Search
Close this search box.

O.E. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις εργασίες για το FlyOver

H συγκρότηση ομάδας εργασίας, η οποία θα αναλάβει την εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κατασκευής του FlyOver, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, αποφασίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου για την πορεία υλοποίησης του έργου, που πραγματοποιήθηκε στις 3/8 στο Διοικητήριο υπό τον συντονισμό του υπουργού Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), κ. Στάθη Κωνσταντινίδη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) θα αναλάβει την ευθύνη του συντονισμού της ομάδας, η οποία καλείται να παραδώσει τα πρώτα αποτελέσματα μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε προγραμματίζεται η έναρξη των εργασιών. Στη συνεδρίαση, εξετάστηκαν πιθανές παρεμβάσεις που θα ανακουφίσουν το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που αναμένεται να προκληθεί κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου. Ο υφυπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι σήμερα η ζήτηση στην περιφερειακή οδό είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 5.000 – 5.500 οχήματα που εξυπηρετεί κάθε ώρα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, όπως είπε, ο αριθμός αυτός θα μειωθεί τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο (περίπου 2.000 αυτοκίνητα), δεδομένου ότι θα είναι εκτός κυκλοφορίας μία από τις τρεις λωρίδες. Σε ό,τι αφορά τις προτεινόμενες δράσεις, ανέφερε ενδεικτικά παρεμβάσεις από την Τροχαία, στις σηματοδοτήσεις και στις σημάνσεις των οδών. Μάλιστα, επισήμανε ότι θα ζητηθεί η ενίσχυση των δυνάμεων της Τροχαίας και τόνισε την ανάγκη να βοηθήσουν και οι πολίτες. «Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις. Θα προβλέψουμε και εφαρμογές, ώστε να υπάρχει άμεση, έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για τις διαθέσιμες διελεύσεις», τόνισε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε πως εξετάζονται ψηφιακές πλατφόρμες ενημέρωσης και έξυπνες εφαρμογές για κινητά που θα δίνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την κίνηση στους δρόμους της πόλης.

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντινίδης την ευθύνη του συντονισμού θα την έχει ο ΟΣΕΘ ενώ θα συμπεριληφθούν και στοιχεία από την κυκλοφοριακή μελέτη που εκπονεί η Ελληνικό Μετρό. «Σε πρώτο στάδιο, θα πρέπει να έχουμε τα πρώτα συμπεράσματα από αυτήν την ομάδα, για να γίνουν οι πρώτες παρεμβάσεις και σίγουρα με ορίζοντα την έναρξη των εργασιών στο FlyOver τον Οκτώβριο, θα πρέπει να έχουμε το πρώτο υλικό αυτής της μελέτης», εξήγησε. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Κωνσταντινίδης, το συντονιστικό όργανο θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να αξιολογεί συνεχώς τα δεδομένα.

Στην πρώτη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλλιας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΣΕΘ κ. Γιάννης Καλογερούδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕΘ κ. Γιάννης Τόσκας, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΘ κ. Κώστας Ταγγίρης, η Διευθύντρια Τροχαίας Θεσσαλονίκης κ. Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου και εκ μέρους της κοινοπραξίας των αναδόχων το μέλος του Δ.Σ. κ. Κωνσταντίνος Λυσαρίδης, ο διευθυντής κατασκευής του έργου κ. Νικόλαος Κουταβάς, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου της κοινοπραξίας του έργου Κέδρηνος Λόφος κ. Παναγιώτης Γαρδελίνος και ο Διευθυντής του εργοταξίου κ. Χαράλαμπος Γρηγοριάδης. Επίσης, κατά την παρουσίαση του έργου, συμμετείχε ο κ. Απόστολος Φράγκος με την ιδιότητα του μελετητή του έργου. Στις επόμενες συνεδριάσεις του οργάνου η σύνθεση των προσκεκλημένων φορέων θα προσαρμόζεται κατά περίσταση, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύπτουν από την ανάλυση των ζητημάτων.