Search
Close this search box.

Αντίο Βελιγράδι. Kαλώς ήρθες Βελιγράδι!

Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του πρότζεκτ
Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του πρότζεκτ

“Βρήκα το πιο όμορφο μέρος που υπάρχει στη γη από την αρχαιότητα”, έγραψε ο πρίγκηπας Stefan Lazarević όταν επέλεξε το Βελιγράδι ώς την πρωτεύουσα της Σερβίας πριν από 600 χρόνια. Έκτοτε, η πολύπαθη πόλη έχει παραμείνει ένα σημείο γεωγραφικής και πολιτισμικής σύγκλισης μεταξύ ανατολής και δύσης, όπου πολιτισμός, γαστρονομία και ομορφιά διαφορετικών προελεύσεων συναντιούνται πάνω στον χάρτη.
Κι όμως… Το Βελιγράδι όπως το ξέραμε“ανατινάζεται”. Όχι κυριολεκτικά βέβαια, αλά υπό την έννοια ότι αλλάζει πλήρως, όπως το έθεσε πρόσφατα και ο αντιπρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Λευτέρης Γεωργιάδης.
Στις όχθες του ποταμού Sava, σε έκταση 2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, ξεκίνησε πριν από λίγες εβδομάδες (στις 27 Σεπτεμβρίου) ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρότζεκτ που “πηγαίνει την αστική ανανέωση σε νέα ύψη -μια έξυπνη πόλη φτιαγμένη για ένα μέλλον που συνδυάζει εμπόριο, πολιτισμό και κοινότητα”, όπως αναφέρουν και οι εμπνευστές του και συγκεκριμένα το fund “Εagle Hills”,από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο θα “ρίξει” στην περιοχή κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Hub για εταιρείες τεχνολογίας και design
“Χτισμένο γύρω από έναν πύργο-σύμβολο ύψους 220 μέτρων με το όνομα Kula Belgrade [που πρόκειται να κατασκευαστεί], αυτό το μνημειακό νέο προάστιο του Βελιγραδίου θα φέρει νέα ζωή σε μια περιοχή που κατά τα άλλα χρησιμοποιείται μόνο μερικώς αλλά και στην πόλη ώς σύνολο. Αυτή η ζωντανή, μικτών χρήσεων συνοικία, που βρίσκεται πάνω στο ποτάμι, θα φέρει πρόσθετη περηφάνια και πάθος στη νέα καρδιά της πόλης του Βελιγραδίου” αναφέρεται σε ελεύθερη μετάφραση στο σάιτ του έργου, όπου διευκρινίζεται ότι η νέα συνοικία θα συνδέεται μέσω τραμ με την ιστορική πόλη του Βελιγραδίου αλλά και ότι το νέο κέντρο θα εξελιχθεί σε hub για στέγαση και λειτουργία επιχειρήσεων όλων των ειδών, με έμφαση στην τεχνολογία και το ντιζάιν.

Το μεγαλύτερο mall των Βαλκανίων
Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει το Belgrade Mall, που με εμβαδόν 140.000 τ.μ φιλοδοξεί να είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της περιοχής (για λόγους συγκρίσεων το γνωστό εμπορικό κέντρο στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης έχει συνολικό εμβαδόν 46.350 τετραγωνικών).
Επίσης θα υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες κατά μήκος ενός άκρως εντυπωσιακού και πλήρως ανανεωμένου παραποτάμιου μετώπου, μήκους 1,8 χλμ, που θα χαίρεσαι να το περπατάς μέρα ή νύχτα (Sava Promenade). Προβλέπεται ακόμη να υπάρχουν υπερπολυτελή ξενοδοχεία και 6000 κατοικίες (οι πωλήσεις διαμερισμάτων στον πρώτο πύργο ξεκίνησαν στις 3 Οκτωβρίου). Την ίδια ώρα, όλοι οι λαμπτήρες του δημόσιου φωτισμού στο Βελιγράδι αντικαθίστανται. Μήπως όλα αυτά χτυπάνε το καμπανάκι της ευκαιρίας και για ελληνικές επιχειρήσεις;

Διέξοδος για τις ελληνικές επιχειρήσεις η Σερβία;
“Η αίσθηση που εισπράττουμε είναι ότι ένα σημαντικό κομμάτι όλων των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη θα μπορούσε να έρθει σε ελληνικές εταιρείες. Η Σερβία και όσα συμβαίνουν εκεί σήμερα είναι θείο δώρο για την ελληνική οικονομία, ιδίως για τη Βόρεια Ελλάδα” συνέχισε από την πλευρά ο κ. Γεωργιάδης, μεταφέροντας το κλίμα που -όπως υποστήριξε- εισέπραξε η ελληνική πλευρά τόσο στο πλαίσιο των επαφών που ακολούθησαν την ίδρυση του επιμελητηρίου προ εξαμήνου, όσο και στη διάρκεια του πρόσφατου οικονομικού φόρουμ στο Βελιγράδι, παρουσία του Σέρβου πρωθυπουργού, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ήδη, περίπου 400 ελληνικές εταιρείες, μεταξύ άλλων από τους κλάδους των κατασκευών, των τροφίμων, της ενέργειας και της συμβουλευτικής επιχειρήσεων, έχουν έρθει σε επαφή με το επιμελητήριο προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για την επιχειρηματική δραστηριοποίησή τους στη Σερβία (είτε με εμπορικές συνεργασίες είτε και με τη δημιουργία υποκαταστημάτων).

“Ανοιχτά” πρότζκετ ύψους 10 δισ. ευρώ
Πάντως, στο οικονομικό φόρουμ στο Βελιγράδι, όπου παρουσιάστηκαν “ανοιχτά” πρότζκετ ύψους 10 δισ. ευρώ, που αναζητούν εταίρους, η ελληνική παρουσία ήταν μάλλον περιορισμένη (από τους περίπου 45 επιχειρηματίες που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον, τελικά παραβρέθηκαν μόνο οι 14, λόγω και των εκλογών στην Ελλάδα). Οι Έλληνες μπορεί να μην εκπροσωπήθηκαν σε μεγάλους αριθμούς, αλλά στο φόρουμ μετείχαν εκατοντάδες επενδυτές από όλον τον κόσμο, ενώ κλείστηκαν σημαντικές συμφωνίες.
Το αν πράγματι υπάρχουν ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο Βελιγράδι απομένει να φανεί στην πράξη. Το σίγουρο είναι ότι το Βελιγράδι, μια πόλη με τον πληθυσμό πάνω-κάτω της Θεσσαλονίκης και στη γεωγραφική γειτονιά της, αλλάζει άρδην. Στόχος να γίνει μαγνήτης για πρωτοποριακές επιχειρήσεις αλλά και για τον διεθνή τουρισμό. Με αραβικά κεφάλαια…Μήπως πρέπει να ακούσουμε κι άλλα καμπανάκια πέραν αυτών που αφορούν τις πιθανές ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις;

Δείτε περισσότερα για το Belgrade Waterfront και εντυπωσιακό οπτικό υλικό ΕΔΩ (αγγλική και σερβική γλώσσα)