Search
Close this search box.

COP21: Τι λένε για το κλίμα ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ

Πηγή φωτογραφίας: Lamiot_cc-by-sa_2015
Πηγή φωτογραφίας: Lamiot_cc-by-sa_2015

Με φόντο την εντυπωσιακή διαδήλωση …10.000 παπουτσιών στην Place de la Republique και υπό τη σκιά των πρόσφατων πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα η έναρξη της διάσκεψης των παγκόσμιων ηγετών για το κλίμα (COP 21).
Το γενικό μήνυμα; Αυτά που διακυβεύονται είναι τόσο σημαντικά, που δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις χωρίς μια δεσμευτική συμφωνία για την επιβράδυνση του ρυθμού της κλιματικής αλλαγής (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές η συμφωνία δεν είχε επιτευχθεί).

Ron Mader, flickr, creative commons
Ron Mader, flickr, creative commons

“Μια πολιτική στιγμή σαν αυτή που ζούμε τώρα ενδέχεται να μην έρθει ποτέ ξανά. Ποτέ πριν δεν αντιμετωπίσαμε τέτοια δοκιμασία. Aλλά ούτε βρεθήκαμε ενώπιον μιας τόσο μεγάλης ευκαιρίας¨ δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος ήταν μάλιστα ένας από τους ανθρώπους που άφησαν τα παπούτσια τους στην πλατεία Δημοκρατίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών για το κλίμα (το ίδιο έπραξε και ο Πάπας Φραγκίσκος).

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου και η τραγωδία αποτέλεσε σημείο αναφοράς στις εναρκτήριες ομιλίες των περισσότερων ηγετών, αφού συνδέθηκε με την προσπάθεια για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Κατά τον Μπαράκ Ομπάμα, η ενεργοποίηση των καλύτερων προσπαθειών για τη διάσωση του κόσμου μας -στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το κλίμα- αποτελεί τη μεγαλύτερη απόρριψη όσων προσπαθούν να τον καταστρέψουν.

Κατά τον Φρανσουά Ολάντ, το διακύβευμα δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλό, γιατί αφορά το μέλλον του πλανήτη μας και της ζωής. ¨Κι όμως, μόλις δύο εβδομάδες πριν, εδώ στο Παρίσι, μια ομάδα φανατικών έσπερνε τους σπόρους του θανάτου στους δρόμους” πρόσθεσε.

Τη Διάσκεψη παρακολουθούν οι ηγέτες 150 κρατών, μαζί με 40.000 αντιπροσωπείες από 195 χώρες. Αποστολή των συμμετεχόντων είναι να συμφωνήσουν σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Κίνα και ΗΠΑ, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί αυτών, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι στην προσπάθεια να βρεθούν λύσεις.

Κατά τον Ομπάμα, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη συμβολή τους σητν κλιματική αλλαγή και τον ρόλο που πρέπει να αναλάβουν για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, τόνισε, η συμφωνία πρέπει να είναι παγκόσμια στη φύση της, επιθετική και ευέλικτη. Αναφέρθηκε και στην οικονομική διάσταση του θέματος, τονίζοντας ότι η πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ επετεύχθη χωρίς να αυξηθούν οι εκπομπές CO2 -αυτό αποδεικνύει, όπως είπε, ότι οι θετικές εξελίξεις για το κλίμα δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνουν σε βάρος της οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping επισήμανε ότι η διάσκεψη δεν αποτελεί γραμμή τερματισμού αλλά σημείο αφετηρίας και πρόσθεσε ότι η όποια συμφωνία πρέπει να λάβει υπόψη της τις διαφορές ανάμεσα στα διάφορα κράτη. ¨Πρέπει να επιτραπεί στις χώρες να αναζητήσουν τις δικές τους λύσεις, ανάλογα με το εθνικό τους συμφέρον¨ επισήμανε.

Προηγούμενες αποτυχίες
Πλέον, όλοι …σταυρώνουν τα δάχτυλά τους ώστε αυτή η Διάσκεψη να έχει θετικά πρακτικά αποτελέσματα, καθώς στο παρελθόν οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν, συνεπεία της αντίστασης των μεγαλύτερων ρυπαντών. Χαρακτηριστική είναι η τύχη που είχε το Πρωτόκολλο του Κιότο, αυτή η μη δεσμευτική συμφωνία 192 μερών, με στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 5% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 μεταξύ του 2008 και του 2012. Οι ΗΠΑ δεν επικύρωσαν το πρωτόκολλο και βγήκαν εκτός το 2001. O Καναδάς επίσης το αγνόησε, ενώ αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία απαλλάχθηκαν από αυτό.

Η στάση της ΕΕ: Δεσμευτική συμφωνία εδώ και τώρα
Ισως για αυτό, έχοντας κατά νου τις αποτυχίες του παρελθόντος, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, έδωσε όλη την έμφαση στην ανάγκη να επιτευχθεί «συμφωνία για το κλίμα, εδώ και τώρα, στο Παρίσι». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσθεσε, έχει υπογραμμίσει την κρίσιμη σημασία της επίτευξης μιας δίκαιης, φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα.
Η αλλαγή του κλίματος μπορεί να διαταράξει ανθρώπινες ζωές, να αποσταθεροποιήσει κοινωνίες, να διαταράξει την ανάπτυξη και να συμβάλλει ακόμα στην ενίσχυση των προσφυγικών ροών.

Κατά 60% αυξήθηκαν τα ακραία φαινόμενα στην Ευρώπη στοιχίζοντας 80.000 ζωέςκ αι 380 δισ. ευρώ
Η σταδιακή θέρμανση του πλανήτη έχει ως εμφανές αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας (κατά μέσον όρο 19 εκατοστόμετρα από το 1901 έως το 2010).
Κάθε άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά μισό μέτρο είναι πιθανόν να προκαλέσει μετακίνηση 72 εκατ. ανθρώπων.
Παράλληλα, τα τελευταία τριάντα χρόνια η Ευρώπη έχει γνωρίσει αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων κατά 60% (με απώλειες 84.000 ανθρώπων και ζημιές 380 δισ. ευρώ)
Η αλλαγή του κλίματος έχει συνδεθεί με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το σημαντικότερο από τα οποία είναι το διοξείδιο του άνθρακα από την χρήση ορυκτών καυσίμων. Η ανθρωπότητα πρέπει να λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εν λόγω εκπομπές πριν η άνοδος της θερμοκρασίας αυξηθεί τόσο που η ζημιά να μην μπορεί να αντιστραφεί.

Τι έχει καταφέρει η Ευρώπη
Η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα. Από το 1990 οι εκπομπές στην ΕΕ έχουν μειωθεί κατά 23% ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 46% ενώ από το 2002 έωέως το 2011 αυξήθηκε και η απασχόληση σε «πράσινες» θέσεις εργασίας από 3 σε 4,2 εκατ. άτομα. Το 80% των εκπομπών στην ΕΕ προέρχεται από την παραγωγή και την χρήση της ενέργειας συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών. Συνεπώς, ο περιορισμός τους εξαρτάται από την εξοικονόμηση ενέργειας – κάτι που απαιτεί επανασχεδιασμό του τρόπου ζωής, εκπαίδευσης και εργασίας στο πλαίσιο μιας οικονομίας με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές που θα χρησιμοποιεί περισσότερο καθαρές τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιορίζοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Οι ευρωπαϊκοί στόχοι
Κατά τον κ.Γιουνκέρ, η Ένωση είναι πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος έχοντας θέσει στόχους όπως:

  • Μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων κατά 40% μέχρι το 2030 και κατά 80-95% μέχρι το 2050,
  • Παραγωγή του 27% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030,
  • Εξοικονόμηση ενέργειας κατά 27%
    Έχει επίσης δημιουργήσει το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ που καλύπτει πάνω από 11.000 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανίες.
    Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για την Διεθνή Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι:
  • Φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών (κατά 60% μέχρι το 2050 σε σύγκριση με το 2010 και κατάργηση της χρήσης του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το τέλος του αιώνα), ώστε να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στους 2ο C,
  • Δίκαιες και φιλόδοξες δεσμεύσεις από όλα τα μέρη, ιδίως από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ευθύνες και ικανότητες
  • Πολυμερώς συμφωνηθέντες κανόνες για διαφάνεια και ανάληψη ευθυνών.
  • Δυναμική αναθεώρηση για ενίσχυση των φιλοδοξιών σε βάθος χρόνου.
  • Ισχυρή υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών.

Βρείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις στις κυριότερες ερωτήσεις για τους στόχους της Διάσκεψης των Παρισίων (αγγλική γλώσσα)

Διαβάστε ΕΔΩ την ομιλία Γιουνκέρ (γαλλική γλώσσα)

Δείτε ΕΔΩ πατώντας πάνω στα εικονίδια 28 δράσεις για το κλίμα στα 28 κράτη-μέλη

Ενημερωθείτε ΕΔΩ για τη δράση στην Τήλο