Search
Close this search box.

Το νέο μουσείο τέχνης και αρχιτεκτονικής της Λισαβόνας …ξέρει από φως

Πηγή εικόνας: Newsweek. A view of the riverside facade of MAAT in Lisbon, Portugal.HUFTON + CROW.
Πηγή εικόνας: Newsweek. A view of the riverside facade of MAAT in Lisbon, Portugal.HUFTON + CROW.

“Είναι το φως” λέει η Amanda Levete, “αυτό το απίστευτο φως του Νότου”.   Κουλουριασμένη ξυπόλητη πάνω στον καναπέ της, στο στούντιό της στο Βόρειο Λονδίνο, η αρχιτέκτων του νέου Μουσείου Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Τεχνολογίας (MAAT)  της Λισαβόνας, μοιάζει έτοιμη να τραγουδήσει καθώς περιγράφει το δημιούργημά της.

Η Levete και η ομάδα της έκαναν πολύ περισσότερα από το να δουν το φως στη Λισαβόνα. Κατάφεραν να το συλλάβουν. Το ίδιο ηλιακό φως που έλαμπε πάνω στην επιφάνεια του ποταμού Tagus κατά τον 16ο αιώνα, τώρα μετατρέπει την επιφάνεια του MAAT σε κάτι που μοιάζει με …παθιασμένο χρυσό. Οι αντανακλάσεις του ήλιου στο ποτάμι “μεταδίδονται” σε προπετάσματα, οροφές, γκαλερί και καφέ, με μοτίβα που αλλάζουν διαρκώς στη διάρκεια της ημέρας ανάλογα με τη θέση του ουράνιου σώματος. Το μουσείο θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες του στις 5 Οκτωβρίου. Είναι τόσο καινούργιο και όμως μοιάζει ήδη σαν να ανήκει στο ποτάμι και την πόλη.

“Η πρόσκληση να σχεδιάσουμε το ΜΑΑΤ μας ήρθε από το πουθενά. Δεν υπήρχε ανταγωνισμός. Για εμάς ήταν εκπληκτικό ότι μια δημόσια εταιρεία (σ.σ. η αναθέτουσα αρχή ήταν η EDP, η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Πορτογαλίας) αποφάσισε να σπρώξει λίγο πιο πέρα τα όρια της τέχνης και της αρχιτεκτονικής” δήλωσε η Levette, γεννημένη στην Ουαλία το 1955.

Άρθρο με πληροφορίες από το Newsweek

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση τόσο με το κτήριο, όσο και με την αρχιτέκτονα, περάστε μια βόλτα από ΕΔΩ