Search
Close this search box.

Ιστορίες πόλεων: Όταν κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πώς -και πόσο!- θα επεκτεινόταν το κέντρο του Ντουμπάι

cityΑυτή είναι μια ιστορία για το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι. Είναι παράλληλα η …ατυχής ιστορία ενός επιχειρηματία, που κατέφθασε στην πόλη στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ευθαρσώς μπήκε στην αυλή του Σεΐχη Rashid bin Saeed al Maktoum ζητώντας ένα κομμάτι γης για να χτίσει πάνω του.

Ο Σεΐχης συναίνεσε και έστειλε έναν υπάλληλό του να δείξει στον επιχειρηματία την έκταση που τού προτεινόταν. Την επομένη, ο επιχειρηματίας γύρισε στην Αυλή λέγοντας ότι η συμφωνία δεν θα προχωρούσε, καθώς χρειαζόταν ένα κομμάτι γης πολύ πιο κοντά στο κέντρο της πόλης.

Μήνες αργότερα, βλέποντας την ταχύτητα με την οποία το Ντουμπάι επεκτεινόταν προς τα έξω, ξαναπήγε στην Αυλή κι αφού παραδέχτηκε σεμνά και ταπεινά ενώπιον όλων ότι απέτυχε να αντιληφθεί τη μεγαλοσύνη του Σεΐχη, ζήτησε εκ νέου αυτό το ίδιο κομμάτι γης, που λίγους μήνες πριν είχε αρνηθεί.

Ο Σεΐχης τον ενημέρωσε ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν ήταν πλέον διαθέσιμη και του αντιπρότεινε μια άλλη. Όταν ο επιχειρηματίας είδε τη νέα προτεινόμενη έκταση, έστρεψε το κεφάλι του αλλού με αποστροφή και δεν επέστρεψε ποτέ στο Ντουμπάι. Μεγάλη αστοχία, αν αναλογιστεί κάποιος ότι σε αυτό το δεύτερο κομμάτι γης δημιουργήθηκε τελικά το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, που εξελίχθηκε στην καρδιά του Ντουμπάι.

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν ήταν ο μόνος που απέτυχε να προβλέψει πόσο γρήγορα θα επεκταθεί στο Ντουμπάι, που έως τότε φαινόταν να αναπτύσσεται γύρω από την περιοχή Dubai Creek. Πολλοί απέτυχαν να δουν τις εξελίξεις. Τότε το κτήριο του World Trade Centre ήταν τόσο μεγαλοπρεπές και απομονωμένο όπως στεκόταν μέσα στην έρημο, ώστε συχνά οι τουρίστες το φωτογράφιζαν (ενίοτε ως αρχιτεκτονικό παράδειγμα προς αποφυγή).

Σήμερα ο πύργος αυτός έχει ‘χαθεί” ανάμεσα σε πολλά ψηλότερα κτήρια, αλλά παραμένει το επίκεντρο της Sheikh Zayed Road, γνωστής και ώς E11. Με 150 μέτρα ύψος το κτήριο αυτό ίσα-ίσα περνά πλέον για ουρανοξύστης.

Παρόλα αυτά, όταν χτίστηκε ήταν ουρανοξύστης -για την ακρίβεια το ψηλότερο κτήριο στη Μέση Ανατολή. Κι αν ένας ουρανοξύστης βοηθά να πείσεις τον κόσμο ότι έχεις μια “αληθινή πόλη”, που αξίζει να λέγεται έτσι, το World Trade Centre έπεισε ταυτόχρονα τη διεθνή κοινότητα ότι το Ντουμπάι έχει ανοίξει για δουλειές …

Άρθρο με πληροφορίες από τη βρετανική εφημερίδα Guardian

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα αναζητήστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ