Search
Close this search box.

Έτσι αναζωογονούνται οι αστικές περιοχές που αργοπεθαίνουν

Πηγή φωτογραφίας: creative commons. Το πάρκο High Line στη Νέα Υόρκη, Beyond My Ken

H πόλη είναι πολύ περισσότερα από το σύνολο των κτηρίων που την απαρτίζουν. Αυτό που κάνει μια πόλη άξια να την επισκεφτείς και να ζήσεις σε αυτήν είναι ακριβώς εκείνο που υπάρχει ανάμεσα στα κτήρια: πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια, θαλάσσια μέτωπα, λέει ο αρχιτέκτονας τοπίου James Corner, επικεφαλής designer στον σχεδιασμό του High Line, του γραμμικού πάρκου δηλαδή που δημιουργήθηκε σε μια υποβαθμισμένη περιοχή του Μανχάταν, πάνω σε ανυψωμένες σιδηροδρομικές γραμμές, και κέρδισε τα θετικά σχόλια όλων.

Ο Corner είναι εκπρόσωπος ενός νέου κύματος αρχιτεκτόνων τοπίου, που υποστηρίζουν ότι η δουλειά τους είναι κάτι πολύ παραπάνω από το να φυτεύουν δέντρα και γκαζόν: η δουλειά τους, λένε, έχει να κάνει με τον “ανασχηματισμό’ της ταυτότητας μιας περιοχής, με το πώς οι άνθρωποι που ζουν εκεί βλέπουν τους εαυτούς τους. Καθώς οι πόλεις ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θα κυριαρχήσει στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, στην προσέλκυση εργαζομένων υψηλών προσόντων και τον τουρισμό, παράγοντες όπως το landscaping αυτού του είδους γίνονται ολοένα και πιο επιθυμητοί.

“Μέρος της ευχαρίστησης τού να βρίσκεσαι σε μια πόλη είναι το να κάθεσαι σε αυτούς τους δημόσιους χώρους και απλά να βλέπεις τον κόσμο να περνάει από μπροστά σου” λέει ο Corner που αυτή τη στιγμή υλοποιεί τέτοια project στο Σιατλ, το Χονγκ Κονγκ και το Σικάγο.

Ποιες είναι μερικές από τις βασικές αρχές που εφαρμόζει προκειμένου να εμφυσήσει καινούργια ζωή σε αστικούς χώρους που αργοπεθαίνουν; Διαβάστε:

 

Τολμήστε να είσαστε διαφορετικοί

Πάρα πολλές πόλεις, λέει ο Κόρνερ, ακολούθησαν την ίδια λογική για να επανεφεύρουν τα μεταβιομηχανικά τους τοπία, με αποτέλεσμα να μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Οι ασιατικές πόλεις αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα ως προς αυτό. Απλά βλέπουν τι είναι καλύτερο και μεγαλύτερο σε μια άλλη πόλη και το αντιγράφουν. Κι όλο αυτό απλά παράγει ένα τρομαχτικό είδος ομοιότητας, όταν ο στόχος πρέπει να είναι οι αστικοί χώροι να αντανακλούν την ξεχωριστή ενέργεια κάθε πόλης.

 

Βρείτε τι είναι αυθεντικό και “χτίστε’ πάνω του

Κάθε περιοχή, κάθε σημείο σε ένα αστικό κέντρο, έχει μια ιστορία, μικρότερη ή μεγαλύτερη και δεσμούς με την πόλη γύρω του.  Μην το γκρεμίζετε αυτό. Βρείτε τι είναι αυθεντικό και ανυψώστε το. Όταν ο Κόρνερ επισκέφτηκε για πρώτη φορά την περιοχή του High Line το 2004 είδε γύρω του γραμμές τρένου που σκούριαζαν, τσιμέντο και χορτάρι που σπόριαζε μετά την αναχώρηση και  της τελευταίας αμαξοστοιχίας από εκεί το 1980. Ολα αυτά όχι απλά δεν διαλύθηκαν, αλλά έγιναν η καρδιά του πάρκου που δημιουργήθηκε εκεί.

 

Προσκαλέστε το κοινό να συμμετάσχει

Η θεατρικότητα είναι κλειδί για το design λέει ο Κόρνερ, που προσπαθεί να δημιουργεί αστικούς χώρους οι οποίοι ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να βλέπουν και να φαίνονται, να αλληλεπιδρούν με τη φύση και  με τους άλλους. Για να το πετύχει αυτό, δημιουργεί “προστατευμένα” μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούν να σταματήσουν και να μιλήσουν, ακόμη και να μοιραστούν μια στιγμή με έναν τυχαίο περαστικό.

 

Οι λεπτομέρειες μετράνε

Καθετί μετράει: τα υλικά, τα φυτά, η ποιότητα και η ένταση του φωτός. Η διαφορά βρίσκεται στη λεπτομέρεια. Είναι γεγονός!

 

Αν θέλετε να διαβάσετε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια όλες τις κατευθυντήριες γραμμές που δίνει ο Κόρνερ, δεν έχετε παρά να αναζητήσετε το πρωτότυπο άρθρο του ρεπόρτερ Josh Barbanel στη Wall Street Journal, κάνοντας κλικ ΕΔΩ