Search
Close this search box.

Τα έξυπνα κινητά στη μάχη για την πρόληψη θυμάτων από σεισμούς

Πηγή: http://www.usgs.gov/ Artwork credit: Emiliano Rodriguez Nuesch with Pacifico
Πηγή: http://www.usgs.gov/
Artwork credit: Emiliano Rodriguez Nuesch with Pacifico

Σε …σωτήρες “τσέπης” εκτιμάται ότι μπορούν να εξελιχθούν μελλοντικά τα έξυπνα κινητά, λειτουργώντας ώς σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικείμενους σεισμούς, ιδίως μεγάλου μεγέθους. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Αμερικανοί επιστήμονες που εκπόνησαν σχετική μελέτη (U.S. Geological Survey- USGC), επισημαίνοντας ότι τα κινητά τηλέφωνα αλλά και ηλεκτρονικές συσκευές άλλου είδους διαθέτουν συστήματα GPS, που μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά χρήσιμα.
Πώς; Μα επειδή μπορούν να ανιχνεύουν μόνιμες μετακινήσεις του εδάφους, που οφείλονται σε ενεργά ρήγματα. Με δεδομένο ότι η ταχύτητα μετάδοσης των δεδομένων ηλεκτρονικά είναι μεγαλύτερη από αυτή των “κυμάτων” του σεισμού, η προειδοποίηση ότι ένας σεισμός ήδη συμβαίνει σε μια περιοχή, θα φτάσει σε μια άλλη γειτονική αρκετά γρήγορα, ώστε οι κάτοικοι να είναι “υποψιασμένοι”.
Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα που καταγράφηκαν από έξυπνα κινητά τηλέφωνα πολιτών (crowdsourced) για να εντοπίσει σεισμικές δονήσεις και στη συνέχεια να ειδοποιήσει τους χρήστες των συσκευών. “Η δυνατότητα crowdsourced ειδοποίησης σημαίνει ότι η κοινότητα μπορεί να επωφεληθεί από δεδομένα που παράγει η ίδια” σημειώνει η επικεφαλής της μελέτης, γεωφυσικός Sarah Minson.
Κατά τη Minson και τους συνεργάτες της, τα συστήματα αυτά είναι ικανά όχι μόνο να εντοπίσουν εγκαίρως σεισμικές δονήσεις αλλά και να μεταδώσουν τάχιστα τα δεδομένα σε κατοίκους περιοχών που ενδεχομένως θα βρεθούν σε κίνδυνο.
Χώρες όπως η Ιαπωνία και το Μεξικό έχουν ήδη πολύπλοκα συστήματα προειδοποίησης των κατοίκων αλλά για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες δεν συμβαίνει το ίδιο, οπότε η χρήση των κινητών ώς μέσων θα ήταν πολύτιμη. “Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου οι πολίτες δεν προειδοποιούνται για σεισμούς, κυρίως εξαιτίας του υψηλού κόστους που συνεπάγεται η δημιουργία των αναγκαίων δικτύων επιστημονικής παρακολούθησης” προσθέτει από την πλευρά του ο γεωφυσικός Benjamin Brooks.

Εντοπίζοντας και μικρούς σεισμούς

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αισθητήρες των έξυπνων κινητών μπορούν να εντοπίσουν σεισμούς μεγέθους από 7 Ρίχτερ και πάνω. Ωστόσο, δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο για μικρότερους σεισμούς, που μπορούν επίσης να αποδειχτούν καταστροφικοί.
Οι ερευνητές “τέσταραν” την αποδοτικότητα του συστήματός τους, χρησιμοποιώντας αφενός μια προσομοίωση υποθετικού σεισμού και αφετέρου πραγματικά δεδομένα από τον σεισμό μεγέθους 9 Ρίχτερ, που έγινε το 2011 στο Tohoku-oki. Το συμπέρασμά τους; Αρκεί ένας σχετικά μικρός αριθμός ανθρώπων με έξυπνα κινητά (πχ, 5.000 άτομα σε μια μεγάλη πόλη), προκειμένου το σύστημα να μπορεί να εντοπίσει και να αναλύσει δεδομένα, και να στείλει εγκαίρως προειδοποιήσεις σε πιο μακρινές περιοχές που θα επηρεαστούν προσεχώς από τον ίδιο σεισμό.
Στο μεταξύ, στα πρώτα του στάδια ανάπτυξης βρίσκεται ένα αντίστοιχο φιλόδοξο πρότζεκτ-πιλότος, που χρηματοδοτείται από την αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το εθνικό σεισμολογικό κέντρο της Χιλής(Centro Sismologico Nacional). Στο πλαίσιο του πρότζεκτ εξετάζεται η αποδοτικότητα ενός υβριδικού συστήματος προειδοποίησης για σεισμό, που χρησιμοποιεί τόσο αισθητήρες κινητών, όσο και επαγγελματικούς αισθητήρες.
“Τριάντα χρόνια πριν, χρειάζονταν μήνες για να έχουμε μια χονδρική εικόνα των παραμορφώσεων που προκαλεί ένας σεισμός”, δήλωσε ο Thomas Heaton, καθηγητής σεισμολογίας στο Caltech και πρόσθεσε: “Η νέα αυτ ή τεχνολογία υπόσχεται να μας δίνει μια εικόνα σχεδόν ταυτόχρονη του συμβάντος σε πολύ μεγαλύτερη ανάλυση”.

Πηγές άρθρου: NASA Jet Propulsion Laboratory

Δείτε ΕΔΩ το δελτίο Τύπου (στην αγγλική και ισπανική γλώσσα)