Search
Close this search box.

Ποιες είναι οι πιο κοσμοπολίτικες πόλεις του κόσμου (υπάρχουν και εκπλήξεις);

cities
Γράφημα από το citymetric και τη statista. Το ποσοστό των ανθρώπων ανά πόλη, που δεν έχουν γεννηθεί σε αυτή αλλά κατοικούν μόνιμα εκεί 

Τα τελευταία 50 χρόνια ο πληθυσμός της γης υπερδιπλασιάστηκε, από περίπου 3 δισ. ανθρώπους το 1960 σε σχεδόν 7,1 δισ. το 2013. Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου όμως, ο αριθμός των ανθρώπων που άλλαξαν τόπο μόνιμης διαμονής, μεταναστεύοντας εκτός των συνόρων της πατρίδας τους έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, από 77 εκατ. το 1960 στα 232 εκατ, το 2013.

Οι άνθρωποι μεταναστεύουν από τη μία χώρα στην άλλη για διάφορους λόγους: δουλειά, προαγωγή, έρωτας, επειδή κάποιος …τους κυνηγάει και ούκ έσται τέλος στη λίστα.

Ένα κοινό στοιχείο όμως όλων όσοι μεταναστεύουν είναι ότι καταλήγουν στις πόλεις, όπου οι οικονομικές ευκαιρίες είναι περισσότερες και όπου η πιθανότητα να βρουν κοινότητες συμπατριωτών τους είναι μεγαλύτερη.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό citymetric δημοσιοποίησε πρόσφατα ένα γράφημα, στο οποίο φαίνεται ποιες πόλεις ανά τον κόσμο έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών ώς ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού τους, γεγονός που τους προσδίδει έναν κοσμοπολίτικο αέρα.

Τα ποσοστά προέρχονται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και την επεξεργασία σε γράφημα έκανε ειδικά για το περιοδικό η Statista. Όπως όμως διευκρινίζει, το γράφημα δεν περιλαμβάνει ένα συνεκτικό top-14, είναι μια λίστα πόλεων για τις οποίες συγκεντρώθηκαν δεδομένα.

Το 2014, λοιπόν, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη στέγαζαν πληθυσμό που σε ποσοστό 37% γεννήθηκε σε κάποια άλλη χώρα. Λογικό αφού πρόκειται αδιαμφισβήτητα για τις δύο κυρίαρχες “πόλεις του κόσμου” και τα επικρατέστερα hubs της κοσμοπολίτικης ζωής. Ωστόσο, αν συγκριθούν με άλλες πόλεις (ώς προς το ποσοστό ξένων που ζουν εκεί) δεν βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα…

Το Λος Αντζελες και το Σίδνεϊ, με ποσοστό 39% έκαστο, βρίσκονται κοντά στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Το ίδιο και η Σιγκαπούρη, παρότι εκεί η εικόνα δεν είναι πολύ εναργής, καθότι λόγω της ιδιότητάς της ώς πόλης-κράτους, οποιοσδήποτε δεν γεννήθηκε μέσα σε αυτή θεωρείται μετανάστης.

Μεγαλύτερη έκπληξη προκαλούν κάποιες από τις πόλεις που βρίσκονται κοντά στην κορυφή της λίστας, όπως το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, που έχει αναλογικά περισσότερους ξένους κατοίκους από ό,τι το Λονδίνο (επίσης 39%). Το Τορόντο του Καναδά πάλι, με ένα εντυπωσιακό 46% βρίσκεται ψηλότερα και από το Λονδίνο και από τη Νέα Υόρκη ώς πόλη/πόλος έλξης ξένων κατοίκων. Ίσως αυτό να σχετίζεται, όπως παρατηρεί το citymetric, με την πιο ευνοϊκή στάση που υπάρχει εκεί απέναντι στη μετανάστευση.

Οι δύο πόλεις που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας πάντως είναι οι αναμενόμενες. Οι Βρυξέλλες, ώς de facto πρωτεύουσα της ΕΕ και έδρα του ΝΑΤΟ βρίσκονται στη δεύτερη θέση της λίστας, καθώς πάνω από έξι στους δέκα κατοίκους τους (ποσοστό 62%) είναι ξένοι.

 

And the winner is….

Ντουμπάι.

Η οικονομία του Ντουμπάι έχει “χτιστεί” πάνω στην προσέλκυση εργαζομένων από άλλες χώρες. Μόνο ένας στους έξι κατοίκους της πόλης προέρχονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ίσως μόνο ένας στους 30 είναι δυτικός. Κυρίαρχες πληθυσμιακές ομάδες είναι αυτές των μεταναστών από τη νότια Ασία: Ινδία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές. Οι μετανάστες στην πόλη ανέρχονται στο 83% του πληθυσμού της…

Άρθρο με πληροφορίες από το citymetric

Για περισσότερα ανατρέξτε ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)