Search
Close this search box.

Ημέρες Ειδικότητας Μηχανικού στο ΤΕΕ/ΤΚΜ – Ο Μηχανολόγος Μηχανικός φορέας προσαρμογής στις τεχνολογικές εξελίξεις

Ο σημαντικός ρόλος των Μηχανολόγων Μηχανικών στην ανάπτυξη, ως “φορείς” εισόδου και υιοθέτησης πολλών τεχνολογικών εξελίξεων στο ελληνικό γίγνεσθαι, αναδείχθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το ΤΕΕ/ΤΚΜ και το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων με τη γενική επωνυμία “Ημέρες Ειδικότητας Μηχανικού”.

Την εκδήλωση, που παρακολούθησε πλήθος μελών του ΤΕΕ/ΤΚΜ και φοιτητών του ΑΠΘ, χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης (κάνοντας σύντομη αναδρομή στην πορεία και στον θεσμικό ρόλο του Τμήματος), ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Κύρος Υάκινθος (υπογραμμίζοντας τη σημασία της στενής διασύνδεσης του χώρου σπουδών και του χώρου επαγγελματικής εκπροσώπησης των μηχανικών), αλλά και ο πρόεδρος του ΣΜΗΒΕ κ. Βασίλης Αργυρόπουλος (που τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των μηχανικών στους επαγγελματικούς φορείς που τους εκπροσωπούν).

Ο κ. Γεώργιος Σαββαΐδης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, αναφέρθηκε στην ιστορία του Τμήματος από την ίδρυσή του το 1972, στο πρόγραμμα σπουδών και στους αριθμούς που συνθέτουν την εικόνα του τα τελευταία χρόνια από πλευράς προσωπικού και φοιτητών, ενώ υπογράμμισε τη βούληση του ιδίου και του συνόλου του διδακτικού προσωπικού, για “άρτια και ποιοτική εκπαίδευση Μηχανολόγων Μηχανικών που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και της κοινωνίας, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στο τεχνολογικό, παραγωγικό και οικονομικό παγκόσμιο γίγνεσθαι”.

Ο κ. Γκαμπριέλ Μανσούρ, Καθηγητής στο Εργαστήριο Εργαλειομηχανών και Διαμορφωτικής Μηχανολογίας ΤΜΜ ΑΠΘ και Επιστημονικός Υπεύθυνος Πρακτικής άσκησης, αναφέρθηκε εκτενώς το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης των φοιτητών του τμήματος, τονίζοντας πως ένα ποσοστό 30% από τους ασκούμενους είχαν πρόταση για μελλοντική συνεργασία με τον φορέα στον οποίο έκαναν την πρακτική τους και τελικά περίπου σε ποσοστό 25% συνεχίζουν την συνεργασία. Οι δε φορείς δηλώνουν ικανοποιημένοι από την συνεργασία με τους φοιτητές και δηλώνουν ότι θα συνεχίζουν να δέχονται ασκούμενους.

Ο κ. Δημήτριος Δασκαλάκης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Συνιδρυτής – Διευθυντής της Q-PLAN INTERNATIONAL, αναφέρθηκε στον ρόλο του Μηχανολόγου Μηχανικού ως συμβούλου επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας την ευρυμάθεια και την ευρύτητα δεξιοτήτων που πρέπει να τον χαρακτηρίζουν για την άσκηση των καθηκόντων του, γεγονός που επιβάλλει τη διαρκή επιμόρφωσή του και ενημέρωση του για κάθε νέα εξέλιξη επί των αντικειμένων στα οποία δραστηριοποιείται.

Ο κ. Γεράσιμος Καμπίτσης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Cambicci+Associates, ΗΜ Μελετητική Μηχανική, αναφέρθηκε στην καθημερινότητα του επαγγέλματος στον ιδιωτικό τομέα και στα πολλά ενδιαφέροντα πεδία που μπορεί να οδηγήσει τον Μηχανολόγο η ειδικότητά του, υπογραμμίζοντας: “Σε συνεργασία με όλες τις ειδικότητες μηχανικών, εξημερώνοντας την Φύση, σεβόμενοι την ενέργεια, παρέχουμε θερμική άνεση, υγιείς συνθήκες διαβίωσης & ευεξίας, για ένα ασφαλές περιβάλλον για τον άνθρωπο σε όλες του τις δραστηριότητες, διατηρώντας την πολιτιστική μας κληρονομιά και δημιουργώντας νέα.”

Ο κ. Κώστας Νικολάου, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός MSc, Διευθυντής Εργοστασίου της ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, έκανε μια πιο συναισθηματική προσέγγιση στην “γοητεία” της ειδικότητας, προτρέποντας τους φοιτητές και μελλοντικούς συναδέλφους, να ανακαλύψουν νωρίς τι τους αρέσει περισσότερο, να αγαπούν και να ασκούν με πάθος το επάγγελμα, να μη φοβούνται να κάνουν μεγάλα όνειρα και να θέτουν υψηλούς στόχους, να μην πτοούνται από την αποτυχία, αλλά να την κάνουν εφαλτήριο εντατικότερης συνέχειας και να αφοσιωθούν στην επίτευξη των στόχων τους με πειθαρχία και συνέπεια, ορίζοντας εγκαίρως την ερμηνεία της επιτυχίας και της ευτυχίας για τους ίδιους.

Δείτε τις εισηγήσεις των ομιλητών:

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γεώργιου Τσακούμη

«Σπουδές και Επαγγελματική εξέλιξη του Μηχανολόγου Μηχανικού» – Γεώργιος Σαββαΐδης, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμ. Μηχανολόγων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ

«Η Πρακτική άσκηση των Φοιτητών του Τμήματος» – Γκαμπριέλ Μανσούρ, Καθηγητής, Εργαστήριο Εργαλειομηχανών και Διαμορφωτικής Μηχανολογίας ΤΜΜ ΑΠΘ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Πρακτικής άσκησης.

«Ο Μηχανολόγος ως Σύμβουλος Μηχανικός» – Δημήτριος Δασκαλάκης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Συνιδρυτής – Διευθυντής Q-PLAN INTERNATIONAL

«Licence to Chill» – Γεράσιμος Καμπίτσης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Cambicci+Associates, ΗΜ Μελετητική Μηχανική

«Mechanical Engineering, Love to Hate it & Hate to Love it» – Κώστας Νικολάου, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός MSc, Διευθυντής Εργοστασίου της ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ Ευκαρπία Θεσσαλονίκης