Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι!
Είναι εύλογο, μια πόλη πεινασμένη επί δεκαετίες για μεγάλα έργα, να μη μπορεί να “χορτάσει” με ένα Μετρό. Είναι κατανοητή η ευκολία με την οποία μπορούν πολλοί να ονειρεύονται το επόμενο μεγάλο εγχείρημα και να ρίχνουν εκ νέου στο τραπέζι παλιές ιδέες, για τραμ που να διασχίζει όλη την πόλη, για θαλάσσιες συγκοινωνίες, κ.α..
Όμως επειδή η Θεσσαλονίκη έχει ήδη μπει σε μια περίοδο υλοποίησης μεγάλων εγχειρημάτων, το αμέσως ζητούμενο αυτή την περίοδο είναι η συσπείρωση όλων των παραγόντων και των ταγών της πόλης και της ευρύτερης Κεντρικής Μακεδονίας, γύρω από την απαίτηση για την επιτάχυνση αυτών των project, όπως η Fly Over, η ανάπλαση της ΔΕΘ, το Thess Intec, η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου, η πολύπαθη σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο, οι επεκτάσεις του Μετρό.
Όταν θα έχει προχωρήσει η υλοποίηση όλων αυτών με τον ρυθμό που πρέπει, τότε θα έχουμε τον χρόνο για νέες ιδέες, ή για την αναθέρμανση και την επικαιροποίηση παλαιών σχεδίων, ακόμα και κάποιων που δοκιμάστηκαν χωρίς να πείσουν για τη βιωσιμότητά τους.
Σε μια πόλη που οι ιδέες -ιδιαίτερα για συγκοινωνιακά εγχειρήματα- έχουν την τάση να γίνονται πεδία αντιπαράθεσης, είναι καλό να φροντίσουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ενωθούμε αποτελεσματικά γύρω από εκείνα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Και να γίνει αυτό πριν ανοίξουμε τη συζήτηση για νέες προσδοκίες, που καλό είναι να υπάρχουν, αλλά δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν, πόσο μάλλον, όταν οι συγκοινωνιακές υποδομές της Θεσσαλονίκης, με το Μετρό, τις επεκτάσεις που πρέπει να προχωρήσουν και την Fly Over που κατασκευάζεται, έχουν ήδη αποκτήσει μια νέα και δυναμική προοπτική.
Προσωπικά δεν με ενθουσιάζει καθόλου η προοπτική μιας μακράς συζήτησης για το αν “σηκώνει” η πόλη και επεκτάσεις Μετρό και τραμ, ή αν πρέπει να γίνει μόνο ένα από τα δύο, διότι συνεπάγεται αναβολή του εγχειρήματος της επέκτασης του Μετρό προς δυσμάς που ήδη έχει καθυστερήσει να δρομολογηθεί.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε μια νέα διελκυστίνδα απόψεων να αποτελέσει αφορμή για να χαθεί ξανά πολύτιμος χρόνος για τη Θεσσαλονίκη….