Search
Close this search box.

Το Σαν Φρανσίσκο αποκτά φέτος τον πρώτο υπερ-υψηλό ουρανοξύστη του, αλλά ουδείς συγκρίνεται με τους Κινέζους στα megatalls κτήρια

Πηγή φωτογραφίας: Christopher Michel, flickr

Το Σαν Φρανσίσκο ετοιμάζεται να εγκαινιάσει στις αρχές του 2018 τον ψηλότερο ουρανοξύστη του, τον Salesforce Tower, που ήδη δεσπόζει στη γραμμή του ορίζοντα της πόλης. Με ύψος 1070 ποδιών (326 μέτρων), το νέο κτήριο, θα αποτελεί τον πρώτο “supertall” ουρανοξύστη της πόλης και υπερβαίνει κατά 200 πόδια το οικοδόμημα που κρατούσε τον τίτλο του ψηλότερου της πόλης από το 1972: το Transamerica Pyramid Center.

Ο νέος πύργος αναδύεται στον ορίζοντα ώς το κέντρο του οικονομικού δυναμισμού της πόλης, αλλά και ώς σύμβολο της οικονομικής ισχύος της εταιρείας που το όνομά της φέρει, της Salesforce, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της υπολογιστικής νέφους. Ως υπερ-υψηλά κτήρια (supertall) προσδιορίζονται από το Συμβούλιο Ψηλών Κτηρίων και Αστικού Περιβάλλοντος (CTBUH) εκείνα το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 300 μέτρα. Πάντως, παρότι οι κάτοικοι του Σαν Φρανσίσκο είναι ενδεχομένως στην πλειονότητά τους περήφανοι για το νέο απόκτημα της πόλης, αν το γεωγραφικό κάδρο ανοίξει, τα 326 μέτρα του Salesforce Tower δεν φαίνονται πια τόσο εντυπωσιακά.

Εντός του 2018 πιθανώς θα ολοκληρωθούν άλλα 19 υπερ-υψηλά κτήρια, εκ των οποίων τα 14 βρίσκονται στην Κίνα. Μεταξύ αυτών, το ψηλότερο έχει ύψος 452 μέτρων. Πρόκειται για τον ουρανοξύστη Changsha IFS, που οικοδομείται στην πόλη Changsha στα νοτιο-κεντρικά της Κίνας.

Το Σαν Φρανσίσκο δεν περιλαμβάνεται καν στο Top-25 των πόλεων με τα ψηλότερα κτήρια στον κόσμο. Στην πρώτη θέση βρίσκεται το Ντουμπάι κι ακολουθούν κατά σειρά οι πόλεις Σαγκάη, Μέκκα, Σενζέν, Σεούλ, Νέα Υόρκη, Γκουάνγκτζου, Τιανγίν, Ταϊπέι και Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με το CTBUH, υπάρχουν 120 υπερ-υψηλά κτήρια, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή: μεταξύ αυτών ο ουρανοξύστης στη Τζέντα που θα έχει ύψος 1 χιλιομέτρου και αναμένεται να ανοίξει το 2020. Συνολικά 69 από αυτά τα κτήρια βρίσκονται στην Κίνα και μόνο εννέα στις ΗΠΑ, όλα στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο.

Άρθρο με πληροφορίες από το quartz.com

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Θυμηθείτε παλαιότερο άρθρο του blog του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τους “megatalls” ΕΔΩ