Search
Close this search box.

Οι πόλεις του πλανήτη απλώνονται ραγδαία. Κι αυτό είναι πρόβλημα

Πηγή φωτογραφίας: Peter Morgan from Nomadic - Shanghai Skyscape, CC BY 2.0
Πηγή φωτογραφίας: Peter Morgan from Nomadic – Shanghai Skyscape, CC BY 2.0

Στη Βαρκελώνη υπάρχουν 103 διασταυρώσεις δρόμων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο -υψηλή αναλογία αν συγκριθεί με αυτή της Μπραζίλια (41) ή της περιοχής Pudong στη Σαγκάη (17). Παρόλα αυτά όμως, οι κάτοικοι της Βαρκελώνης θα σου πουν ότι η Βαρκελώνη είναι μια πόλη που χαίρεσαι να τη ζεις.

Κι οι επισκέπτες, άλλωστε, γοητεύονται από τους πεζοδρόμους που περνούν ανάμεσα από έναν λαβύρινθο κτηρίων τεσσάρων έως επτά ορόφων, κατασκευασμένων στην πορεία των αιώνων πάνω σε στενούς δρόμους, οι οποίοι οδηγούν σε σκιερές πλατείες με καφέ και εστιατόρια. Πολλοί κάτοικοι κινούνται στην πόλη με τα πόδια και άλλοι με ποδήλατο, ενώ και η δημόσια συγκοινωνία λειτουργεί πολύ καλά.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε αστικές περιοχές, είτε αυτές είναι μεγα-πόλεις με πληθυσμό 10-20 εκατομμυρίων ανθρώπων (υπήρχαν 28 τέτοιες στον πλανήτη το 2014) είτε μεσαίου μεγέθους αστικά κέντρα ενός έως πέντε εκατ. κατοίκων (417) είτε μικρότερα αστικά σύνολα 500.000-1 εκατ. ατόμων (525). Η μεγαλύτερη ανάπτυξη, λένε οι αναλυτές, δεν θα προέλθει από τις μεγα-πόλεις, αλλά από αστικά κέντρα μικρούς και μεσαίου μεγέθους.

Οι μητροπόλεις του κόσμου είτε επεκτείνονται είτε συρρικνώνονται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τέσσερις στις δέκα πόλεις στον πλανήτη μικραίνουν (παρότι αυτή είναι μια τάση που η μετανάστευση ενδέχεται να  αναστρέψει). Ακόμη και στην Αφρική, υπάρχουν χώρες όπου το ποσοστό του πληθυσμού που ζει στις πόλεις έχει μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Συνολικά ωστόσο. Ο αστικός πληθυσμός αυξάνεται κι από 3,9 δισ. άτομα σήμερα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 6,3 δισ. το 2015 επί συνόλου 9,5 δισ, ατόμων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε και να χτίζουμε θαρρείς και οι πόροι του πλανήτη είναι ανεξάντλητοι,  θα διπλασιαστεί και ο όγκος των πρώτων υλών που απαιτούνται για να χτίσουμε και να λειτουργήσουμε τις πόλεις μας -αλλά και για να τραφούμε (αφού οι πόλεις θα καταλαμβάνουν και καλλιεργήσιμη γη, κάτι που θα απειλήσει ενδεχομένως την ισορροπία των παγκόσμιων αποθεμάτων τροφής).

Άρθρο με πληροφορίες από τον Guardian

Αν θέλετε να διαβάσετε (πολύ) περισσότερα για το θέμα, ακόμη και αναλύσεις γύρω από συγκεκριμένα παραδείγματα πόλεων, αλλά και για το πώς ο τρόπος που αναπτύσσονται οι πόλεις πρέπει να αλλάξει, κάνετε “κλικ” εδώ