Search
Close this search box.

Οι πόλεις αγκαλιάζουν το “κίνημα των δημιουργών”

Πηγή φωτογραφίας: Rico Shen
Πηγή φωτογραφίας: Rico Shen

Ζούμε στην εποχή του “κινήματος” των κατασκευαστών ή των δημιουργών αν προτιμάτε. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο δημιουργούν ακατάπαυστα: ιδέες, χειροτεχνίες, προϊόντα. Η εκθετική αύξηση του αριθμού των μικροκατασκευαστών και η ύπαρξη on-line πλατφορμών όπως η Etsy, αποτελούν περίτρανη απόδειξη σχετικά με το πόσο βαθιά έχουν απλωθεί οι ρίζες του “maker movement”.
Και παρότι το Διαδίκτυο σου επιτρέπει να δραστηριοποιηθείς εμπορικά από όπου κι αν βρίσκεσαι, η πλειοψηφία των δημιουργών εδρεύει στις πόλεις -εκεί όπου η καινοτομία εκδηλώνεται συχνότερα και σαφέστερα, όπου οι αγορές ανακαλύπτουν νέες τάσεις και όπου συναντιούνται άνθρωποι κάθε ηλικίας και φυλής.

Maker space στο Πεκίνο. http://blog.atmel.com/2014/03/31/atmel-visits-beijing-makerspace/
Maker space στο Πεκίνο. http://blog.atmel.com/2014/03/31/atmel-visits-beijing-makerspace/

Αυτό το υπερτοπικό δημιουργικό και κατασκευαστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται δεν έχει δυναμική μόνο για τους πάσης φύσεως “χομπίστες” που μπορούν να βγάλουν ένα πρόσθετο χαρτζιλίκι κάνοντας αυτό που αγαπούν. Εκτιμάται ότι ήδη δημιουργεί ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη των πόλεων και την απασχόληση.
Το “maker movement” είναι προφανές ότι έχει υπόσταση και εκτός διαδικτύου. Μπορεί πολλά από τα “καταστήματα” να λειτουργούν ακριβώς εκεί, αλλά ταυτόχρονα ολοένα περισσότεροι είναι οι συνεργατικοί χώροι που δημιουργούνται στις πόλεις, παράγοντας οικονομικό αντικείμενο και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.
Η τάση αυτή θέτει μια πρόκληση και για τις τοπικές αρχές και τους δημιουργούς πολιτικής: πώς θα κεφαλαιοποιήσουν όλη αυτή τη δημιουργικότητα και τις προηγμένες δεξιότητες των κατοίκων τους για να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής των κοινοτήτων και τη λειτουργία των πόλεων. Σε κάποιες γωνιές του πλανήτη οι αρχές έπιασαν ήδη το νόημα και διευκολύνουν την ανάπτυξη του κινήματος…
Στο Burlington του Vermont για παράδειγμα, όταν οι τοπικές αρχές διαπίστωσαν ότι οι δημιουργικές κοινότητες στην πόλη αυξάνονται και πληθαίνουν, ανέλαβαν δράση για να ενθαρρύνουν τις νέες γενιές δημιουργών. Ως μια πρώτη κίνηση ενδυνάμωσε τη δυναμικότητα του συστήματος βιβλιοθηκών του: οι 14 βιβλιοθήκες της περιοχής πλέον παρέχουν στους δημότες πολλά περισσότερα από τον δανεισμό βιβλίων, όπως μεταξύ άλλων δημιουργικά workshops για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Πηγή φωτογραφίας: https://www.flickr.com/photos/5chw4r7z/
Πηγή φωτογραφίας: https://www.flickr.com/photos/5chw4r7z/

Λίγο πιο νότια, στην Chattanooga, η βιβλιοθήκη-ναυαρχίδα της πόλης έχει μετατρέψει όλον τον τέταρτο όροφό τής σε maker space, όπου προσφέρεται μεταξύ άλλον δωρεάν Ιντερνετ πολύ υψηλών ταχυτήτων.
Στο Σαν Φρανσίσκο, εκτός από τη στήριξη που παρέχει το Γραφείο Αστικής Καινοτομίας του δημάρχου, οι μικροί δημιουργοί και κατασκευαστές προϊόντων έχουν επίσης πρόσβαση σε υποτροφίες και φορολογικά κίνητρα. Επιπλέον, το Γραφείο Ανάπτυξης της Οικονομίας και της Απασχόλησης στηρίζει τον συντονισμό προγραμμάτων για τα δίκτυα δημιουργών (maker clusters). Το κίνημα των δημιουργών ή των κατασκευαστών είναι εδώ για να μείνει -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ενώ πλέον έχει αρχίσει να αναπτύσσει και συνέργειες με τη βιομηχανία, δίνοντας ανάσα σε όσες τοπικές επιχειρήσεις χρειάζονταν μια ώθηση για να επανέλθουν στο προσκήνιο.
Γιατί αυτή είναι η δύναμη του κινήματος: η δυνατότητά του να επαναφέρει την παραγωγή στις περιοχές όπου “συμβαίνει” η κατανάλωση. Η γεωγραφική εγγύτητα και η τοπική παραγωγή αποδεικνύονται άκρως αναζωογονητικές…
Για αυτό άλλωστε, σύμφωνα με έρευνα με τίτλο “National League of Cities”, το 26% των αμερικανικών πόλεων έχουν ήδη έναν χώρο για δημιουργούς, ενώ το 13% έχει ήδη φιλοξενήσει τουλάχιστον μία έκθεση με δημιουργίες τους, που αναδεικνύουν την ιδιαίτερη τοπική “γεύση” κάθε περιοχής…

Άρθρο με πληροφορίες απ΄ το fastcoexist.com

Αν σας ενέπνευσε το άρθρο μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες από ΕΔΩ