Search
Close this search box.

Έρευνα: H επένδυση στα ιστορικά κτήρια φέρνει χρήμα και επιχειρήσεις

Los Angeles (Photo by Matt Machin via Flickr)
Los Angeles (Photo by Matt Machin via Flickr)

Πρόσφατη έρευνα των ιστορικών κτηρίων σε 50 αμερικανικές πόλεις αποδεικνύει με αριθμούς ότι τα αστικά κέντρα όπου σύγχρονα και ιστορικά οικοδομήματα συνυπάρχουν έχουν καλύτερες πιθανότητες να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία.

Έχοντας δημιουργηθεί από το National Trust for Historic Preservation’s Preservation Green Lab, ο ‘Ατλας της Επαναστικοποίησης (Atlas of ReUrbanism) εξετάζει περισσότερα από 10.000.000 κτήρια όλων των εποχών και καταρτίζει μια σειρά από δείκτες για τις πόλεις που τα φιλοξενούν. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περιοχές που έχουν μόνο καινούργια κτήρια είναι λιγότερο πιθανόν να δώσουν φτερά στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τη διαφορετικότητα, σε σχέση με όσες έχουν να παρουσιάσουν μίγμα παλιών και νέων.
building_ageΟι περιοχές με παλαιότερα και μικρότερα κτήρια, τα οποία συνυπάρχουν με νέα, σκοράρουν υψηλά σε αυτό που λέμε δείκτης “χαρακτήρα” -σε αντίθεση με τις υπερσύγχρονες, που θεωρείται ότι υστερούν σε “τύπο”.

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Άτλαντα, οι περιοχές με “χαρακτήρα” προφέρουν περισσότερες ευκαιρίες, κρατώντας την αστική υπόσχεση: ότι “εδώ, όλοι μπορούν να πάνε πιο μπροστά”.

Για παράδειγμα, στις 50 πόλεις, σχεδόν έξι στις δέκα (59%) από τις 3,2 εκατ. θέσεις εργασίας σε μικρές επιχειρήσεις, εντοπίζονται σε όσες από αυτές έχουν “χαρακτήρα” δηλαδή αναμειγνύουν παλιά και νέα αρχιτεκτονική.

Μάθετε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ