Search
Close this search box.

Κι όμως, η κόρη του Λόρδου Βύρωνα θεωρείται η πρώτη προγραμματίστρια της ιστορίας

Μπορεί οι λέξεις “software” και “hardware” -λογισμικό και υλισμικό- να φέρνουν στο μυαλό ολόκληρες στρατιές ανδρών, αλλά το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή ήταν δημιούργημα μιας γυναίκας και μάλιστα σε εποχές που ουδείς θα το περίμενε. Ο λόγος για την Αυγούστα Αντα Κινγκ, κόμισσα του Λάβλεϊς και κόρη του γνωστού φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα,  η οποία έμεινε στην ιστορία για το έργο που άφησε πίσω της σχετικά με την Αναλυτική Μηχανή του Τσαρλς Μπάμπατζ.

Η Άντα γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1815 και ήταν το μοναδικό νόμιμο παιδί του Λόρδου Βύρωνα και της Άννας Ισαβέλλας (Αναμπέλα) Μίλμπανκ (Anne Isabelle Milbanke). Το ζευγάρι χώρισε τον Ιανουάριο του 1816 επειδή η Αναμπέλα δεν άντεχε πλέον τις απότομες αλλαγές διάθεσης του συζύγου της. Αμέσως μετά την έκδοση του διαζυγίου (Απρίλιος 1816), ο Λόρδος Μπάιρον έφυγε οριστικά από την Αγγλία , όπου ποτέ δεν επέστρεψε, αφού πέθανε στο Μεσολόγγι ον Απρίλιο του 1824, όταν η Άντα ήταν οκτώ ετών.

Η μικρή Αυγούστα έμεινε στην κηδεμονία της μητέρας της, η οποία τρομαγμένη από την αρνητική -όπως πίστευε- επίδραση που είχαν πάνω στον Λόρδο Βύρωνα η ποίηση και οι φιλολογικές ενασχολήσεις, αποφάσισε να δώσει στην κόρη της εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, στρέφοντάς της στα μαθηματικά, τις επιστήμες και τη μουσική. Σταθμός για τη μετεξέλιξη της νεαρής ήταν η γνωριμία της -σε ηλικία 17 ετών- με την επιστήμονα Μαίρη Σόμερβιλ,  η οποία ανέλαβε τη μόρφωσή της κυρίως στα μαθηματικά (η Σόμερβιλ ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στη Βασιλική Εταιρεία Αστρονομίας).

Σε μεταγενέστερο άρθρο της η Αντα περιλαμβάνει ένα “σχέδιο” σχετικά με το πώς η Αναλυτική Μηχανή θα μπορούσε να υπολογίζει αριθμούς Μπερνούλι. Αυτό ακριβώς το “σχέδιο” θεωρείται από τους ιστορικούς το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή. Το άρθρο δημοσιεύτηκε το 1843. Πέθανε τον Νοέμβριο του 1852, σε ηλικία μόλις 36 ετών, από μια αφαίμαξη που υπέστη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν προβλήματα της υγείας της (είχε καρκίνο στη μήτρα). Η συνεισφορά της αναγνωρίστηκε όταν το 1980 το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ παρουσίασε μια γλώσσα προγραμματισμού, την οποία και ονόμασε “Ada” προς τιμή της. Επίσης, η Βρετανική Εταιρεία Πληροφορικής απονέμει κάθε χρόνο μετάλλιο με το όνομά της.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ