Search
Close this search box.

Η «κληρονομιά» του μεγάλου σεισμού του 1978, στο 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής

Με μια παράλληλη εκδήλωση που «ξυπνά» τις μνήμες της Θεσσαλονίκης από το μεγάλο σεισμό του 1978, συμμετέχει το ΤΕΕ/ΤΚΜ στο 16ο Διεθνές  Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες στην πόλη μας.

Η εκδήλωση, με θέμα «40 χρόνια από το σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη – εξελίξεις και επιτεύγματα στην αντιμετώπιση  φαινομένων σεισμού», θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ.Αλεξάνδρου 49) την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 στις 09:30 το πρωί. Στη διάρκειά της, ειδικοί επιστήμονες, στελέχη του ΙΤΣΑΚ και πρωταγωνιστές της διαδικασίας επούλωσης των πληγών της πόλης μετά το σεισμό, θα αναφερθούν εκτενώς στο πως επηρέασαν τα γεγονότα του 1978 την εξέλιξη της νομοθεσίας για την αντισεισμική προστασίας, τη δημιουργία φορέων αλλά και την μορφή της Θεσσαλονίκης, μέχρι σήμερα.

Οι εργασίες του 16ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Σεισμικής Μηχανικής (16ECEE), ξεκινούν Δευτέρα 18 Ιουνίου ξεκινούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής (ETAM) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σεισμικής Μηχανικής (EAEE), με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα διαρκέσει ως τις 21 Ιουνίου με περισσότερους από 1500 συμμετέχοντες και αναμένεται να καλύψει μεγάλο εύρος επιστημονικών θεμάτων που άπτονται των σύγχρονων εξελίξεων και των τεχνολογιών αιχμής στον τομέα της Σεισμικής Μηχανικής.

Όπως ανέφερε, σε συνέντευξη τύπου, ο καθηγητής Γεωμηχανικής του ΑΠΘ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Κυριαζής Πιτιλάκης, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη, ενώ ο σεισμός του 1978 σηματοδότησε την ραγδαία εξέλιξη της σεισμικής μηχανικής στη χώρα μας, παράγοντες που συντέλεσαν στο να καταστήσουν την χώρα μας μία από αυτές που οδηγούν επιστημονικά τις εξελίξεις στην σεισμική μηχανική σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

«Η οργάνωση του ίδιου του συνεδρίου είναι μία επιβεβαίωση του κύρους του επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού της χώρας μας και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα. Η Θεσσαλονίκη είναι από τις πιο μελετημένες πόλεις στον κόσμο σε ότι αφορά τους σεισμούς» επεσήμανε ο κ.Πιτιλάκης.

Για τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης, ο κ. Πιτιλάκης επανέλαβε την επιστημονική του άποψή ότι «δεν ήταν ο πιο ισχυρός που μπορεί να περιμένει η περιοχή», με βάση της ενδείξεις από καταγραφές από τον 5ο αιώνα μέχρι σήμερα, και έκρινε αναγκαία την αύξηση του επιπέδου του αντισεισμικού κανονισμού. «Το 80% των κτιρίων μας είναι κατασκευασμένα με προδιαγραφές προ του τελευταίου κανονισμού της ΕΕ (δηλαδή περισσότερο από μία δεκαετία)» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του νέου ευρωπαϊκού κώδικα αντισεισμικής προστασίας, μέσα από πολύ αυστηρές διαδικασίες των θεσμών της ΕΕ, που θα είναι αρκετά βελτιωμένος σε σύγκριση με τον προηγούμενο, κυρίως σε ότι αφορά το επίπεδο σχεδιασμού των κτιρίων. Κατά τον ίδιο, η διοργάνωση ενός συνεδρίου παγκόσμιας εμβέλειας στην Θεσσαλονίκη θα αναδείξει την ποιότητα και την δυναμική του ελληνικού επιστημονικού και τεχνικού δυναμικού. Στο πρόγραμμα παρουσιάσεων που αφορούν την έρευνα στον ελλαδικό χώρο, θα συμμετάσχουν πάνω από 120 Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές που δραστηριοποιούνται διεθνώς στον ακαδημαϊκό και επαγγελματικό τομέα. «Το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ που στηρίζει την οργάνωση του συνεδρίου θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο, ενώ βρίσκεται στις θέσεις 50-100 σύμφωνα με πρόσφατες διεθνείς κατατάξεις» είπε.

Περισσότερες πληροφορίες για το 16ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Σεισμικής Μηχανικής, μπορείτε να δείτε στο site του συνεδρίου, ΕΔΩ