Search
Close this search box.

Το Πεκίνο, η Σαγκάη και οι διαφορετικές απόψεις τους για το Bitcoin

Πηγή εικόνας: AuthorMike Cauldwell. Permission (Reusing this file) https://www.casascius.com/photos.aspx
Πηγή εικόνας: Author Mike Cauldwell. Permission
(Reusing this file)
https://www.casascius.com/photos.aspx

Το Πεκίνο και η Σαγκάη, οι δύο πολυπληθέστερες και πιο ανεπτυγμένες πόλεις της Κίνας, πολύ συχνά συγκρίνονται με αδέρφια. Μοιάζουν, αλλά η καθεμία έχει τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα. Υπό αυτό το φως, ένας ανταγωνισμός μεταξύ των δύο είναι αναπόφευκτος και αυτός ο ανταγωνισμός σήμερα επεκτείνεται στο κομμάτι της αγοράς blockchain στην Κίνα (όσοι ασχολείστε με κρυπτονομίσματα ή όσοι παρακολουθήσατε τη σχετική ημερίδα του ΤΕΕ/ΤΚΜ σίγουρα ξέρετε τι είναι το blockchain αλλά αν όχι, διαβάστε το σχετικό άρθρο του blog ΕΔΩ).

Οι δύο πόλεις διαφοροποιούνται ώς προς πώς χειρίζονται την …επαναστατικότητα του bitcoin με το Πεκίνο να φιλοξενεί τους “μαξιμαλιστές” του κρυπτονομίσματος και τη Σαγκάη να το θεωρεί “πασέ” και να “μεταφράζει” την πάλαι ποτέ επαναστατικότητά του σε βατές έννοιες, για να κερδίσει τη στήριξη των τοπικών κυβερνήσεων.

Αναλυτικότερα, πηγαίνοντας στο Πεκίνο, οι επισκέπτες της πόλης είναι πιθανόν να γνωρίσουν τους μαξιμαλιστές του bitcoin, αυτούς που σηκώνουν τους ώμους μπροστά στο ενδεχόμενο ένας εναλλακτικός πίνακας blockchain ή τραπεζικό consortium να αμφισβητήσει την κυριαρχία του τρόπου με τον οποίο σήμερα λειτουργούν τα πράγματα στην ψηφιακή οικονομία των 10 δισ. ευρώ. Στη Σαγκάη πάλι, είναι πιο πιθανόν να σου πουν ότι το bitcoin είναι ξεπερασμένο, μπανάλ, πασέ.

Για αυτό και στη Σαγκάη ξεφυτρώνουν εταιρείες όπως η Μetaverse, που κοιτάζουν το θέμα των bitcoins και του blockchain με διαφορετικό τρόπο. Ο Eric Gu, CEO της εταιρείας δήλωσε στο “CoinDesk” το εξής: “Ημουν ένας από τους πιο πρώιμους ευαγγελιστές του Bitcoin εδώ στην Κίνα και ένας από τους δημοφιλείς αρθρογράφους για το θέμα. Η τεχνολογία του είναι πράγματι επαναστατική, αλλά αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι. Το γεγονός ότι το bitcoin είναι επαναστατικό πιθανώς να απέτρεψε την εξέλιξη του σε Mainstream ενεργητικό”. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η στήριξη από τοπικούς αξιωματούχους είναι πιο ισχυρή, όταν τους παρουσιάζεται ένα πρότζεκτ που αποφεύγει τις αναφορές στο επαναστατικό “στίγμα” το οποίο περιβάλει το γνωστό κρυπτονόμισμα. “Αν περιμένεις από την κυβέρνηση να βάλει πλάτη για ένα πρότζεκτ blockchain, τουλάχιστον ας είναι εκείνο με το οποίο θα νιώθουν πιο άνετα” εξήγησε ο Gu.

Από την άλλη, στο Πεκίνο, πληθαίνουν οι startups που ποντάρουν στην επαναστατικότητα του bitcoin, μεταξύ των οποίων ο γίγαντας της “εξόρυξης” (κοιτάξτε στο προαναφερθέν άρθρο του blog για να καταλάβετε τι εννοούμε), Bitmain και μεγάλα ανταλλακτήρια όπως το OKCoin και το Huobi.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα, περάστε μια βόλτα από ΕΔΩ