Search
Close this search box.

Το συνέδριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ και της ΠΚΜ για «Κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και έξυπνη Κεντρική Μακεδονία»

Το συνέδριο του ΤΕΕ/ΤΚΜ και της ΠΚΜ για «Κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και έξυπνη Κεντρική Μακεδονία»

Η δημιουργία μίας νέας Αντιπεριφέρειας Κλιματικής ουδετερότητας, ανθεκτικότητας και ψηφιακής διακυβέρνησης και η ύπαρξη ενός εργαλείου αξιολόγησης των σχεδίων δράσης για την κλιματική ουδετερότητα και την ανθεκτικότητα, αποτελούν μέρος του σχεδίου που προτείνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ, για να εξελιχθεί η Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας σε “κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και έξυπνη”. Το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας που συγκροτήθηκε για το σκοπό αυτό στο ΤΕΕ/ΤΚΜ, παρουσιάστηκε αναλυτικά στο συνέδριο με τον τίτλο «Κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και έξυπνη Κεντρική Μακεδονία» που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης, σε βιντεοσκοπημένο του χαιρετισμό, είπε ότι η κλιματική κρίση θα είναι κοντά μας για τα επόμενα τριάντα – σαράντα χρόνια και αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που φέρνει το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, για τη διαχείριση των δασών και των υδάτων και την δόμηση. «Το φαινόμενο είναι σωρευτικό, ό,τι κάνουμε σήμερα θα φανεί σε δεκαετίες. Για τα επόμενα 30 χρόνια πρόκληση πολύ μεγάλη. Πρέπει να εκλογικεύσουμε τον κακό τρόπο που δομούσαμε την πόλη και την ύπαιθρο για να αντέξουμε στην κλιματική αλλαγή. Είναι ανάγκη να υπάρχουν τέτοιου είδους συνέδρια προβληματισμού γιατί μπροστά μας έχουμε ακόμη πολύ σοβαρές και μεγάλες φάσεις της πράσινης μετάβασης” τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας – Θράκης,  Στάθης Κωνσταντινίδης επισήμανε ότι η κλιματική αλλαγή έγινε ήδη κρίση και τα αποτελέσματά της είναι οδυνηρά λέγοντας χαρακτηριστικά πως  «το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα από τη φθορά. Είναι πολύ σημαντικό να συνδράμουμε όλοι στη μεγάλη αλλαγή που τρέχει για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας, προκειμένου να καταστήσουμε τις πόλεις μας ανθεκτικές, πιο πράσινες και πιο φιλικές για τους συμπολίτες μας».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, επικαλούμενος σχετική μελέτη του Ο.Ο.Σ.Α, τόνισε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα στη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πετυχαίνοντας μείωση κατά 55%.  Είπε ακόμη ότι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός δεν αρκεί και είναι ότι πρέπει να διασφαλιστούν κονδύλια για αντιπλημμυρικά έργα μεγάλης κλίμακας από ευρωπαϊκούς πόρους. «Οι αντιπλημμυρικές υποδομές δεν επαρκούν καθώς έχουν κατασκευαστεί με τα κλιματικά δεδομένα της δεκαετίας του΄50 ,» είπε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε «Τι θα συνέβαινε αν ο Ντάνιελ συνέβαινε στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη;». Τόνισε ακόμη την ανάγκη να γίνουν θεσμικές αλλαγές στην Ελλάδα ώστε να υπάρξει ένα ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. “Καλούμαστε να λάβουμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και του άμεσου αντίκτυπου που έχει στο περιβάλλον, στην οικονομία, στην κοινωνική συνοχή, στην καθημερινότητά μας. Να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε μια νέα πραγματικότητα που αλλάζει ραγδαία τον κόσμο που ξέραμε μέχρι σήμερα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελούδης και πρόσθεσε «απαιτούνται περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ για την πόλη και περίπου πεντακόσια εκατομμύρια για τον Δήμο Θεσσαλονίκης» για να πάμε στη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα με σχεδίαση έργων.

Το πρώτο πάνελ του συνεδρίου, το οποίο συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γούτα, εστίασε στο Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή.

O Πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης σημείωσε πως «Το ΤΕΕ ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας ανέλαβε το καλοκαίρι του 2022 να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας από έξι μηχανικούς για την κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και έξυπνη Κεντρική Μακεδονία. Η ομάδα δημιούργησε σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και το απέστειλε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας». Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ ΤΚΜ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η συντήρηση των έργων και σχολίασε ότι δεν υπάρχει πλήρη εικόνα των υποδομών της χώρας ενώ αναφέρθηκε και στην υποστελέχωση του τεχνικού τομέα στη δημόσια διοίκηση.

«Το πόρισμα είναι ένα πρόγραμμα ομπρέλα γιατί χρειάζεται ένα όραμα για να μετατραπεί η Κεντρική Μακεδονία σε μία κλιματική ουδέτερη ανθεκτική και έξυπνη πόλη»  τόνισε ο Σωτήρης  Μυλωνάς , μέλος της Ομάδας Εργασίας «Κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και έξυπνη Κεντρική Μακεδονία». Όπως τόνισε ο κ. Μυλωνάς παρουσιάζοντας την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ οι στόχοι που προτάσσει είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία μιας νέας Αντιπεριφέρειας κλιματικής ουδετερότητας, ανθεκτικότητας και ψηφιακής διακυβέρνησης, η προώθηση δράσεων κλιματικής ανθεκτικότητας που προδιαγράφονται από το ΠεΣΚΑ, αλλά δράσεων της κλιματικής ουδετερότητας. Πρόσθεσε ακόμη ότι το σχέδιο δράσης για την Κεντρική Μακεδονία διαρθρώνεται σε τρεις συνιστώσες, την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας και την εφαρμογή των τεχνολογιών έξυπνης πόλης.

Σημαντικές θεωρούνται οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, σε ΑΠΕ και άλλες καινοτομίες, ώστε οι διαδικασίες παραγωγής, η αλυσίδα εφοδιασμού και οι λειτουργίες της νέας βιομηχανικής στρατηγικής να ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, να προωθούν τις αρχές της ανακύκλωσης και το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Η βιομηχανική στρατηγική μηδενικών εκπομπών θα πρέπει να αναπτυχθεί εντός της ΠΚΜ, με ενίσχυση της κλιματικής επιχειρηματικότητας και της κυκλικής οικονομί

(Δείτε ολόκληρη την πρόταση της Ομάδας Εργασίας ΕΔΩ)

Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας αναφέρθηκε στο περιβαλλοντικό παρατηρητήριο που έχει δημιουργήσει η ΠΚΜ το οποίο  έχει ως στόχο να καταγράφει τους υδάτινους πόρους και την αέρια ρύπανση και τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει πραγματοποιήσει αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές σε 30 περιοχές σε όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Ο διευθυντής επί τιμή της Ευρωπαϊκής επιτροπής και σύμβουλος κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας του πρωθυπουργού, Γιώργος Σταύρος Κρεμλής τόνισε ότι η χώρα μας είναι πιο ευάλωτη στην κλιματική κρίση καθώς διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή και αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι στην ΝΑ Ευρώπη η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3 βαθμούς όταν ο στόχος της ΕΕ είναι για συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό και ήδη η αύξηση στην Ευρώπη είναι 2,5 και έκανε λόγο μια νέα γενιά κλιματικών μεταναστών.

Ο Ματθαίος Σανταμούρης, καθηγητής στην έδρα υψηλής αρχιτεκτονικής απόδοσης Anita Lawrence στο Πανεπιστήμιο New South Wales, είπε ότι ” είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά” και ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη υποφέρει από υπερθέρμανση .Ανέφερε ότι  από τον Απρίλιο του 2023 μέχρι σήμερα στη νοτιοανατολική Ασία αυξήθηκε η συχνότητα των καυσώνων όχι κατά 30% αλλά κατά 30 φορές με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 40 ως 55 βαθμούς Κελσίου.

Το επόμενο πάνελ με θέμα τις Υποδομές για την Ανθεκτικότητα και την Πολιτική Προστασία, συντόνισε ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Μωυσής.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια διοίκηση πέρα από τον κατάκερματισμό αρμοδιοτήτων είναι και η έλλειψη ικανού επιστημονικού προσωπικού για να υποστηρίξει αυτές τις δράσεις, είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων ΠΚΜ Πάρις Μπίλλιας. «Πρέπει να τρέξουμε πιο γοργά βήματα για να αντιμετωπίσουμε κλιματική κρίση που είναι εδώ. Το θεσμικό πλαίσιο είναι από τα μεγαλυτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια διοίκηση, είναι αναχρονιστικό και γραφειοκρατικό με αποτέλεσμα να ειναι αναποτελεσματικό», τόνισε.

« Ως Εγνατία Οδός Α.Ε. αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής που έρχονται με γοργούς ρυθμούς” , είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, Κωνσταντίνος Κουτσούκος. «Αυξάνονται οι απαιτήσεις καθημερινά σε νόρμες που έρχονται από την Ευρώπη ενώ μειώνεται το προσωπικό. Αυτό οδηγεί σε χάος. Το Δημόσιο καλείται να κάνει δουλειές που θέλουν εξειδίκευση. Τα έργα που έχουμε σχεδιασμένα στη Εγνατία Οδό είναι σχεδιασμένα με καμπύλες των 30 ετών. Το 2023 υπάρχουν για τη Θεσσαλονίκη διαφορές της έντασης βροχής οι οποίες φτάνουν το 30% – 40%. Αυτό είναι τρομακτικό ποσοστό, σημαίνει ότι οι υποδομές που έχουμε σε υδραυλικά έργα πρέπει να επασχεδιαστούν» τόνισε.

Ο Μιλτιάδης Γκουζούρης, Διευθύνων Σύμβουλος της HVA International σημείωσε πως ο εχθρός είναι η κλιματική κρίση αλλά δε μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι στα μέτρα που ετοιμάζουμε. Αναφερόμενος στις πλημμύρες στη Θεσσαλία είπε ότι η εταιρία του έκανε ένα σχέδιο για την προστασία της πλημμύρες επιπέδου Daniel. « Έχουμε ένα κανάλι που παρακάμπτει το ποταμι τον Τρικάλων γιατί δε μπορούν να γίνουν άλλα έργα. Για κάποια φαινόμενα που δε μπορούμε να κάνουμε έργα έχουμε ζώνες ελεγχόμενης πλημμύρας όπου θα μπορεί να διοχετευτεί το νερό και αυτή η περιοχή να λειτουργεί ως περιοχή παραγωγής αγροτικών προϊόντων. Αυτά μπορούν να εφαρμοστούν και στη Κεντρική Μακεδονία», σημείωσε.

«Η Επιστήμη τρέχει πολύ γρήγορα και θα πρέπει να έχεις και μία να υπάρχει μία διοίκηση που θα τρέχει πιο γρήγορα» υπογράμμισε ο  Γεράσιμος Α. Παπαδόπουλος , δόκτωρ σεισμολογίας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος του Safe Thessaloniki και Πρόεδρος του North East Atlantic & Mediterranean Tsunami Warning System, IOC/UNESCO. Όπως είπε στους δήμους η κατάσταση είναι απελπιστική και τόνισε ότι χρειάζονται  εξειδικευμένο προσωπικό. Σημείωσε ότι ενώ ο νόμος προβλέπει τη λειτουργία 13 επιχειρησιακών κέντρων με εξειδικευμένο προσωπικό για την προειδοποίηση πλημμυρικών φαινομένων ο ίδιος δε γνωρίζει να λειτουργεί κανένα. Ακόμη αναφέρθηκε και στη σημασία του νόμου για τον προσεισμικό έλεγχο στα 80.000 δημόσια κτίρια και τονισε την αναγκη να επεκταθεί και στα ιδιωτικά κτίρια.

“Οι μελέτες ελέγχονται βάσει προδιαγραφών του 1974 και για αυτό σήμερα είναι παντελώς ανεπίκαιρες. Συστάθηκε βάσει νόμου η Επιτροπή Προδιαγραφών που δεν έχει ακόμα λειτουργήσει. Ο μελετητικός κλάδος κάνει καλή δουλειά και οι μελέτες των έργων είναι το μοναδικό στάδιο που είναι πάντα εντός συμβατικών χρόνων, όμως το θέμα είναι ότι η χώρα δεν έχει στρατηγικό σχέδιο σε εθνικό και τοπικό επίπεδο ” είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της « Ρoϊκός Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε », Κωνσταντίνος Καλλέργης.

Στο τρίτο πάνελ με συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιώργο Κατσιάνη οι ομιλητές ανέπτυξαν μια συζήτηση με κεντρικό άξονα τις Έξυπνες Πόλεις.

Το ΤΕΕ μέσα σε όλες αυτές τις συνθήκες, όπως η έλλειψη δικτύων και εξειδικευμένου προσωπικού στον κλάδο της πληροφορικής πήγε τον κλάδο μπροστά είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. «Παρουσιάζουμε τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη, που είναι το πρώτο ολοκληρωμένο ψηφιακό έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο. Ξαφνικά έχουμε όλα τα ηλεκτρονικά δεδομένα, ό,τι απαιτείται για την αδειοδότηση, τους όρους δόμησης χρήσης γης . Είναι εποχή με δυσκολίες , σημασία έχει να μπορείς να κάνεις τη δουλειά», τόνισε. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε και στο προβλήμα που υπάρχει με υποδομές που δεν είναι καταγεγραμμένες καθώς και στο θέμα της συντήρησης των έργων.

«Μαζί με Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη τελειώνουμε και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, θα μας λέει πότε κατασκευάστηκε ένα έργο, ποιος είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση , πότε συντηρήθηκε. Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο συντήρησης έργων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Κάνουμε νέα έργα και δεν έχουμε καταλάβει ότι πρέπει να συντηρήσουμε και τα παλιά. Θέλουμε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για τη συντήρηση των παλιών έργων» , σημείωσε.

«Έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για τοποθέτηση αισθητήρων σε γέφυρες ώστε να παρακολουθούμε μετακινήσεις αν υπάρχει πρόβλημα ώστε να μη μείνουν εκτός λειτουργίας σημαντικές υποδομές. Έχουμε στείλει επιστολές σε όλες τις περιφέρειες. Στα επόμενα δυο χρόνια θα έχουν λειτουργήσει αυτοί οι αισθητήρες και αυτό θα πρέπει να επεκταθεί», πρόσθεσε ο κ. Στασινός.

Ο Θεόφιλος Μυλωνάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδας αναφέρθηκε στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τεχνολογικές εταιρίες.

«Υπάρχει τεράστιο έλλειμα από επιστήμονες μεσαίου και υψηλού επιπέδου και αυτό γιατί τα έργα απαιτούν γνώση της τεχνολογίας χρειάζονται άνθρωποι με πολύ εξειδικευμένη γνώση και αυτοί οι άνθρωποι λείπουν. Είναι σημαντικό που ανακοινώθηκε η Teck Visa για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ανθρώπους από γειτονικές χώρες μη ενταγμένες στην ΕΕ» είπε ο κ. Μυλωνάς. Αναφερόμενος στα προγράμματα που τρέχουν όπως το «Ερευνώ και Καινοτομώ»  που επιχειρεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την δραστηριότητα των επιχειρήσεων τεχνολογίας είπε  ότι πρέπει να αρθεί ο περιορισμός που περιορίζει τις εταιρίες να συμμετέχουν με προϋπολογισμό στις προτάσεις ως το 20% του κύκλου εργασιών της τριετίας που είχαμε του μεγαλύτερου έτους από την προηγούμενη τριετία.

Για την κατάσταση που επικρατεί στα ασύρματα δίκτυα μίλησε  ο Γιώργος Καραγιαννίδης , Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. « Το 4Gπου συνεχίζεται έχει τεράστια επιτυχία ως προς την εγκατάσταση και τις επιδόσεις αντίθετα με το 5 G που οι πάροχοι δεν προχώρησαν στην εξάπλωση του δικτύου, ενώ πετυχημένο αναμένεται να είναι το 6G. Στόχος είναι να μειώσουμε τη καθυστέρηση στην επικοινωνία είναι να έχουμε κάλυψη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας το οποίο μπορούμε να πετύχουμε με επίγειες εγκαταστάσεις αλλά και τη χρήση εναέριων μέσων , όπως δορυφόροι χαμηλής τροχιάς και αερόπλοια που θα λειτουργούν σαν αναμεταδότες» είπε ο κ. Καραγιαννίδης.

« Η ΠΚΜ είναι η πρώτη περιφέρεια που προχωρά με τόσο έντονο βαθμό στη ψηφιακή μετάβαση. Θέλουμε να καταργήσουμε τα γκισέ» είπε ο  Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΠΚΜ Νικόλαος Τζόλλας. Όπως είπε ο κ. Τζόλλας μέχρι στιγμής 700 υπηρεσίες της ΠΚΜ έχουν ανέβει στον Οδηγό του Πολίτη και στο Gov.gr από ένα σύνολο 1.700 υπηρεσιών ενώ εχει προχωρήσει και στην πλήρη εκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού της, ενώ μέσω ενός προγράμματος έχει προχωρήσει και στη ψηφιακή διεκπεραίωση των εγγράφων που είναι μια πολύπλοκη διαδικασία.

Μπορείτε να βρείτε την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, εισηγήσεις συμμετεχόντων, αλλά και το βίντεο ολόκληρης της εκδήλωσης ΕΔΩ