Search
Close this search box.

Παίζοντας TETRIS πάνω στην πρόσοψη του δημαρχείου του Τελ Αβίβ

tetris

Κάθε Πέμπτη απόγευμα εδώ και λίγο καιρό, το δημαρχείο του Τελ Αβίβ μεταμορφώνεται. Τα παράθυρα φωτίζονται και καθένα από αυτά μετατρέπεται σε ένα γιγάντιο “Pixel”, που αποτελεί μέρος μιας “οθόνης” 3000 τετραγωνικών. Μπροστά από το κτήριο, στην πλατεία Rabin είναι εγκατεστημένο ένα ζευγάρι από joysticks, ύψους 1,5 μέτρου και οποιοσδήποτε τα πιάσει πρώτος/η στα χέρια του μπορεί να παίξει Tetris …πάνω στο δημαρχείο. Πιθανότατα πρόκειται για το μεγαλύτερο παιχνίδι του είδους στο κόσμο… Όλο αυτό σχεδιάστηκε για να τραβήξει την προσοχή στο Φεστιβάλ Καινοτομίας DLD του Τελ Αβίβ, που αρχίζει στο τέλος του μήνα.

Παρότι αδιαμφισβήτητα διασκεδαστικό, το γιγάντιο παιχνίδι, που μετατρέπεται επίσης σε “φιδάκι” ή “pong” δεν είναι ακριβώς καινοτομικό -κι εδώ σίγουρα …καιροφυλακτεί η ειρωνεία, από τη στιγμή που υπάρχει για να διαφημίζει ένα φεστιβάλ καινοτομίας.

Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει στην Alexanderplatz στο Βερολίνο ήδη από το 2001, στο πλαίσιο του Project Blinkenlights. Το Haus des Lehrers είχε κι αυτό φωτιστεί και οι επισκέπτες μπορούσαν να παίξουν Pong χρησιμοποιώντας τα handsets των κινητών συσκευών Nokia. Aντίστοιχα events έοχυν γίνει μεταξύ άλλων στο MIT και το Κίεβο, ενώ κάποιος μπορεί ακόμη να παίξει φιδάκι πάνω τα νερά των σιντριβανιών της Granary Square  στο Λονδίνο.

Τα παιχνίδια ήταν πάντως ανέκαθεν στο επίκεντρο του δημόσιου χώρου. Λίγα χρόνια μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η ιταλική πόλη Marostica φιλοξένησε για πρώτη φορά ένα παιχνίδι σκάκι με ανθρώπους-πιόνια, το οποίο στη συνέχεια επαναλαμβανόταν ανά διετία. Νωρίτερα φέτος άλλωστε, η Games London εγκατέστησε προσωρινά μια γιγάντια Monopoly στην Trafalgar Square και πρόσφατα, στη διάρκεια της 81ης ΔΕΘ είχαμε κάτι αντίστοιχο και στη Θεσσαλονίκη.

Όπως το έθεσε (εδώ σε ελεύθερη μετάφραση) ένας από τους εμπνευστές του Tetris στο Τελ Αβίβ, “συνήθως παίζουμε σε μέρη που τα νιώθουμε δικά μας, στα οποία αισθανόμαστε ασφαλείς. Οταν αυτό συμβαίνει σε μια πόλη, στην οποία περιπλανιούνται άνθρωποι, αυτό μπορεί να τους κάνει να νιώσουν περισσότερο σαν στο σπίτι τους”.

Άρθρο με πληροφορίες από τον Guardian

Δείτε ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ 

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ