Search
Close this search box.

Ηλεκτρονική η 3η τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Η έγκριση του απολογισμού και ισολογισμού του ΤΕΕ/ΤΚΜ για το 2020, καθώς και του προϋπολογισμού για το 2021, αποφασίστηκε κατά την 3η τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Τμήματος, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαρτίου για πρώτη φορά με τηλεδιάσκεψη, μέσω του e:Presence.gov.gr

Πιο συγκεκριμένα,  ο Απολογισμός και ο Ισολογισμός του έτους 2020 εγκρίθηκε με 44 ψήφους υπέρ 4 λευκά και 1 κατά, ενώ ο Προϋπολογισμός του 2021, με 42 ψήφους υπέρ 1 λευκό και 4 κατά.

Τα μέλη της “Α”, αποφάσισαν επίσης την έκδοση τριών ψηφισμάτων

Στο πρώτο ψήφισμα, για τα μέτρα στήριξης του κλάδου των μηχανικών στην εποχή της πανδημίας, διατυπώνονται μια σειρά αιτημάτων προς την κυβέρνηση, όπως:

  • Η οριζόντια παράταση, τουλάχιστον μέχρι 30.06.2021, όλων ανεξαιρέτως των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα και αφορούν στο σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των μηχανικών.
  • Η έκπτωση 25% σε ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις με προθεσμία πληρωμής έως και τέλος Ιουνίου 2021 σε όσους εξοφλούν εντός των προθεσμιών.
  • Η ενίσχυση ρευστότητας μέσω επιδότησης, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό είτε από προγράμματα ΕΣΠΑ.
  • Η επέκταση καταβολής του επιδόματος 400€ σε όλους τους συναδέλφους που έχουν εισόδημα κάτω από 12.000€.
  • Η διεκπεραίωση όλων των υποθέσεων με τους Δημόσιους Φορείς / Υπηρεσίες μέσω διαδικτύου.

Με το δεύτερο ψήφισμα  για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την ισοτίμηση των ”κολεγίων” με τα πολυτεχνεία  η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ δηλώνει πως “υπερασπίζεται αταλάντευτα τη δημόσια, δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και το ενιαίο, αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού και καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τη νομοθετική ρύθμιση”. Δηλώνει επίσης ότι θα προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να μην προχωρήσει η εγγραφή αυτών των αποφοίτων μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας και καλεί τη Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε. να προσφύγει ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών, ώστε να ακυρωθεί η προωθούμενη ρύθμιση.  Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας κ. Ηλίας Περτζινίδης, δεσμεύτηκε ότι θα καλέσει άμεσα το σώμα σε νέα συνεδρίαση με κύριο θέμα την Παιδεία.

Σε τρίτο  ψήφισμα με αντικείμενο  το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”, η Αντιπροσωπεία αιτείται να συμμετέχει με εκπρόσωπο στην ομάδα εργασίας του ΤΕΕ, επισημαίνει την ανάγκη η πλατφόρμα των αιτήσεων να παραμένει ανοιχτή για εύλογο χρονικό διάστημα, οι ενδιαφερόμενοι να συμπληρώνουν τις αιτήσεις τους με την επιστημονική συμβολή των μηχανικών τους και επιλέξιμες να είναι στο τέλος οι αιτήσεις με μεγαλύτερη μοριοδότηση (στη βάση κοινωνικών και ενεργειακών κριτηρίων). Ζητά επίσης -μεταξύ άλλων- την ενίσχυση του ρόλου του Μηχανικού (συμβούλου, μελετητή, επιβλέποντα, ελεγκτή) και αύξηση των αμοιβών του, τις οποίες θα καλύπτει κατά 100% το εκάστοτε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Προτείνει δε την άμεση επέκταση του προγράμματος σε τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία καθώς και σε κτίρια-κτιριακές μονάδες άλλων  επαγγελματικών χρήσεων (πχ γραφεία).

Εκτός Ημερησίας Διάταξης και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία από τον Κανονισμό Λειτουργίας της Αντιπροσωπείας, τέθηκε από την παράταξη «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» προς συζήτηση το σχέδιο νόμου για την κύρωση της επενδυτικής συμφωνίας με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., όπου έγινε αποδεκτή από το Σώμα η πρόταση του Προέδρου, το θέμα να συζητηθεί σε νέα συνεδρίαση που θα υλοποιηθεί άμεσα.

Στο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας κ. Περτζινίδης επισημαίνει: «Στην Ημερήσια Διάταξη συμπεριλήφθησαν όλες οι προτάσεις των παρατάξεων, τα θέματα συζητήθηκαν διεξοδικά και ακολούθησαν ψηφοφορίες για τη λήψη των αποφάσεων. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι τα πολύ σημαντικά ψηφίσματα για τα βασικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο τους τελευταίους μήνες. Κύριος στόχος της Αντιπροσωπείας  είναι να νιώσουν όλοι οι μηχανικοί το ΤΕΕ δίπλα τους, αρωγό στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά».

Δείτε ολόκληρα τα  ψηφίσματα της 3ης τακτικής συνεδρίασης της “Α” του ΤΕΕ/ΤΚΜ στα παρακάτω links:

1o ψήφισμα για τα μέτρα στήριξης

2ο ψήφισμα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

3ο ψήφισμα για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”