Search
Close this search box.

Ο “στρατός” της υψηλής τεχνολογίας και η ανάπτυξη

tech«Στρατός» επιχειρήσεων και επιστημόνων με μεγάλη τεχνογνωσία, που μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα και να την τοποθετήσουν στον χάρτη της ψηφιακής πρωτοπορίας, υπάρχει “μέσα” στην ελληνική βιομηχανία τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Σύμφωνα με την IDC υπάρχουν 4.700 μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις πληροφορικής σε όλη την Ελλάδα με περισσότερα από 230.000 υψηλής εξειδίκευσης στελέχη, και παράλληλα λειτουργούν 40 σχολές πληροφορικής, που «παράγουν» 5.000 επιστήμονες πληροφορικής κάθε χρόνο. Και βέβαια υπάρχουν 200.000 νέοι, κυρίως των τεχνολογικών σχολών, που μεταναστεύσανε στην Ευρώπη. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν ο “στρατός” της ανάπτυξης
Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, Τάσος Τζήκας, κατά την πρόσφατη ομιλία του στο digital economy forum.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο κ.Τζήκας αναφέρθηκε στη διαχρονική έλλειψη ψηφιακής στρατηγικής και τις επιπτώσεις αυτής ακόμα και σε σχέση με το χρέος, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με μελέτες του ΟΟΣΑ, η παραοικονομία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται από 45 μέχρι 65 δισ. ευρώ. Αν λοιπόν υποθέσουμε έναν μέσο όρο πάνω από 50 δισ. το χρόνο με έναν συντελεστή φορολογίας περίπου στο 30% να είναι οι διαφεύγοντες φόροι, μιλάμε για πάνω από 15 δισ. ευρώ ετησίως. Πολλαπλασιάζοντας τους φόρους που διαφεύγουν, δηλαδή 15 δις ευρώ επί 20 που είναι τα χρόνια ζωής του ΣΕΠΕ, γιατί από την πρώτη μέρα δημιουργίας του προτείνουμε “τεχνολογία παντού”, προκύπτουν 300 δισ. Δηλαδή σχεδόν το ελληνικό χρέος»
Το CEO panel, που ακολούθησε, εξελίχθηκε σε μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες ενότητες του digital economy forum 2016 με τους συμμετέχοντες να τονίζουν και αυτοί την ανάγκη που υπάρχει για τη διαμόρφωση μίας ψηφιακής στρατηγικής από την πλευρά του ελληνικού κράτους. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια από την πλευρά του κράτους, ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των έργων που υλοποιούνται στο δημόσιο. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι, όπως επισημάνθηκε, υπάρχουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και πολλές από τις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, όχι μόνο έχουν στηρίξει τα τελευταία χρόνια τις ελληνικές θυγατρικές τους, αλλά είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν περαιτέρω, ώστε οι ψηφιακές τεχνολογίες να αξιοποιηθούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό. Ευκαιρίες υπάρχουν και για τις ελληνικές εταιρείες, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό αν και ακόμη η κακή εικόνα που υπάρχει για την Ελλάδα επηρεάζει αρνητικά, όπως επεσήμαναν οι συμμετέχοντες.

Από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) & επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική για την ψηφιακή σύγκλιση και την οικονομία: “Ο αποτελεσματικός ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και των επιχειρήσεων της χώρας μας, βάσει σχεδίου, θα βελτιώσει το επιχειρηματικό μας περιβάλλον και θα συμβάλει ουσιαστικά στην πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Στις νέες τάσεις της τεχνολογίας, οι οποίες οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, αναφέρθηκε ο Senior Vice President EMEA Region, MD CEMA Region της IDC, κύριος Steven Frantzen.
Ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Mobility, το Cloud Computing, τα Big Data Analytics και τα Wearables, σημειώνοντας ότι αποτελούν τις τάσεις της νέας τεχνολογίας, που θα καθοδηγήσουν τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα. “Θα πρέπει όλοι να ενσκήψουν σε αυτά. Είναι ένας άλλος κόσμος που θα πρέπει να τον αναγνώσουμε και να τον ενσωματώσουμε” ανέφερε. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ για το Ψηφιακό Επιχειρείν συμφώνησαν, ότι η ψηφιακή οικονομία αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την απουσία μιας συνεκτικής στρατηγικής, η οποία να εφαρμόζεται με συνέπεια και συνέχεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος, στο πλαίσιο του digital economy forum 2016 βραβεύτηκαν δύο ομάδες παιδιών για τις διακρίσεις τους σε διεθνείς διαγωνισμούς, ως ελάχιστη αναγνώριση πως παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι νέοι αυτοί άνθρωποι παραμένουν μαχητές και είναι αποφασισμένοι να προτάξουν τη σκληρή δουλειά και προσπάθεια ενάντια στην κρίση και στην αβεβαιότητα, γνωρίζοντας και τη διεθνή καταξίωση των προσπαθειών τους. Τα βραβεία δόθηκαν στις ομάδες, Zanneio Stardust από το Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά και Pομποτικής Hyperion Robotics του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.