Search
Close this search box.

Η Ζυρίχη ανακηρύχθηκε η πιο πράσινη πόλη του πλανήτη

Πηγή φωτογραφίας: www.zuerich.com
Πηγή φωτογραφίας: www.zuerich.com

Τον τίτλο της πιο αειφόρου και πράσινης πόλης στον κόσμο κατέκτησε η Ζυρίχη, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση μεταξύ 100 μεγάλων αστικών κέντρων, στον δείκτη 2016 Arcadis Sustainable Cities Index. Για την κατάρτιση του δείκτη, ο οποίος δημιουργήθηκε από την εταιρεία Arcadis, σε συνεργασία με το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών Cebr , εξετάζονται 32 διαφορετικοί υποδείκτες σε τρία πεδία: άνθρωποι, πλανήτης και έσοδα.

Η Ζυρίχη κατατάσσεται, όπως προαναφέρθηκε, πρώτη, πάνω από τη Σιγκαπούρη, τη Στοκχόλμη, τη Βιέννη και το Λονδίνο. Συνολικά οι ευρωπαϊκές πόλεις κατέλαβαν τις 16 από τις 20 θέσεις του TOP-20.

Αναλύοντας τον υποδείκτη “πλανήτης”, οι μελετητές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ζυρίχη με στόχο την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Η πόλη χαρακτηρίζεται επίσης ώς πρωτοπόρος για την απόφασή της να καταστεί “κοινωνία των 2000-watt” (“2000-watt society”) έως το 2050, κάτι που σημαίνει ότι η κατανάλωση ενέργειας per capita δεν θα ξεπερνά τα 2000 watt.

Καλά τα πήγε η Ζυρίχη και σε ό,τι αφορά το υποδείκτη “έσοδα”, που μετρά επιδόσεις σχετικές με το επιχειρηματικό περιβάλλον και την οικονομική υγεία μιας πόλης. Εξίσου ενδιαφέρον είναι όμως και το γεγονός ότι η πόλη έλαβε απογοητευτική κατάταξη (27η θέση) στον υποδείκτη ‘άνθρωποι”, ο οποίος μετρά επιδόσεις σχετικές με την ποιότητα ζωής, την υγεία, την ανισότητα του εισοδήματος, κόστος ζωής κτλ.

Παρότι οι μελετητές εξήραν το υψηλό επίπεδο ζωής που προσφέρει η ελβετική πρωτεύουσα, τις πολλές ευκαιρίες για εκπαίδευση και εργασία και το καλό σύστημα υγείας, το γεγονός ότι η Ζυρίχη είναι μια ακριβή πόλη, όπου υπάρχει κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής μέτρησε αρνητικά.

Άρθρο με πληροφορίες από το “thelocal.ch”

Μάθετε περισσότερα ΕΔΩ