Search
Close this search box.

Το νέο κρυπτονόμισμα μας θέλει …σε κίνηση

Πηγή φωτογραφίας: ιστοσελίδα bitwalking.com
Πηγή φωτογραφίας: www.bitwalking.com

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε το bitcoin. Πλέον όμως ένα άλλο ψηφιακό κρυπτονόμισμα “βαδίζει” στην αρένα της παγκόσμιας αγοράς, επιβραβεύοντας με εικονικό  χρήμα την απόφασή μας να περπατάμε περισσότερο!  Το Bitwalking, όπως ονομάζεται, λειτουργεί μέσω μιας εφαρμογής σε smartphone, η οποία καταγράφει τα βήματα του ιδιοκτήτη. Όταν διανύσει 10.000 βήματα, δηλαδή περίπου οκτώ χιλιόμετρα, ο κάτοχος παίρνει ένα bitwalking (αρκτικόλεξο BW).

Τι μπορεί να κάνει με αυτό το νόμισμα; Σε πρώτη φάση, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα BW του για να αγοράσει προϊόντα από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα -ή απλά να τα ανταλλάξει με …αληθινά χρήματα (δολάρια ΗΠΑ για αρχή) μέσω της ίδιας ιστοσελίδας.

Για να μην πάρουν όμως όλοι τους δρόμους και το πράγμα ξεφύγει, τέθηκε και …πλαφόν περπατήματος. Στη διάρκεια μίας ημέρας κάθε άτομο μπορεί να πιστωθεί με μέχρι τρία BW, περπατώντας δηλαδή 24 χιλιόμετρα. Το Bitwalking έχει ήδη προσελκύσει χρηματοδότηση άνω των 10 εκατ. δολαρίων, κυρίως από Ιάπωνες επενδυτές, που στηρίζουν και τη δημιουργία ειδικής “τράπεζας”. Σταδιακά, θα υπάρξει και μια κυμαινόμενη ισοτιμία του BW με τα κανονικά νομίσματα.

Ο αντίλογος λέει ότι ένα νόμισμα που το αποκτάς απλά περπατώντας δεν θα κρατήσει μια καλή ισοτιμία για πολύ… Για να εισάγει κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες λοιπόν, η εταιρεία που το δημιούργησε, θα μπορεί να έχει έναν έλεγχο πάνω στον αριθμό των χρηστών, άρα στην προσφορά του νομίσματος και συνεπώς στην ισοτιμία του. Διάφορες εταιρείες -από κατασκευάστριες γκάτζετ μέχρι επιχειρήσεις αθλητικών ειδών- εξέφρασαν ενδιαφέρον να εμπλακούν στο εγχείρημα.

Βάσει των υπολογισμών των δημιουργών του νέου νομίσματος, σε μια ανεπτυγμένη χώρα ένας μέσος άνθρωπος θα μπορούσε να κερδίζει από το περπάτημά του γύρω στα 15 BW το μήνα. Στις φτωχές χώρες, όπου οι διαδρομές χιλιομέτρων με τα πόδια είναι πολύ συνηθέστερες, οι άνθρωποι θα κερδίζουν περισσότερα. Γι’ αυτό, το νόμισμα μπορεί να έχει μεγαλύτερη απήχηση στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου Για να δούμε λοιπόν τι θα γίνει με το bitwalking… Άραγε θα “περπατήσει”;

Άρθρο με πληροφορίες από το BBC και τη L’ est Republicain

Διαβάστε τα πρωτότυπα άρθρο ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)  κι ΕΔΩ (γαλλική γλώσσα)

Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα του νέου κρυπτονομίσματος, ΕΔΩ