Search
Close this search box.

Προσωρινή “ανάσα” στο πρόβλημα των χρεών της Ελλάδας προς τον CERN

 

Πηγή φωτογραφίας: ιστοσελίδα του CERN
Πηγή φωτογραφίας: ιστοσελίδα του CERN

Και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον CERN έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση, καθώς συνεπεία της οικονομικής αδυναμίας της χώρας, έχουν συσσωρευτεί εκκρεμείς υποχρεώσεις, που ανέρχονται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η άλλη πλευρά εμφανίζεται διαλλακτική: αν η Ελλάδα καταβάλει περίπου 5 εκατ. ευρώ μέχρι τον Δεκέμβριο, τότε …ούτε γάτα, ούτε ζημιά (προς το παρόν τουλάχιστον).
Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης του γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN), Rolf-Dieter Heuer, με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας Κώστα Φωτάκη και τον γενικό γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Θωμά Μαλούτα, ενώ ακολούθησε ομιλία του κ.Χόγιερ στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, στο πλαίσιο διοργάνωσης της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) του ΕΜΠ.
Στη διάρκεια της συνάντησης, η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε τον κ.Χόγιερ ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να διευθετηθεί το ζήτημα των οικονομικών εκκρεμοτήτων, το οποίο αποτελεί μια από τις προτεραιότητές της. Η Ελλάδα, όπως τονίσθηκε, επιθυμεί να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία της με το CERN, εφόσον εξομαλυνθεί και η οικονομική κατάσταση.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε χρόνο η Ελλάδα καταβάλει στον CERN συνεισφορά περίπου 15 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από το 2013 – 2014, συσσωρεύτηκαν οφειλές ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχει ακόμη καταβληθεί και το αντίστοιχο ποσόν του 2015.
Βάσει του καταστατικού του CERN, αν δεν έχουν καταβληθεί συνεισφορές δύο ετών, το κράτος – μέλος χάνει το δικαίωμα ψήφου. Ορισμένες άλλες χώρες – μέλη επιθυμούν να τηρηθεί τυπικά το καταστατικό και γι’ αυτό έχουν εκφρασθεί φόβοι από τους Έλληνες επιστήμονες ότι υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να απωλέσει το δικαίωμα ψήφου στο επόμενο Συμβούλιο του CERN.
Οι Έλληνες επιστήμονες ανησυχούν ότι τυχόν αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων προς το CERN, θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην απρόσκοπτη συμμετοχή των ελληνικών ερευνητικών ομάδων στα πειράματα και στα άλλα προγράμματα του CERN.
Πέραν των καλών προθέσεων και των δύο πλευρών πάντως, στο παρελθόν υπήρξαν και άλλες χώρες είχαν μεγαλύτερες οφειλές προς το CERN, τις οποίες κατέβαλαν σταδιακά, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα με το καθεστώς τους στον Οργανισμό.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του CERN, Μάλιστα, μια ομάδα του ΑΠΘ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Χαρά Πετρίδου έχει κατασκευάσει το 10% του μιονικού φασματόμετρου το οποίο και αποτελεί την «καρδιά» στη διαδικασία αναζήτησης του “σωματιδίου του Θεού”.