Search
Close this search box.

“Προσγειώστε ένα αβγό με ασφάλεια ρίχνοντάς το από τον δεύτερο όροφο”

pic
Η πρόκληση που τίθεται στους πιτσιρικάδες κάθε χρόνο είναι απλά διατυπωμένη: φτιάξτε την ελαφρύτερη δυνατόν κατασκευή, που θα επιτρέψει σε ένα φρέσκο αβγό να προσγειωθεί πάνω σε έναν στόχο από τον τρίτο όροφο χωρίς να σπάσει. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φελιζόλ, αεροπλάστ (το γνωστό περιτύλιγμα με τις “φούσκες”), μόνωση υαλονήματος ή μπαλόνια.
Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιείται κάθε άνοιξη στις ΗΠΑ, διοργανώνεται από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αστροναυτικής και Αεροναυτικής και την Αμερικανική Εταιρεία Μηχανολόγων Μηχανικών.
Στόχος είναι να βοηθηθούν τα παιδιά να καταλάβουν τι ακριβώς είναι η μηχανική στην πράξη, αλλά και να συνειδητοποιήσουν πως το να δημιουργούν κατασκευαστικές λύσεις μπορεί να έχει …πολλή πλάκα, όπως δηλώνει η συντονίστρια της εκδήλωσης, Shan Rufer.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες κατασκευών, αυτές που χρησιμοποιούν αλεξίπτωτο και οι αυτόνομες, ενώ οι διαγωνιζόμενοι χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: μικρότεροι από πέμπτη τάξη δημοτικού, έκτη δημοτικού έως δευτέρα γυμνασίου, τρίτη γυμνασίου έως τρίτη λυκείου και φοιτητές κολεγίου/ενήλικες.
O 15χρονος Justin Cartwright φαίνεται ότι ανακάλυψε τη χαρά της εφαρμοσμένης επιστήμης και τής …επιμονής. Έτσι, έχει συμμετάσχει πολλές φορές στον διαγωνισμό με διάφορες κατασκευές. Το αβγό του κατέληγε πάντα σπασμένο, αλλά φέτος …τα κατάφερε. Xρησιμοποιώντας ένα καλσόν 222 φωσφορούχα καλαμάκια, ενωμένα μεταξύ τους ώστε να σχηματίζουν πυραμίδες, κατάφερε να προσγειώσει το αβγό του άθιχτο και να εντυπωσιάσει τους κριτές. Τα αδέρφια του συμμετείχαν επίσης: το ένα με έναν ιδιαίτερο κύβο του Ρούμπικ μέσα στον οποίο φώλιαζε το αβγό και το άλλο με μια γλάστρα γεμισμένη με marshmallows, που επίσης παρείχαν προστασία στο ευαίσθητο περιεχόμενο… Μήπως είναι καλή ιδέα για να την εφαρμόσουμε και στη Θεσσαλονίκη; Τι λέτε;