοτούνται έργα που ήδη υλοποιούνται από φορείς, ακόμα και αν εμπλέκονται νέες κοινοπραξίες σε εθνικό επίπεδο.»

Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου αφορούν, μεταξύ άλλων, σε παρεμβάσεις που σχετίζονται με την ψηφιοποιημένη βιομηχανική παραγωγή, την έννοια του Digital Material Passport, και την κυβερνοασφάλεια.

Δείτε το πλήρες κείμενο των θέσεων του ΤΕΕ/ΤΚΜ ΕΔΩ