Search
Close this search box.

Ηλίας Μεσσίνας: Ολοκληρώθηκε ο τρίτος κύκλος παρουσιάσεων του βιβλίου “Η Συναγωγή”

Ολοκληρώθηκε ο τρίτος κύκλος παρουσιάσεων του βιβλίου «Η Συναγωγή» (Εκδόσεις Ινφογνώμων, 2022) του συγγραφέα αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Δρ Ηλία Μεσσίνα. Ένα βιβλίο που παρουσιάζει την έρευνα αλλά και τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από την ιστορική και επιστημονική τεκμηρίωση. 

Ο Ηλίας Μεσσίνας παρουσίασε το βιβλίο και την 30-ετή έρευνά του για την αρχιτεκτονική και ιστορία των συναγωγών της Ελλάδος και της θέσης τους στα ιστορικά κέντρα των πόλεων. Στις πιό σπάνιες αποτυπώσεις του περιλαμβάνονται και οι συναγωγές Ξάνθης, Κομοτηνής και η εβραϊκή λέσχη Καβάλας που λειτούργησε ως συναγωγή, που αργότερα κατεδαφίστηκαν.

Διαλέξεις και βιβλιοπαρουσιάσεις για τις συναγωγές της Ελλάδος πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος από τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και την Καστοριά και ως τη Βέροια, Ξάνθη, Κομοτηνή και Διδυμότειχο. Στα Τρίκαλα παρουσίασε το έργο της αναστήλωσης της ιστορικής συναγωγής Γιαβανίμ στα Τρίκαλα στο τριήμερο εκδηλώσεων εγκαινίων της ανακαινισμένης συναγωγής στις 14-16 Οκτωβρίου, της οποίας ο Ηλίας Μεσσίνας ήταν ο επικεφαλής αρχιτέκτονας συντονιστής του έργου με τον Πέτρο Κουφόπουλο, τη Μαρίνα Μαριανθέως, τον Κωνσταντίνο Ευαγγέλλου και άλλους συνεργάτες.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρέσβης της Γερμανίας Δρ Ερνστ Ράιχελ, ο Πρόεδρος του ΚΙΣΕ Δαυίδ Σαλτιέλ, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Τρικάλων Ιάκωβος Βενουζίου και ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου που τόνισε ότι «η πόλη αποκαθιστά την ιστορία της. Η συναγωγή αυτή ανήκει στην πόλη και αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας των Τρικάλων».

Στη Θεσσαλονίκη ο Ηλίας Μεσσίνας μίλησε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ για τις συναγωγές της Ελλάδος γενικότερα και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα, μιας πόλης που πριν το Ολοκαύτωμα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε 59 συναγωγές διάσπαρτες σε ολόκληρη την πόλη. Όπως είναι πλέον γνωστό το πανεπιστήμιο είναι χτισμένο στο χώρο του πρώην εβραϊκού νεκροταφείου, που καταστράφηκε το Νοέμβριο 1942 κατά την γερμανική κατοχή. Ο Ηλίας Μεσσίνας ήταν και ο αρχιτέκτονας των έργων αναστήλωσης της ιστορικής συναγωγής Μοναστηριωτών, της συναγωγής Γιαντ Λεζικαρόν και της επέκτασης του Εβραϊκού Μουσείου, μαζί με τους αρχιτέκτονες KARD Architects Δημήτρη Ραίδη και Αλέξανδρο Κουλουκούρη. 

Ο Ηλίας Μεσσίνας είναι αρχιτέκτονας Δρ Μηχανικός και πολεοδόμος απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, με διδακτορικό και MSc στο Περιβάλλον και Ανάπτυξη από το ΕΜΠ και μεταδιδακτορικό από το Technion. Το βιβλίο του «Η Συναγωγή» είναι το δέκατο βιβλίο του συγγραφέα και το πέμπτο πάνω στο θέμα των συναγωγών της Ελλάδος. Συνεργάζεται με τον Δήμο Ιεροσολύμων πάνω σε θέματα αστικού σχεδιασμού και δημόσιας διαβούλευσης και διδάσκει αειφορικό σχεδιασμό μεταξύ άλλων στο Holon Institute of Technology και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.