Search
Close this search box.

Η Ελλάδα χρειάζεται άλλες …50 θερμοκοιτίδες για να φτάσει τον μέσο όρο της ΕΕ!

Τι μπορεί να δημιουργηθεί στα δημόσια κτήρια που έμειναν “ορφανά” λόγω της ενοποίησης υπηρεσιών στο πλαίσιο του “Καλλικράτη”; Σύμφωνα με μελέτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της “Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης”, οι χώροι αυτοί θα μπορούσαν κάλλιστα να αξιοποιηθούν -και μάλιστα με ελάχιστο κόστος μετατροπής- για τη δημιουργία επιχειρηματικών θερμοκοιτίδων, με την παράλληλη αξιοποίηση κονδυλίων του ΣΕΣ 2014-2020.

Και αν νομίζετε ότι έχουμε αρκετές, ξανασκεφτείτε το. Η Ελλάδα θα έπρεπε να αποκτήσει πολλαπλάσιο αριθμό θερμοκοιτίδων, σε σχέση με αυτόν που διαθέτει σήμερα, αν ήθελε να προσεγγίσει έστω τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ελλάδα λειτουργούν σήμερα πέντε θερμοκοιτίδες, με βάση τα στοιχεία της Eurostat και οκτώ βάσει των ελληνικών, οι οποίες όμως θα πρέπει να αυξηθούν κατά 40-50, προκειμένου η χώρα να προσεγγίσει τον κοινοτικό μέσο όρο.

technopolis2

Στην Ελλάδα για κάθε 150.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπάρχει μία θερμοκοιτίδα, όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι μία ανά 3500″ επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της “Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης”, Γιώργος Ασημόπουλος. Προσθέτει δε, ότι αν υπήρχαν θερμοκοιτίδες, θα γινόταν “πολλή δουλειά στην Ελλάδα” καθώς υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων.

technopolis
Μετά το 2010, σημειώνει, υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον νέων επιχειρηματιών για εγκατάσταση σε θερμοκοιτίδες. “Ενδεικτικό είναι ότι πλέον δεν έχουμε ελεύθερο χώρο να δώσουμε στην Τεχνόπολη” λέει χαρακτηριστικά ο κ.Ασημόπουλος.
Με βάση όλα τα παραπάνω, η μελετητική ομάδα κατέληξε σε τέσσερις προτάσεις για την κάλυψη των κενών και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προκύπτουν, το οποίο προβλέπει τα εξής:

  • Εφαρμογή τριετούς προγράμματος “προ-θερμοκοίτησης”. Στη διάρκεια της τριετίας προτείνεται να γίνονται σε διάφορες ελληνικές πόλεις κυλιόμενα τρίμηνα προγράμματα “εκγύμνασης” επιχειρήσεων. Σε κάθε κύκλο προγράμματος προτείνεται να συμμετάσχουν 30 άτομα.
  • Δημιουργία δικτύου θερμοκοιτίδων, σε πρώτη φάση σε δύο ή τρεις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας (μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα “ορφανά” λόγω Καλλικράτη δημόσια κτήρια, χωρίς σημαντικό πρόσθετο κόστος για την προετοιμασία τους), με προοπτική αυτές να αυξηθούν κατά τρεις-τέσσερις μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης. Στο πλαίσιο του προτεινόμενου πενταετούς προγράμματος, κάθε θερμοκοιτίδα, εμβαδού τουλάχιστον 1000 τ.μ. προτείνεται να φιλοξενεί έως 15 επιχειρήσεις
  • Δημιουργία περιφερειακού ταμείου (regional fund) για τη χρηματοδότηση νέων τεχνολογιών
  • Πρόγραμμα προώθησης των καινοτόμων επιχειρήσεων μέσω ενός ετήσιου θεσμού παρουσίασης σε δυνητικούς επενδυτές του εξωτερικού.