Search
Close this search box.

Νέο νανοϋλικό μετατρέπει οποιοδήποτε παράθυρο σε «έξυπνο»

A darkened electrochromic film on plastic prepared by chemicalcondensation.Πηγή φωτογραφίας: Cockrell School of Engineering
A darkened electrochromic film on plastic prepared by chemicalcondensation.Πηγή φωτογραφίας: Cockrell School of Engineering

Νέο εύκαμπτο υλικό, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει οποιαδήποτε γυάλινη επιφάνεια σε «έξυπνο» υαλοπίνακα, ικανό να διαχειρίζεται τόσο τη θερμότητα, όσο και το φως του ήλιου, δημιούργησαν ερευνητές στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας Γαλλίας, Ισπανίας και ΗΠΑ. Η έρευνά τους για το νέο υλικό πρόκειται να δημοσιευτεί στο τεύχος Σεπτεμβρίου του Nature Materials.

Το «μυστικό» της ομάδας είναι μια νέα μέθοδος κατεργασίας για την επικάλυψη επιφανειών με το νέο νανοϋλικό, η οποία γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία και είναι πολύ φθηνότερη και ευκολότερο να χρησιμοποιηθεί, σε σχέση με τις «παραδοσιακές» επικαλύψεις σε γυαλί και τις συμβατικές –υψηλής θερμοκρασίας- μεθόδους.

Η ομάδα έκανε επίδειξη μιας εύκαμπτης ηλεκτροχρωμικής συσκευής, η οποία με μικρή φόρτιση (περίπου 4 volts) μπορεί να «σκοτεινιάσει» ή να κάνει πιο ανοιχτόχρωμο το υλικό, με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση του ηλιακού φωτός και άρα και της παραγωγής θερμότητας. Στην ουσία, η διαδικασία κατεργασίας που εφηύρε η ομάδα επιτρέπει τον χρωματισμό του υλικού σε δύο φορές ταχύτερο χρόνο από ό,τι οι άλλες, με τη χρήση μάλιστα λιγότερης ενέργειας.

Η ερευνητική ομάδα είναι διεθνής κι αποτελείται από επιστήμονες του European Synchrotron Radiation Facility και του CNRS στη Γαλλία, του Ikerbasque στην Ισπανία και του Cockrell School of Engineering του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Οστιν των ΗΠΑ.

Περισσότερα για το νέο υλικό ΕΔΩ