Search
Close this search box.

Στέργιος Γιάντσιος: Περιζήτητοι οι απόφοιτοι του 50ετούς Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ

Τη συμπλήρωση 50 ετών από τη σύστασή του, γιορτάζει το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 17:00 το απόγευμα στην Αίθουσα Τελετών του πανεπιστημίου.

Με αφορμή την επέτειο, ο Πρόεδρος του Τμήματος, καθηγητής Στέργιος Γιάντσιος, μίλησε στο blog του ΤΕΕ/ΤΚΜ τονίζοντας τη σημαντική διαχρονική προσφορά των αποφοίτων του Τμήματος στην οικονομία, αυτά τα 50 χρόνια: “Έχει συνεισφέρει πάνω από 4.000 απόφοιτους που έχουν στελεχώσει πλήθος επιχειρήσεων. Έχουν αποτελέσει τους Διευθυντές και στελέχη μεγάλων μονάδων και επιχειρήσεων της χημικής βιομηχανίας, της βιομηχανίας τροφίμων, εγχώριας και διεθνούς, πολλών εταιρειών του κλάδου της βιοϊατρικής και βέβαια με τη σειρά τους έχουν στελεχώσει και έχουν προσφέρει περαιτέρω ώθηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όχι μόνο σε τμήματα χημικών μηχανικών, αλλά και σε τμήματα χημείας, ενώ πολλοί έχουν φτάσει να γίνουν πρόεδροι και κοσμήτορες στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, υπήρξαν και υπάρχουν, άνθρωποι, προερχόμενοι από αυτό εδώ το Τμήμα, που άλλαξαν  την πορεία της χημικής μηχανικής.

Όπως εξηγεί, το Τμήμα Χημικών Μηχανικών στο ΑΠΘ, ξεκίνησε τη λειτουργία του την ίδια περίοδο με εκείνο των Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικούς.

“Η σύσταση έγινε το 1972 με βάση ωστόσο, έναν νόμο του 1955 και ενώ υπήρχαν ανάγκες στην χημική βιομηχανία και πετροχημική βιομηχανία που ουσιαστικά υπαγόρευσαν τη δημιουργία του”, λέει ο κ. Γιάντσιος, ενώ για την επιστημονική προσφορά των αποφοίτων του, σημειώνει:

“Αν αξιολογούσαμε τη γενικότερη προσφορά του Τμήματος, το ένα μέρος έγκειται σε όσα ήδη αναφέραμε για τη συνεισφορά στη βιομηχανία και στην οικονομία, ενώ σημαντική είναι και προσφορά στην έρευνα. και στο περιβάλλον. Το Τμήμα πρωτοστάτησε στην έρευνα για επεξεργασία νερών και λυμάτων, στη συνεργασία με βιομηχανίες για την οργάνωση παραγωγής, στην εξέλιξη φαρμάκων και βιοατρικών εφαρμογών, έθεσε σε κίνηση ζητήματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα…”

Το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ παραμένει ψηλά στη ζήτηση των νέων.

“Είναι μέσα στις πρώτες προτιμήσεις σε σχέση με μηχανολόγους, ή πολιτικούς μηχανικούς, ενώ παρέχει την ευχέρεια για σημαντική επαγγελματική στροφή στην ενασχόληση με το περιβάλλον και την υγεία. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένας απόφοιτος του Τμήματος, συνεχίζει επεκτείνοντας τις σπουδές του και σε άλλους τομείς.”

Ο κ. Γιάντσιος, σημείωσε ακόμα, πως η “εξαγωγή” πολλών Χημικών Μηχανικών σε άλλα κράτη, έχει δύο αναγνώσεις: “Προφανώς υπάρχει το θέμα του brain drain που δημιουργεί μια τάση αναζήτησης. Από την άλλοι όμως, οι απόφοιτοί μας, ήταν και είναι ούτως ή άλλως περιζήτητοι παντού και στο εξωτερικό.”

Η ζήτηση αυτή βέβαια, γεννά και αυξημένες ανάγκες ανταπόκρισης του Τμήματος που δεν καλύπτονται πάντα κατά τον καλύτερο τρόπο: “Είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε κι εμείς, όπως πολλές σχολές και πολλά τμήματα. Με τις επιπτώσεις της πανδημίας να προστίθενται στις συνέπειες της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, υπάρχει δραματική μείωση πόρων, οικονομικών και έμψυχων. Μας απασχολεί και μας πονάει το θέμα αυτό και προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε ελλείψεις που υπάρχουν και στο προσωπικό.|”

Αναφερόμενος τέλος στην εκδήλωση της ερχόμενης Τετάρτης για τα 50 χρόνια του Τμήματος, ανέφερε:

“Σ` αυτά τα 50 χρόνια, το Τμήμα μας απέκτησε μια διεθνή εμβέλεια και φυσιογνωμία ξεκινώντας από΄το μηδέν. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε αυτή την προσπάθεια και τους ανθρώπους που την έκαναν, δημιουργώντας ένα πολύ αξιόλογο Τμήμα. Ο κατάλογος είναι μεγάλος. Θα προσπαθήσουμε να τους τιμήσουμε όλους…”

Δείτε την πρόσκληση της εκδήλωσης ΕΔΩ

Δείτε το πρόγραμμα ΕΔΩ