Search
Close this search box.

Από το σνόουμπορντ και τις νεροτσουλήθρες μέχρι τα λούνα παρκ, οι μηχανικοί …έχουν βάλει το χεράκι τους

Πηγή εικόνας: Ludovic Péron

Είναι καθημερινά, χρηστικά αντικείμενα ή υποδομές …ψυχαγωγίας που χρησιμοποιούμε τακτικά. Ποιος όμως τα εφηύρε ή έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία τους; Σχεδόν παντού υπάρχει κρυμμένος/η ένας/μία μηχανικός. Αν και συνήθως συνδέουμε εμάς τους μηχανικούς με γέφυρες, δρόμους ή ουρανοξύστες, η αλήθεια είναι ότι έχουμε “βάλει το χεράκι μας” και σε λιγότερο σημαντικά αλλά περισσότερο …διασκεδαστικά δημιουργήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα …η χιονοσανίδα.

Το snowboard εφευρέθηκε από έναν μηχανικό
Η χιονοσανίδα είναι ένα θαύμα γεωμετρίας και μηχανικής. Το γεγονός ότι στρίβει όπως στρίβει, έκανε τους κατασκευαστές των παραδοσιακών σκι να χρησιμοποιήσουν κάποιες από τις καινοτομίες της και στα σκι, ώστε αυτά να στρίβουν με μικρότερη προσπάθεια από πλευράς του χρήστη. Το snowboard λοιπόν, το δημιούργησε ο Serman Poppen, όταν έδεσε δύο σκι μαζί για να παίξει η κόρη του με κάτι διαφορετικό. Το αρχικό όνομα της εφεύρεσής του ήταν “snurfer” και σταδιακά εξελίχθηκε στο snowboard.

Η ρόδα του λούνα παρκ δεν θα υπήρχε χωρίς τον George Ferris
Η πρώτη “ρόδα” λούνα παρκ δημιουργήθηκε στο Pittsburgh των ΗΠΑ το 1893 από τον 33χρονο τότε μηχανικό George W. Ferris. Μεταξύ άλλων, εκείνος ο πρώτος τροχός περιείχε 100.000 τμήματα και το μεγαλύτερο ενιαίο κομμάτι σφυρήλατου χάλυβα, που είχε ποτέ χρησιμοποιηθεί σε κατασκευή μέχρι τότε. Όλα ξεκίνησαν εξαιτίας του Πύργου του Αϊφελ και συγκεκριμένα όταν γύρω στο 1890, ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Daniel Burnham, συγκέντρωσε μια ομάδα all-star μηχανικών και τους έδωσε μια οδηγία: “Μην κάνετε μικρά σχέδια”. Στόχος του ήταν να δημιουργηθεί κάτι πολύ εντυπωσιακό, που θα επισκίαζε σε τεχνική μαεστρία τον παρισινό πύργο. Ο Φέρις δημιούργησε τη ρόδα του, λοιπόν, που ήταν ένα θαύμα μηχανικής και έκανε τις πρώτες στροφές της στις 21 Ιουνίου του 1893. Σε 19 εβδομάδες έκοψε 1,4 εκατ. εισιτήρια. Ωστόσο, όταν τα φώτα έσβησαν, ο Φέρις βρέθηκε αντιμέτωπος με χρέη κι αγωγές από τους προμηθευτές του. Ο Φέρις πέθανε το 1896, σε ηλικία μόλις 37 ετών, χρεοκοπημένος και άρρωστος με τυφοειδή πυρετό. Μια εταιρεία που πουλούσε παλιοσίδερα αγόρασε τη ρόδα το 1904 και δύο χρόνια αργότερα τη μετέτρεψε σε scrap με τη χρήση δυναμίτη. Μάθε περισσότερα ΕΔΩ 

Τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν …πολλή μηχανική μέσα τους
Το πρώτο στοιχείο που σε κερδίζει σε ένα παπούτσι τρεξίματος είναι συνήθως το στιλ και το design. H ώρα της αλήθειας έρχεται όμως όταν το φορέσεις. Και για εκείνη τη στιγμή έχει προηγηθεί σκληρή δουλειά από μηχανικούς, οι οποίοι εξαντλούν τις αρχές της βιο-μηχανικής, για να φτιάξουν running shoes που απογειώνουν τον χρήστη (Διάβασε περισσότερα ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Νεροτσουλήθρες και θεματικά πάρκα χωρίς μηχανικούς …δεν γίνονται
Τα ονόματά τους δεν διασώθηκαν -ή τουλάχιστον δεν μπορέσαμε εμείς να τα εντοπίσουμε- αλλά οι νεροτσουλήθρες υπάρχουν χάρη στους πολιτικούς μηχανικούς. Ένας πολιτικός μηχανικός σχεδίασε τις σωστές κλίσεις και την αντλία νερού που δημιουργεί την ενδεικνυόμενη ροή νερού, ώστε και η τσουλήθρα να γλιστράει και να είναι ασφαλής για τους χρήστες -συνήθως μικρά παιδιά. Αντίστοιχα, μεγάλη είναι η συνεισφορά των μηχανικών στα κατά τόπους θεματικά πάρκα, όπου δεν εμπλέκονται μόνο στον σχεδιασμό. την κατασκευή και τον φωτισμό οικοδομημάτων, αλλά ακόμη και στη διαχείριση των ροών του πλήθους.

Πηγή: Νational Society of Professional Engineers (HΠΑ)

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ