Search
Close this search box.

Προτάσεις χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων σε εσπερίδα του ΤΕΕ

Εξαίρεση των επενδύσεων σε εξοικονόμηση ενέργειας και φιλικές στο περιβάλλον τεχνολογίες από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τον υπολογισμό του ελλείμματος ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, παρουσιάζοντας παράλληλα δύο συγκεκριμένες προτάσεις χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στην Εσπερίδα με θέμα: «η τυποποίηση στην ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων», που διοργάνωσε το ΤΕΕ το βράδυ της Τετάρτης 30 Ιανουαρίου 2019 στην Αθήνα.

Ο Γ. Στασινός μίλησε για τις καθυστερήσεις, που έχουν σημειωθεί τόσο στο παρελθόν, όσο και την τρέχουσα περίοδο,  στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας  από την χώρα μας. Κάλεσε δημόσια την πολιτεία και την κυβέρνηση να ξεκινήσουν άμεσα τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές. Τόνισε  ότι «η ενσωμάτωση των νέων κοινοτικών κατευθύνσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να ξεκινήσει τώρα».

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ παρουσίασε δύο συγκεκριμένες χρηματοδοτικές προτάσεις, οι οποίες προβλέπουν:

  • Η πρώτη ένα έξυπνο και δυνατό χρηματοοικονομικό εργαλείο που θα αξιοποιεί τους διαθέσιμους δημόσιους πόρους πολλαπλασιαστικά, όχι σαν επιδότηση, αλλά σαν εγγύηση σε σχήματα με ιδιωτική συμμετοχή. Να κάνουμε μόχλευση των χρημάτων που υπάρχουν ώστε να τα πολλαπλασιάσουμε με ιδιωτικούς πόρους και συνδυασμό έξυπνων χρηματοοικονομικών εργαλείων.
  • Η δεύτερη πρόταση τη δημιουργία κινήτρων, ώστε κάθε πολίτης, κάθε επιχείρηση, κάθε οικονομική οντότητα να μπορεί να επενδύσει χωρίς δεύτερη σκέψη σε ενεργειακή εξοικονόμηση του ακινήτου που έχει,  με συγκεκριμένα κίνητρα ως εξής: α) Φορολογικά κίνητρα στο πλαίσιο μιας νέας συνολικής φορολογικής πολιτικής για τα ακίνητα. β) Οι δαπάνες ενεργειακής εξοικονόμησης να εκπίπτουν από το εισόδημα. γ) Οι αποσβέσεις επενδύσεων ενεργειακής εξοικονόμησης να έχουν τουλάχιστον διπλάσιο συντελεστή απόσβεσης.

Δείτε τι ειπώθηκε στην εσπερίδα από όλους τους εισηγητές, ΕΔΩ.