Search
Close this search box.

Τα έργα τέχνης της μηχανικής

Οι μηχανικοί δημιουργούν… ‘Οχι μόνο πρωτοποριακές λύσεις για τεχνικά θέματα αλλά και έργα τέχνης. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύουν οι εικόνες που ελήφθησαν με ηλεκτρονικά μικροσκόπια στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού του Τμήματος Μηχανικής του University of Cambridge, οι οποίες αναδεικνύουν πώς οι εφαρμογές της επιστήμης μοιάζουν σε μικροσκοπικό επίπεδο σαν να τις δημιούργησε κάποιος ευφάνταστος καλλιτέχνης!

Το πρώτο βραβείο: Shot in the Dark. (Photo courtesy of Rachel Garsed)
Το πρώτο βραβείο: Shot in the Dark. (Photo courtesy of Rachel Garsed)

Το πρώτο βραβείο έλαβε η Rachel Garsed, με την εικόνα ενός σχηματισμού σε υγρό κρύσταλλο που προσομοιάζει με τρύπα από σφαίρα. Η εικόνα, με τίτλο “Shot in the Dark”, απεικονίζει την επίδραση ενός ισχυρού ηλεκτρικού πεδίου, το οποίο καταστρέφει τη δομή του υγρού κρυστάλλου, που συνήθως ελέγχει.

Η δεύτερη θέση: Titanium Comet Diaspora. (Photo courtesy of Andrew Payne)
Η δεύτερη θέση: Titanium Comet Diaspora. (Photo courtesy of Andrew Payne)

Τη δεύτερη θέση πήρε ο Andrew Payne με τη φωτογραφία με τίτλο “Titanium Comet Diaspora”, που παραπέμπει οπτικά στο …Διάστημα. Ο Andrew προσπάθησε να δημιουργήσει ένα μείγμα ζαφειριού και χάλυβα για να αυξήσει την αντίσταση υλικών στη φθορά. Χρησιμοποίησε laser ώς ενεργειακή πηγή και ένα στρώμα τιτανίου για να διευκολύνει τη συγκόλληση των δύο υλικών. Η φωτογραφία δείχνει την άκρη της ζώνης ακτινοβόλησης, όπου “πιτσιλιές” (flecks) τιτανίου εκρήγνυνται μέσα από τον χάλυβα.

Άρθρο με πληροφορίες από το engineering.com

Για να δείτε και τις υπόλοιπες φωτογραφίες που διακρίθηκαν κάνετε ένα κλικ ΕΔΩ