Search
Close this search box.

Απόδοση ευθυνών και κονδύλια ζητά το ΤΕΕ/ΤΚΜ για το «Εξοικονόμηση κατ`οίκον ΙΙ»

“Στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν μηχανικοί και πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας που επιχειρούσαν από το πρωί της Δευτέρας, 16 Σεπτεμβρίου 2019,  να υποβάλουν αιτήσεις ένταξης στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ», με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος να καθίσταται ουσιαστικά μη διαθέσιμη έπειτα από μία ώρα, από την στιγμή που άνοιξε.”

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε ανακοίνωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ με την οποία τίθεται ζήτημα απόδοσης ευθυνών και αύξησης των κονδυλίων για το πρόγραμμα, ενώ πρωτοβουλία παρέμβασης στα αρμόδια υπουργεία ανέλαβε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός.

Στην ανακοίνωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:

“Για μια ακόμα φορά οι μηχανικοί αντιμετώπισαν συνθήκες που τους απαξιώνουν ως επιστήμονες και επαγγελματίες και τους αναγκάζουν να παραμείνουν «αιχμάλωτοι» μπροστά στους υπολογιστές τους ελπίζοντας – οι περισσότεροι μάταια όπως αποδείχθηκε – να ολοκληρώσουν την εργασία που τους ανατέθηκε από τους ενδιαφερόμενους πολίτες.

Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, για δεύτερη φορά, να αποδοθούν τα προβλήματα του πληροφοριακού συστήματος στον μεγάλο φόρτο και την «πρωτοφανή» επισκεψιμότητα. Τα ίδια προβλήματα είχαν παρουσιαστεί και στον πρώτο κύκλο του προγράμματος και η επισκεψιμότητα ήταν πλέον προβλέψιμη. Οι αρμόδιοι έπρεπε να ορίσουν ημερομηνία έναρξης υποδοχής αιτήσεων μόνο εφόσον είχαν διαπιστώσει ότι το πληροφοριακό σύστημα είναι λειτουργικό και βεβαιωμένα έτοιμο για τον φόρτο εργασίας που θα υποδεχθεί. Αυτή τη φορά θα πρέπει να διερευνηθούν εξαντλητικά και να αξιολογηθούν οι λόγοι που οδήγησαν, για δεύτερη φορά, στα ίδια προβλήματα στην έναρξη του νέου κύκλου του «Εξοικονόμηση κατ οίκον ΙΙ», να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις στους υπεύθυνους για το φιάσκο.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ στις παρούσες συνθήκες, αξιολογώντας τον κίνδυνο πολλοί πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας να μείνουν εκτός προγράμματος χωρίς υπαιτιότητα δική τους ή των μηχανικών που τους εξυπηρετούν, ζητά να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων του Προγράμματος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ταυτόχρονα να καθυστερήσει κατά μία ημέρα η έναρξη υποβολής αιτήσεων της επόμενης ομάδας περιφερειών ώστε το σύστημα να παραμείνει διαθέσιμο στην πρώτη ομάδα για μια επιπλέον ημέρα.”

Οι προτάσεις του προέδρου του ΤΕΕ

Λύσεις που να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της πλατφόρμας για τον Β΄ κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» ζητεί ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις επίλυσης των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί με τη λειτουργία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ζητώντας παράλληλα και την προώθηση της διαδικασίας για να υπάρξουν επιπλέον πόροι.

«Γνωρίζετε καλά ότι ολόκληρη η αγορά και η κοινωνία ανέμεναν επί μήνες την ενεργοποίηση του Β κύκλου του προγράμματος ‘εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ’ αλλά δυστυχώς, παρά την πολύμηνη προετοιμασία παρουσιάστηκαν και πάλι προβλήματα τα οποία πρέπει άμεσα να επιλυθούν. Μπορεί αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τον πρώτο κύκλο, το πληροφοριακό σύστημα να μην κατέρρευσε αλλά χαρακτηρίστηκε ήδη από την πρώτες ώρες της πρώτης ημέρας από πολλά προβλήματα πρόσβασης, όπως και το ΥΠΕΝ αναγνώρισε με τη σχετική χθεσινή του ανακοίνωση, με την οποία ζητούσε από τους χρήστες ‘υπομονή’» αναφέρει ο κ. Στασινός.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, τα προβλήματα αυτά «δεν αφορούν απρόσωπα ‘κάποιους χρήστες’ αλλά προσωπικά χιλιάδες επαγγελματίες και επιστήμονες, στην πλειοψηφία τους μηχανικούς, που για λογαριασμό των πελατών τους ξενυχτούν πάνω από πληκτρολόγια και οθόνες, για να αντικρίσουν αρκετές φορές ένα σύστημα που δεν ανταποκρίνεται».

«Η κατάσταση αυτή δημιουργεί αφόρητη πίεση μεταξύ επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων, για κάτι που δεν φέρουν καμία ευθύνη, ενώ χιλιάδες μηχανικοί έχουν επωμιστεί τεράστιο φόρτο εργασίας και μεγάλες ευθύνες απέναντι στους πελάτες τους, οι οποίες είναι εξαιρετικά δυσανάλογες με την εξαιρετικά χαμηλή αμοιβή που προβλέπεται να επιχορηγεί το πρόγραμμα» σημειώνει ο κ. Στασινός, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει την κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ βασικός λόγος που δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα είναι η επιλογή την ένταξης στο πρόγραμμα με σειρά προτεραιότητας και μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων: «Κάθε λογικός άνθρωπος που ενδιαφέρεται να ενταχθεί θέλει, μοιραία, να ενταχθεί στις πρώτες λίγες ώρες για να προλάβει. Δεδομένης της επιλογής για χρονική σειρά προτεραιότητας, η μη διαθεσιμότητα του συστήματος δημιουργεί αίσθημα αδικίας και έντονο εκνευρισμό. Παρά τις βελτιώσεις το πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει το πρόγραμμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον μεγάλο φόρτο».

Ο κ. Στασινός καταθέτει σειρά προτάσεων για «την επίλυση των άμεσων προβλημάτων»:

1. Να δοθεί νέα ημερομηνία υποβολής – έναρξης υποδοχής αιτήσεων για τις επόμενες περιφέρειες, εφόσον διαπιστωθεί το πληροφοριακό σύστημα είναι λειτουργικό και βεβαιωμένα έτοιμο για τον φόρτο εργασίας που θα υποδεχθεί. Στο μεσοδιάστημα οι αρμόδιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χρόνο για βελτίωση των υποδομών και των παραμέτρων.

2. Να προβλεφθεί ΑΜΕΣΑ η πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα με διαφορετική ημερομηνία ανά κάθε μία Περιφέρεια. Ουδείς καταλαβαίνει ποιο λόγο εξυπηρετεί η ομαδοποίηση περιφερειών την ίδια ημέρα και ώρα καθώς κάθε Περιφέρεια έχει διακριτό προϋπολογισμό και θα μια τέτοια κίνηση θα εξομαλύνει τη λειτουργία και θα μειώσει τον φόρτο του συστήματος.

3. Δεδομένων των προβλημάτων που έχουν ήδη δημιουργηθεί σε πολλούς χρήστες, και ιδιαίτερα αν τα ανωτέρω δεν προχωρήσουν από πλευράς σας άμεσα, πριν το 2ο και 3ο κύμα περιφερειών, προτείνω να τροποποιηθεί ο οδηγός του προγράμματος και οι σχετικές αποφάσεις από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα. Για παράδειγμα θα μπορούσε να προβλεφθεί, με τη διαδικασία της υπερδέσμευσης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (καθώς η περίοδος και το ποσοστό απορρόφησης το επιτρέπει), ότι όσοι προσπάθησαν αλλά απέτυχαν λόγω προβλήματος πρόσβασης (κάτι που μπορεί ως στοιχείο να προκύπτει από διακριτό βήμα στην αρχή της αίτησης ή από τα δεδομένα που αποθηκεύει η βάση δεδομένων για την πρόσβαση ή από την έκδοση πρόσφατου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης ή συνδυασμό των ανωτέρω) να ενταχθούν αμέσως μετά από επιπλέον πόρους που θα δοθούν ειδικά για αυτήν την περίπτωση, ώστε να μειωθεί η πίεση προς τους πολίτες και τους μηχανικούς να «προλάβουν» και ο φόρτος που δέχεται ταυτόχρονα το πληροφοριακό σύστημα.

4. Κατά τη λειτουργία της πλατφόρμας να είναι εμφανής – όπως και θα έπρεπε εξαρχής – ποσοτική/στατιστική ανάλυση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί, και κατά συνέπεια των χρημάτων που έχουν δεσμευτεί ανά περιφέρεια, σε πραγματικό χρόνο. Μια απολογιστική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ ανά ημέρα δεν εξυπηρετεί τη λειτουργία του συστήματος και η ενημέρωση από το σύστημα με απλή παροχή πληροφορίας ότι δεν είναι δυνατή η αίτηση λόγω εξάντλησης προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια μάλιστα της σύνταξής της δεν εξυπηρετεί κανέναν και δημιουργεί περιττά προβλήματα.

5. Να υπάρξει από πλευράς Υπουργείων-ΕΤΕΑΝ αξιόπιστος μηχανισμός υποστήριξης των μηχανικών και των πολιτών, με τη λειτουργία του helpdesk, ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά, που να μπορεί να υποδεχθεί το φόρτο εργασίας και τις σχετικές ερωτήσεις με αρτιότητα και αξιοπιστία.

6. Σε δεύτερο χρόνο, προκειμένου να αποφορτιστεί το άγχος ιδιοκτητών και ενδιαφερομένων, σας καλώ να αποφασίσετε πολιτικά άμεσα και να ανακοινώσετε την πρόθεσή σας για αύξηση των πόρων για το Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον ΙΙ και μελλοντική νέα προκήρυξη, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ συνολικά, που σίγουρα θα πραγματοποιήσετε μετά την αξιολόγηση της προόδου των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, και για την οποία ένα πετυχημένο πρόγραμμα μπορεί μόνο να προσφέρει στον μείζονα στόχο της απορρόφησης των πόρων, σε συνδυασμό με τη σημασία της επίτευξης των εθνικών στόχων εξοικονόμησης ενέργειας».

Τι λέει το ΥΠΕΝ

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ολοκληρώθηκε σήμερα στις 08.45 το πρωί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας, καθώς εξαντλήθηκαν οι πόροι που προβλέπονταν για όλες τις Περιφέρειες. Υποβλήθηκαν συνολικά 11.880 αιτήσεις και δεσμεύθηκαν περίπου 148,5 εκατ. ευρώ.

Καταχωρήθηκαν συνολικά περί τις 20.670 αιτήσεις σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την πολύ μεγάλη συμμετοχή του κοινού, η οποία –λόγω του φόρτου στο πληροφοριακό σύστημα- προκάλεσε καθυστερήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον Α’ κύκλο του προγράμματος, την πρώτη ημέρα καταχωρήθηκαν 15.000 αιτήσεις και ολοκληρώθηκαν μόλις οι 529.

Τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα εξαντλήσουν τις δυνατότητες συγχρηματοδότησης από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ (τομεακού ΕΠΑνΕκ και τα 13 Περιφερειακά Προγράμματα) για την τυχόν περαιτέρω χρηματοδότηση, υπό τους όρους επιλεξιμότητας και στόχων που τίθενται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ζητούμε συγγνώμη από τους πολίτες και τους μηχανικούς για την όποια ταλαιπωρία υπέστησαν. Από τις 12 Σεπτεμβρίου είχαμε έγγραφη διαβεβαίωση από την εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα για την πλήρη ετοιμότητα του πληροφοριακού συστήματος. Το συγκεκριμένο σύστημα δεν θα μπορούσε να αλλάξει τους δυο προηγούμενους μήνες, χωρίς να προκαλέσει πολύμηνη αναβολή του προγράμματος.

Για να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του συστήματος αποφασίστηκε να κατατμηθούν σε μικρότερα υποσύνολα οι επόμενες 2 ομάδες περιφερειών.

Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης, πάντως, συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό στα Ιωάννινα, έκανε σχετικές δηλώσεις αναφερόμενος στην πρόθεση του ΥΠΕΝ να αυξηθούν τα κονδύλια που διοχετεύονται στο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: “Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» είναι ένα λαϊκό πρόγραμμα, χρήσιμο για τους κατοίκους, γιατί εξοικονομούν ενέργεια. Χρήσιμο για την οικοδομή, γιατί συμβάλλει στην αναζωογόνηση της οικοδομής. Χρήσιμο για το περιβάλλον, διότι συμβάλλει στην ενεργειακή εξοικονόμηση και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησα προσωπικά το 2009 και χαίρομαι που το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος. Στην πρώτη του φάση, πριν από μερικούς μήνες, είχε καταρρεύσει η πλατφόρμα και υπήρχαν μεγάλα οργανωτικά προβλήματα. Επιχειρήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε και σε πολύ μεγάλο βαθμό αντιμετωπίστηκαν. Βεβαίως τα χρήματα είναι πεπερασμένα. Εδώ στην Ήπειρο, κατευθείαν την πρώτη μέρα εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός και είμαστε σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και με τον περιφερειάρχη τον κ. Καχριμάνη, ώστε να αυξηθεί το ποσό και έτσι κι αλλιώς θα επανέλθουμε με μια καινούργια φάση. Πάντως το σύστημα είναι απλό, είναι ηλεκτρονικό. Η λογική είναι ότι όποιος πρώτος υποβάλλει αίτηση αυτός και εξυπηρετείται. Διαφορετικά θα ήταν ένα θέμα κλασικού ελληνικού ρουσφετιού. Προφανώς θέλουμε να μείνουμε μακριά από αυτή τη λογική. Επίσης είναι σημαντικό ότι έχει επιλεγεί μια διαδικασία, που την ημέρα που υποβάλλεις την αίτησή σου κλείνει και το θέμα για σένα. Θα προχωρήσει και στις άλλες ελληνικές περιφέρειες τις επόμενες μέρες και θα επανέλθουμε όπως σας είπα με καινούργια φάση και περισσότερα χρήματα».