Search
Close this search box.

Ο συνθετικός μυς ίσως “σηκώσει” την εξερεύνηση του βαθιού Διαστήματος σε άλλα επίπεδα

To μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος “Dragon” τής Space-X, που εκτοξεύτηκε από το Κέιπ Κανάβεραλ τον Απρίλιο με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), μετέφερε πολλά και διάφορα στον θάλαμο φορτίου του: ούτε λίγο ούτε πολύ, 2,5 τόνους εφοδίων διαφόρων ειδών, από μπαταρίες για τις στολές των αστροναυτών μέχρι δεκάδες ποντίκια και μύγες για πειράματα. Σε αυτό το άρθρο όμως, θα μας απασχολήσει ένα μόνο από τα μεταφερόμενα είδη.

Το διαστημικό ρομποτικό σκάφος "Dragon" τής Space-X σε τροχιά (photo: courtesy of NASA)
Το διαστημικό ρομποτικό σκάφος “Dragon” τής Space-X σε τροχιά photo: courtesy of NASA)

Ο συνθετικός μυς, που ανέπτυξε ομάδα μηχανικών και επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων, ο οποίος εκτιμάται ότι μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στην εξερεύνηση του βαθιού διαστήματος με τη χρήση διαστημικών ρομπότ. Η μεγάλη ανθεκτικότητα του υλικού στην ακτινοβολία καθώς και η προσφορά “ανθρώπινων” ικανοτήτων χειρισμού στα ρομπότ θα δώσει εντελώς καινούργια προοπτική στα ταξίδια στο βαθύ διάστημα, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Lenore Rasmussen δουλεύει πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία από το τέλος της δεκαετίας του '90 (source: PPPL)
Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Lenore Rasmussen δουλεύει πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία από το τέλος της δεκαετίας του ’90 (source: PPPL)

Η τεχνολογία του συνθετικού μυός αναπτύχθηκε από την ιδρύτρια του Εργαστηρίου RAS, Lenore Rasmussen, σε συνεργασία με επιστημονική ομάδα τού Princeton Plasma Physics Laboratory (PPPL) του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας.
“Μετά τα καλά αποτελέσματα που είχαμε στη Γη, το επόμενο βήμα θα είναι να δούμε πώς συμπεριφέρεται [ο συνθετικός μυς] σε διαστημικό περιβάλλον. Κι από εκεί, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η χρήση του σε μια αποστολή στον πλανήτη Άρη”, σημείωσε ο ερευνητής του PPPL, Charles Gentile.
Από την πλευρά της, η Rasmussen πρόσθεσε: “Δεν μπορούμε να εξερευνήσουμε το Διάστημα χωρίς τα ρομπότ. Οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα ακτινοβολίας κι αυτό θέτει όρια στον χρόνο που μπορούν να παραμείνουν στο Διάστημα. Τα ρομπότ αντίθετα, ιδίως αν είναι ανθεκτικά στην ακτινοβολία, μπορούν να παραμείνουν εκεί πάνω για μεγάλες χρονικές περιόδους, χωρίς να χρειάζεται να αντικατασταθούν”.

 

Κόντρα σε 300.000 RAD …έχασε μόνο το χρώμα του

Η ανθεκτικότητα του υλικού ελέγχθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι μέσω της έκθεσής του σε περισσότερα από 300.000 RAD ακτινοβολίας γάμμα. Δηλαδή ποσότητα ακτινοβολίας συγκρίσιμη με εκείνη ενός ταξιδιού μετ’ επιστροφής στον ‘Αρη. Ακολούθησε ένα ακόμη τεστ, διάρκειας 45 ωρών, που “μιμήθηκε” τις συνθήκες ενός αντίστοιχου διαστημικού ταξιδιού μέχρι τον Δία.
Ενώ η ακτινοβολία άλλαξε το χρώμα του υλικού, δεν επηρέασε τη λειτουργικότητά του. Παράλληλα, θερμοκρασίες μικρότερες των -271 βαθμών Κελσίου (κοντά στο απόλυτο μηδέν δηλαδή) επίσης δεν επηρέασαν τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά του.

Συνθετικοί μυς λίγο πριν τη συσκευασία τους και την έναρξη του ταξιδιού τους προς τον ISS (photo: courtesy of NASA)
Συνθετικοί μυς λίγο πριν τη συσκευασία τους και την έναρξη του ταξιδιού τους προς τον ISS (photo: courtesy of NASA)

Πάντως, το ταξίδι για να φτάσει ο συνθετικός μυς από το εργαστήριο της Rasmussen μέχρι το διάστημα κάθε άλλο παρά διήρκεσε λίγο, αφού η ερευνήτρια εργαζόταν πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία από το 1990!
Το υλικό θα παραμείνει στο διάστημα για περίπου 90 ημέρες, ενώ μετά την επιστροφή του στη Γη, θα ελεγχθεί με το αντίστοιχο που κρατήθηκε …προσγειωμένο στο εργαστήριο.
Εν αναμονή των ευρημάτων, η Rasmussen δεν βλέπει μέλλον μόνο στο διάστημα και τη ρομποτική για το δημιούργημά της. Όπως λέει, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την ανακούφιση ακρωτηριασμένων ανθρώπων, αφού θα μπορούσε να δώσει νέο νόημα στην έννοια “προσθετικό μέλος”.

Πηγές άρθρου: pppl.gov, space.com

Διαβάστε ΕΔΩ το δελτίο Τύπου του Princeton Plasma Physics Laboratory (PPPL) για τον συνθετικό μυ

Δείτε σε αυτό το ΒΙΝΤΕΟ τι άλλο μεταφέρει στο διάστημα το “Dragon” της Space-X