Search
Close this search box.

Το να κλείσει το “Παπαγεωργίου” δεν είναι απλά απαράδεκτο. Είναι ντροπή

Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του νοσοκομείου
Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του νοσοκομείου

To νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” πρέπει να μείνει ανοιχτό και να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα. Δεν είναι δυνατόν ένα (ακόμη) τόσο μεγάλο ατού της Θεσσαλονίκης και της χώρας, και μάλιστα στον τόσο κρίσιμο τομέα της υγείας, ν΄ ακυρωθεί. Τα οικονομικά προβλήματα του νοσοκομείου πρέπει να λυθούν -και οι ελλείψεις προσωπικού ν’ αντιμετωπιστούν.

Τα προβλήματα αυτά δεν είναι άγνωστα: έχουν γνωστοποιηθεί πλήρως στην ηγεσία του υπουργείου, στους βουλευτές, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους φορείς της πόλης. Και για αυτά δεν ευθύνεται η διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά σαφώς και ξεκάθαρα οι επιλογές της Πολιτείας. Αυτό δε το τελευταίο τεκμηριώνεται από συγκεκριμένα στοιχεία και σημεία-”κλειδιά”, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

Οφειλές 210 εκατ. ευρώ προς το “Παπαγεωργίου” από τον ΕΟΠΥΥ
Ο κύριος πελάτης του νοσοκομείου, ο ΕΟΠΥΥ, του οφείλει το ιλιγγιώδες ποσόν των 210 εκατ. ευρώ από παρασχεθείσες στους ασφαλισμένους του υπηρεσίες. Η οφειλή αυτή δημιουργήθηκε διότι από το έτος 2012, που ιδρύθηκε ο ΕΟΠΥΥ, οι καταβολές του προς το νοσοκομείο αποτελούν μόλις στο 35,5% των τιμολογημένων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους ασθενείς κατά το χρονικό αυτό διάστημα.

Ούτε ένα ευρώ από το ένα δισ. των επιχορηγήσεων προς τα νοσοκομεία το 2015!
Γνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία λόγω των χρεών του ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο προβαίνει (κάποιες φορές και με διαγραφές οφειλών του ΕΟΠΥΥ) σε επιχορηγήσεις των νοσοκομείων ώστε να μπορούν να πληρώνουν τις δικές τους οφειλές προς τους προμηθευτές τους.
Στην κατανομή των επιχορηγήσεων αυτών, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΓΝΘ)“Παπαγεωργίου” αντιμετώπιζε ανέκαθεν άνιση μεταχείριση, με αποκορύφωμα το 2015, όταν από το περίπου 1 δισ. ευρώ, που μοιράστηκε στα υπόλοιπα νοσοκομεία για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών το Παπαγεωργίου δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ. Έτσι σήμερα το ΓΝΘ οφείλει σε προμηθευτές του περί τα 77 εκατ. ευρώ (ανεξόφλητα τιμολόγια από τον Δεκέμβριο του 2013), ενώ εκκρεμούν σε βάρος του 28 αγωγές (από προμηθευτές). Αν κάτι δεν αλλάξει άμεσα, οι προμηθευτές θα πάψουν να προμηθεύουν το νοσοκομείο με βασικά υλικά και φάρμακα, αναγκάζοντάς το σε περιστολή δραστηριοτήτων ή και παύση λειτουργίας του.

Ποσόν μόλις 40.000 ευρώ για υπηρεσίες 5 εκατ. προς ανασφάλιστους και αλλοδαπούς
Οι συνθήκες έχουν αλλάξει λόγω της οικονομικής κρίσης και το νοσοκομείο χρειάζεται να αντιμετωπίσει τη διαρκώς αυξανόμενη ομάδα ασθενών που αποτελούν οι προνοιακοί, οι ανασφάλιστοι και οι αλλοδαποί. Για την περίθαλψή τους, το νοσοκομείο παρείχε πέρυσι υπηρεσίες αξίας 5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων του αποδόθηκε ποσόν ύψους 40.000 ευρώ.

Εξαίρεση από τις προκηρύξεις για προσλήψεις, αποσπάσεις ακόμη και με αρνητική γνώμη του ΔΣ
Το “Παπαγεωργίου” αφενός  εξαιρείται από τις προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού, αφετέρου το προσωπικό του μειώνεται  ακόμα περισσότερο,  με υπουργικές αποφάσεις που αποσπούν υπαλλήλους  του σε άλλους φορείς, χωρίς γνώμη ή ακόμη και με αρνητική γνωμοδότηση του διοικητικού συμβουλίου του. Εως σήμερα έχουν κενωθεί 130 θέσεις προσωπικού για την πλήρωση των οποίων δεν έχει δοθεί έγκριση.

Ανενεργές 11 χειρουργικές αίθουσες, 20 κλίνες ΜΕΘ και 70 νέες κλίνες νοσηλείας
Ως αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού, σήμερα δεν λειτουργούν 11 χειρουργικές αίθουσες, ενώ μένουν ανενεργές οι 20 από τις 30 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που διαθέτει. Επιπλέον, δεν μπορούν να “ανοίξουν” 70 κλίνες νοσηλείας οι οποίες είναι έτοιμες.
Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με την ποσοτική του απόδοση, καλύπτει περίπου το 5-0% της δραστηριότητα της 3ης υγειονομικής περιφέρειας (Μακεδονίας) στην οποία ανήκουν 15 νοσοκομεία, ώς εξής:
stats

Μετά από ενημέρωση και έκκληση της διοίκησης του νοσοκομείου και συγκεκριμένα του προέδρου του, Βασίλειου Παπά, το ΤΕΕ/ΤΚΜ συνέταξε κείμενο ψηφίσματος, το οποίο απέστειλε στους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να υπάρξει κοινή “φωνή” προς την πολιτική ηγεσία της χώρας για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του.
Το κοινό τους ψήφισμα, το οποίο απεστάλη στον πρωθυπουργό, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στα πολιτικά κόμματα, διακηρύσσουν την ανάγκη απρόσκοπτης και πλήρους λειτουργίας του νοσοκομείου και απαιτούν από την πολιτική ηγεσία να μην ακυρώσει ένα μεγάλο ατού της Θεσσαλονίκης, της Βόρειας Ελλάδας και όλης της χώρας και μάλιστα στον τόσο κρίσιμο τομέα της εθνικής υγείας. Το ψήφισμα υπογράφουν οι εξής φορείς: ΤΕΕ/ΤΚΜ, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Ιατρικός Σύλλογος, Οδοντιατρικός Σύλλογος, Οικονομικό Επιμελητήριο και Φαρμακευτικός Σύλλογος, αναφέρει:
“Σε κάθε περίπτωση και ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, όπου όλο και περισσότεροι απευθύνονται στις δημόσιου χαρακτήρα Υπηρεσίες Υγείας, ενώ μεγάλοι πληθυσμοί προσφύγων έχουν ανάγκη περίθαλψης, είναι ντροπή η αδιαφορία για μία μεγάλη και τόσο σημαντική νοσοκομειακή μονάδα της χώρας υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.