Search
Close this search box.

H Autodesk επιχειρεί να χτυπήσει το ¨SketchUp¨ με ένα νέο σχεδιαστικό εργαλείο 3D

Πηγή εικόνας: engineering.com
Πηγή εικόνας: engineering.com

H Autodesk πρόσφατα παρουσίασε το νέο σχεδιαστικό εργαλείο 3D που ανέπτυξε με την επωνυμία FormIt, στο πλαίσιο της ετήσιας συγκέντρωσης, που διοργανώνει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων (ΑΙΑ). Το νέο εργαλείο φαίνεται εξαιρετικά φιλικό στον/στη χρήση. Κτήρια σχεδιάζονται με άνεση τρισδιάστατα και τροποποιούνται εύκολα, με απλές κινήσεις τύπου push or pull.
¨Μου φαίνεται σαν να το έχω ξαναδεί κάπου¨ σχολιάζει o μηχανικός Roopinder Tara* σε άρθρο του για το engineering.com και προσθέτει: ¨Ω ναι! Λεγόταν SketchUp!¨.
Οι αρχιτέκτονες σε σχεδόν όλον τον κόσμο έχουν αποδεχτεί το ScetchUp, το οποίο επί χρόνια προσφέρει τις εύκολες λύσεις του στον τρισδιάστατο σχεδιασμό, μέσω του εύχρηστου 3D modeler που διαθέτει. ¨Χωρίς αμφιβολία αυτό θα ήταν εκνευριστικό για την Autodesk, της οποίας το λογισμικό Revit, παρότι κοντά στις προδιαγραφές ώς σχεδιαστικό software τύπου BIM (Building Information Modeling), δεν προσφέρεται για το είδος του τρισδιάστατου scetching, που οι αρχιτέκτονες χρειάζονται στο εννοιολογικό στάδιο της σύλληψης του σχεδίου τους¨ παρατηρεί ο Τara.
Η Autodesk, συνεχίζει, θα πρέπει να …τα πήρε με τη χρήση του ScetchUp, το οποίο κατά καιρούς έχει κριτικάρει ώς μη ακριβές και ανεπαρκές στη συγχώνευσή του με ¨σοβαρά¨ σχεδιαστικά εργαλεία. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορούσε να ¨τραβήξει¨ το ScetchUp από τα χέρια των απανταχού αρχιτεκτόνων.
Ετσι δημιούργησε το FormIt, το οποίο κατά τα φαινόμενα διαθέτει έναν πραγματικά σταθερό modeler και ¨δένει¨ απευθείας με το λογισμικό Revit. Οταν ο αρθρογράφος έθεσε στην ομάδα του ScetchUp ερωτήματα σχετικά με την ομοιότητα που υπάρχει ανάμεσα σε αυτό και το νέο σχεδιαστικό εργαλείο της Autodesk, αυτή απάντησε με αριθμούς (έξι μηδενικών), που καταδεικνύουν τη μεγάλη δημοτικότητα και την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία που το SketchUp απολαμβάνει σήμερα στην παγκόσμια αγορά. Η ομάδα δεν αρνήθηκε μάλιστα ότι το FormIt διαθέτει ¨δυνατά¨ στοιχεία.
¨Αλλά προσπάθησες να το χρησιμοποιήσεις;¨ ρώτησαν τον Tara. ¨Μού κίνησαν το ενδιαφέρον¨, παραδέχτηκε ο αρθογράφος, ¨και είμαι αρκετά περίεργος να δω τι έχουν να πουν οι αρχιτέκτονες γι΄ αυτό¨. Λέτε το ScetchUp ν΄ απέκτησε όντως ανταγωνιστή και μάλιστα με ισχυρότερο προφίλ; Μόνο η πράξη θα δείξει…

*Ο Roopinder ασχολείται με τα CAD, CAM και CAE καθόλη τη διάρκεια της επαγγελματικής πορείας του ως μηχανολόγος μηχανικός, CAD manager, καθηγητής και συγγραφέας πολλών δημοσιεύσεων, που σχετίζονται με το CAD, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τη μηχανική ευρύτερα.

Αρθρο με πληροφορίες από το engineering.com

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το άρθρο του Roopinder Tara για το νέο σχεδιαστικό εργαλείο 3D της Αutodesk