Search
Close this search box.

Bay Area – Monsanto, σημειώσατε 2 (προς το παρόν)

MonsantoΤη μάχη αλλά όχι τον πόλεμο με τον πολυεθνικό κολοσσό Μοnsanto Co φαίνεται ότι έχασαν στα δικαστήρια του Σαν Χοσέ οι τρεις πόλεις που συναποτελούν τη γνωστή Βay Area στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο δικαστής Edward J. Davila, ο οποίος διαχειρίστηκε τη μήνυση που υπέβαλαν κατά τής Μonsanto οι πόλεις του Σαν Χοσέ, του Οκλαντ και του Μπέρκλεϊ, απεφάνθη ότι οι τρεις δήμοι έχουν τουλάχιστον ίση ευθύνη με την εταιρεία-κολοσσό για τον καθαρισμό του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο από τα επιβλαβή πολυχλωριωμένα διφαινύλια, γνωστά διεθνώς με το αρκτικόλεξο PCBs. Ωστόσο ο δικαστής άφησε ανοιχτή την πόρτα για τους τρεις δήμους, ώστε να τροποποιήσουν και να καταθέσουν εκ νέου τη μήνυση.

Οι τρεις πόλεις υποστηρίζουν ότι τα PCBs που η εταιρεία χρησιμοποίησε στα προϊόντα της μεταξύ του 1930 και του 1970 μόλυναν και εξακολουθούν να μολύνουν τον Κόλπο, εξαναγκάζοντας τους δήμους να δαπανούν σημαντικά ποσά για τη διαχείριση της ρύπανσης και τη συμμόρφωσή τους με σειρά περιβαλλοντικών κανονισμών.

Τα PCBs, που χρησιμοποιούνταν μεταξύ άλλων σε βαφές και λιπαντικά, έγινε γνωστό ότι προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας τόσο στους ανθρώπους (π.χ.,καρκίνους), όσο και στην πανίδα και την ιχθυοπανίδα (ακόμη και αφανισμό πληθυσμών). Το αμερικανικό Κογκρέσο απαγόρευσε τη χρήση τους το 1979.

Ο δικαστής έκρινε -μεταξύ άλλων- ότι οι τρεις πόλεις δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι η «ιδιοκτησία» τους επηρεάστηκε αρνητικά από τη χρήση των συγκεκριμένων χημικών, δεδομένου ιδίως ότι τα αποδεδειγμένα μολυσμένα όμβρια ύδατα στους αγωγούς τους δεν ανήκουν σε αυτές, αλλά στο κράτος. Τα στελέχη της Μonsanto υποδέχτηκαν την απόφαση με ενθουσιασμό, αλλά και οι αρχές των τριών πόλεων δεν το βάζουν κάτω: στις 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα που όρισε ώς τελική προθεσμία για την κατάθεση νέας μήνυσης ο δικαστής, ετοιμάζονται να καταθέσουν νέα, τροποποιημένη αγωγή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Σαν Χοσέ, David Vossbrink.

Mάθετε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ