Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην τριετία, μέσω του Ταμείου Καινοτομίας και Υποδομών

Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία μέσω του Ελληνικού Ταμείου Καινοτομίας και Υποδομών προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του Growthfund Investor Summit 2026, το ετήσιο συνέδριο του Υπερταμείου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το Ταμείο βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία και σύντομα αναμένεται η πρώτη επένδυση στον τομέα των ψηφιακών υποδομών. Όπως ανέφερε, στόχος είναι η κινητοποίηση κεφαλαίων άνω του 1 δισ. ευρώ έως το 2029, ενώ σε βάθος χρόνου τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοινώνοντας τη μετονομασία του Υπερταμείου σε Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο. Όπως εξήγησε, η αλλαγή αποτυπώνει τη μετάβαση σε ένα μοντέλο ενεργού συμμετοχής στην ανάπτυξη της οικονομίας, με έμφαση σε τομείς όπως οι ψηφιακές υποδομές, τα data centers, η τεχνητή νοημοσύνη, οι ημιαγωγοί, η ενέργεια και τα logistics. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Υπερταμείο διαχειρίζεται σήμερα περιουσιακά στοιχεία ύψους 12,3 δισ. ευρώ, διαθέτει 23 θυγατρικές και συμμετοχές, παρουσία σε 11 στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και περισσότερους από 25.000 εργαζόμενους στις εταιρείες του.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Growthfund, Γιάννης Παπαχρήστου, ανέδειξε την πρωτοβουλία Invest10, η οποία στοχεύει στον εντοπισμό και την ωρίμανση της επόμενης γενιάς στρατηγικών επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, με στόχο τη μετατροπή του σημερινού επενδυτικού ενδιαφέροντος σε νέο κύμα παραγωγικών επενδύσεων.

Σε συνεργασία με τη McKinsey, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Growthfund χαρτογραφούν τους τομείς στους οποίους η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων σε κλάδους που μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές ανάπτυξης.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέσω του οργανισμού, με παρεμβάσεις σε τομείς όπως τα λιμάνια, οι μεταφορές και οι υποδομές υγείας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τον λιμένα Αλεξανδρούπολης, όπου ολοκληρώθηκε πρόσφατα το έργο εκβάθυνσης και η σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό.

Πηγή: Naftemporiki.gr