Search
Close this search box.

Οι ανθεκτικές κοινότητες στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρα Αρχιτεκτονικής

uia_logo-300x140

Η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής «World Architecture Day» ιδρύθηκε από την UIA International Union of Architects το 1985 και γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, παράλληλα με την Παγκόσμια Ημέρα «World Habitat Day» των Ηνωμένων Εθνών.

Το θέμα της World Habitat Day 2023 είναι «Resilient urban economies: cities as drivers of growth and recovery». Μέσα σε αυτό το θεματικό πλαίσιο, το Συμβούλιο της UIA επέλεξε για την World Architecture Day 2023 το θέμα «Architecture for Resilient Communities». Με αυτό το θέμα, η UIA επιδιώκει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα αλλά και στην ευθύνη της Αρχιτεκτονικής να συνεισφέρει στην επίτευξη βιώσιμων και ανθεκτικών κοινοτήτων και να ανοίξει μια διεθνή συζήτηση για τη σχέση μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών σε όλες τις χώρες.

Η ανεξέλεγκτη αστική εξάπλωση σε όλο τον κόσμο απειλεί την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ισορροπία του πλανήτη. Οι κλιματικές κρίσεις, η παγκόσμια πανδημία και οι πολιτικές αναταραχές σε πολλές χώρες έχουν αποκαλύψει κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές ανισότητες που απειλούν τις κοινότητες παγκοσμίως και επηρεάζουν δυσανάλογα τις φτωχές και περιθωριοποιημένες ομάδες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο καλούμαστε να διαχειριστούμε το δύσκολο έργο καλύτερης αντιμετώπισης των κλιματικών και κοινωνικών προκλήσεων του σήμερα. Αυτό εγείρει το ζήτημα της αποτελεσματικότητας και της επάρκειας των συμβατικών μέσων σχεδιασμού για την οργάνωση των εδαφών και την παραγωγή αρχιτεκτονικής με σεβασμό προς το περιβάλλον και την κοινωνία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής, που θα εορταστεί στις 2 Οκτωβρίου 2023, αρκετές αρχιτεκτονικές ενώσεις και οργανισμοί παγκοσμίως διοργανώνουν εκδηλώσεις σύμφωνα με το θέμα που έχει αποφασίσει η UIA. Η ίδια η UIA διεξάγει επίσης σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις  με φυσική παρουσία και διαδικτυακά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.