Search
Close this search box.

Η εφαρμοσμένη έρευνα, κλειδί για την ανταγωνιστικότητα

Η εκδήλωση για την εφαρμοσμένη έρευνα και την μεταφορά τεχνολογίας που συνδιοργάνωσαν την περασμένη Τρίτη το ΤΕΕ/ΤΚΜ και οι Δομές Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΑΠΘ, του ΔΠΘ και του ΕΚΕΤΑ, καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει το Τμήμα μας, στην επιτάχυνση των ρυθμών ένταξης στην πραγματική οικονομία, του “θησαυρού” που παράγεται καθημερινά από το υψηλής ποιότητας ερευνητικό δυναμικό των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ινστιτούτων.

Η προοπτική όμως αυτή χρειάζεται ενίσχυση και υποστήριξη για να έχουμε τα μέγιστα και βέλτιστα αποτελέσματα. Όπως σημειώναμε στο φετινό μας υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό, η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να βασίζεται στο χαμηλό κόστος αλλά στην ποιότητα, την καινοτομία και συχνά στη μοναδικότητα των προϊόντων/υπηρεσιών. Δεδομένου όμως ότι οι ντόπιες επιχειρήσεις ως επί το πλείστον δεν είναι ικανού μεγέθους για να χρηματοδοτήσουν, κάθε μία ξεχωριστά, σοβαρή έρευνα, αναγκαία συνθήκη για τη λύση του προβλήματος είναι η οικονομική ενίσχυση και η θεσμική υποστήριξη της ντόπιας επιχειρηματικότητας προς την κατεύθυνση των συνενώσεων, των συνεργιών και των cluster.

Παράλληλα, όπως διαχρονικά τονίζουμε, χρειάζεται και να άρουμε τη διστακτικότητα για συνεργασία με την παραγωγή, που εμφανίζεται ενίοτε από πλευράς των Πανεπιστημίων και να καλλιεργήσουμε την υψηλού ρίσκου επιχειρηματική νοοτροπία, απαραίτητη για την είσοδο της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία.

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία θα είχε άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα, δεδομένων των σημαντικών θυλάκων καινοτομίας (που πάντως δεν οφείλονται σε δράσεις της Πολιτείας), της ποικίλης παραγωγικής δραστηριότητας και των σπουδαίων Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών ιδρυμάτων.