Search
Close this search box.

Γιατί οι μηχανικοί φτιάχνουν (καλή) μπίρα

beer_1
Πηγή φωτογραφάις: http://www.cbc.ca

Τι γίνεται όταν είσαι νέος μηχανικός, με όρεξη να δημιουργήσεις κάτι δικό σου, αλλά οι συνθήκες σε εγκλωβίζουν σε μια εταιρεία ή υπηρεσία όπου αναγκαστικά λαμβάνεις εντολές από άλλους ανθρώπους, που …πιθανότατα δεν μοιράζονται το όνειρό σου; Ανοίγεις ζυθοποιία και παράγεις μπίρες για βραβείο! Η τουλάχιστον αυτό επέλεξαν να κάνουν τρεις νεαροί μηχανικοί στον Καναδά, που “τα βρόντηξαν κάτω” για να ανοίξουν τη δική τους μικρή ζυθοποιία. Και δεν ήταν οι μόνοι που το έπραξαν, αφού οι Καναδοί συνάδελφοι φαίνεται ότι έχουν κλίση στην παρασκευή μπίρας, έχοντας δημιουργήσει τουλάχιστον τρεις πετυχημένες ζυθοποιίες στη χώρα!

“Νομίζω ότι οι μηχανικοί φτιάχνουμε καλή μπίρα γιατί έχουμε μυαλό εκπαιδευμένο να σχεδιάζει και να λύνει προβλήματα. Σχεδιάζουμε μια μπίρα που έχει συγκεκριμένη γεύση και την ‘αισθάνεσαι’ με συγκεκριμένο τρόπο” δήλωσε η Emily Tipton, χημικός μηχανικός και μία από τους ιδιοκτήτες της ζυθοποιίας “Boxing Rock Brewing Co” στο Shelburne. Η Έμιλι ζούσε οκτώ χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή και πάντα ήθελε να ανοίξει τη δική της τοπική επιχείρηση, η οποία όμως θα απευθύνεται σε διεθνείς αγορές.

“Πάντα σκεφτόμουν ότι πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι το οποίο θα μπορούμε να εξάγουμε. Δεν μπορούμε να κερδίσουμε τα προ το ζην φτιάχνοντας ένα προϊόν που απευθύνεται σε μια πόλη 1500 κατοίκων όπως αυτή που ζούμε” σημείωσε και πρόσθεσε: ‘Σκέφτηκα, μπίρα! Ξέρω πώς να φτιάχνω μπίρα, γιατί να μην κάνουμε μια ζυθοποιία; Ήταν μια από εκείνες τις στιγμές που η ιδέα σε χτυπάει κατακέφαλα και μετά σού έρχονται ένας σωρός από άλλες ιδέες”.

Οπως όμως σας προϊδεάσαμε και εισαγωγικά, η Tipton δεν είναι η μόνη μηχανικός που αξιοποιεί τις δεξιότητες και τις γνώσεις της για να παράγει εύγευστο αλκοόλ…

Πηγή φωτογραφίας: http://www.cbc.ca
Πηγή φωτογραφίας: http://www.cbc.ca

Ο Adam Clawson εργαζόταν ώς μηχανολόγος και ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός βιοϊατρικής, όταν αποφάσισε κι αυτός ότι το μέλλον βρίσκεται στη μπίρα. Χωρίς να το πολυσκεφτεί ίδρυσε τη ζυθοποιία “Red Rover Brewing Company” στο Fredericton.

“Η παραγωγή μπίρας είναι ένα επιστημονικό πρόβλημα”
Γιατί οι μηχανικοί κάνουν καλή μπίρα; ερωτήθηκε. “[Η παραγωγή μπίρας] είναι ένα επιστημονικό πρόβλημα. Θέλεις να δημιουργήσεις κάτι που έχει εξαιρετική γεύση χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες πρώτες ύλες. Οπότε αν προσεγγίσεις το πρόβλημα με επιστημονικό τρόπο και ακολουθήσεις συγκεκριμένη μεθοδολογία, λαμβάνεις την καλύτερη λύση” δήλωσε (σε ελεύθερη μετάφραση).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η άποψή του για την κοινωνική απήχηση της επιχειρηματικής του δράσης: “αντί να βοηθήσουν έναν άνθρωπο μακροπρόθεσμα, τα προϊόντα μου μπορούν αν επηρεάσουν πολλούς ανθρώπους πολύ γρήγορα και με πολύ θετικό τρόπο” υποστήριξε. Η προσοχή που ο Clawson δίνει στη λεπτομέρεια δείχνει να αποδίδει. Η μπίρα cider (μηλίτης) τής Red Rover κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα καναδικά βραβεία ζυθοποιίας του 2015.

Good Robot Brewing
Η ζυθοποιία “Good Robot Brewing” άνοιξε στο Halifax του Καναδά πριν από λίγους μήνες. Πίσω από τη δημιουργία της βρίσκονται τρεις πρώην φοιτητές μηχανικοί. Ο Josh Counsil είναι ένας από αυτούς. “Είμαστε όλοι πρώην μηχανικοί που εργαζόμασταν σε ασφυκτικά περιβάλλοντα ενώ δεν μας άρεσε να παίρνουμε κατευθύνσεις από άλλους ανθρώπους και να μην είμαστε ο εαυτός μας” είπε, εξηγώντας τι τούς οδήγησε να το … ρίξουν στη μπίρα.

Οι μηχανικοί της Boxing Rock συμφωνούν. Και απολαμβάνουν το “απτό”, πρακτικό κομμάτι της παρασκευής μπίρας.

“Έφτιαξα αυτό το προϊόν με τα χέρια μου και μπορώ να το πουλήσω σε κάποιον για να το απολαύσει κι αυτός” λέει η Tipton και προσθέτει ότι είτε είσαι μηχανικός είτε ζυθοποιός, όλα έχουν να κάνουν με τη δοκιμή, το λάθος και την απαίτηση για επίλυση προβλημάτων, που είναι σύμφυτη με τα δύο παραπάνω (τη δοκιμή και το λάθος).

Όπως σημειώνει, το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της δουλειάς της είναι ότι δημιουργεί κάτι “πραγματικό”, που μπορούμε να το γευτούμε και να το απολαύσουμε αλλά και να το βελτιώσουμε την επόμενη φορά. Αν όχι για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης, αυτό το κείμενο σίγουρα θα μπορούσε να σας εμπνεύσει για μια παγωμένη μπίρα δίπλα στη θάλασσα, όχι; Καλό καλοκαίρι!

Άρθρο με πληροφορίες από το cbc τού Καναδά

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το άρθρο