Search
Close this search box.

Ανησυχία Αυστραλών μηχανικών για τον πολλαπλασιασμό στις προσωρινές βίζες εργασίας

AustraliaΣτη δημιουργία εθνικού μητρώου μηχανικών προχωρά σταδιακά ο οργανισμός Engineers Australia, που εκπροσωπεί περίπου 100.000 Αυστραλούς μηχανικούς, σε μια προσπάθεια -όπως επισημαίνει- να θωρακίσει την αγορά απέναντι στο κύμα των προσωρινών θεωρήσεων (visas) εργασίας στον κλάδο, που εκδίδονται σε μεγάλους αριθμούς, προκειμένου να καλύψουν κενά σε ειδικότητες.

Όπως επισημαίνει ο φορέας, επί σχεδόν 25 χρόνια, έχει κάνει επανειλημμένα “διαβήματα” τόσο προς την κεντρική κυβέρνηση τής Αυστραλίας, όσο και προς τις ομοσπονδιακές αρχές, να υιοθετήσουν ένα τέτοιο σχήμα (μητρώο), μέσω του οποίου θα πιστοποιείται ότι ο κλάδος λειτουργεί με  επαγγελματίες υψηλών επαγγελματικών προδιαγραφών.

«Παρότι οι περισσότεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν την αξία ενός τέτοιου προγράμματος, η γενική απάντηση ήταν “πάντως, δεν πέφτουνε και κτήρια!”» , λέει ο επικεφαλής των Εngineers Australia (EA), Stephen Durkin και προσθέτει ότι ο φορέας πρέπει να κάνει τις κινήσεις που απαιτούνται προκειμένου να διατηρήσει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη του κοινού (το 2015 οι μηχανικοί “σκαρφάλωσαν’ κατά δύο θέσεις -στην πέμπτη- της λίστας με τα επαγγέλματα που οι Αυστραλοί πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών  Roy Morgan).

Κατά τον Durkin, παρότι η ανάγκη για τη δημιουργία του μητρώου προϋπήρχε, πλέον αυξάνεται από τους μεγάλους αριθμούς ξένων μηχανικών, που “μπαίνουν” στην Αυστραλία με προσωρινές βίζες (τις λεγόμενες “457 visas”), προκειμένου να καλύψουν ελλείψεις στην αγορά εργασίας. Και οι ελλείψεις αυτές δεν είναι μικρές: περίπου 9500 νέοι με πτυχίο μηχανικού αποφοιτούν κάθε χρόνο από τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας, όταν η ετήσια ζήτηση για μηχανικούς διαμορφώνεται την τελευταία δεκαετία μεταξύ των 13000 και των 20000 θέσεων εργασίας.

O Durkin διευκρίνισε ότι υποστηρίζει την επαγγελματική μετανάστευση ξένων μηχανικών με υψηλές δεξιότητες στην Αυστραλία. Όπως λεει, οι περισσότεροι από τους μηχανικούς που ζουν και εργάζονται σήμερα στην Αυστραλία έχουν γεννηθεί σε κάποια άλλη χώρα,. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι του επαγγέλματος θα πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθούν και να καταγράφουν τον αριθμό των συναδέλφων τους, που λαμβάνουν βίζες  457.

Μέχρι πριν από μία διετία, κάθε χρόνο εκδίδονταν περίπου 2000 τέτοιες βίζες. Σήμερα ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τις 7000 ετησίως. “Μπορούμε να δημιουργήσουμε λοιπόν ένα μητρώο, στο οποίο το κοινό θα έχει πρόσβαση, προκειμένου να δει αν ένας μηχανικός έχει επαρκή επαγγελματικά προσόντα, την προϋπηρεσία του και το επαγγελματικό τους ήθος. Θέλουμε να ελέγχουμε τη μοίρα μας” είπε χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία 20 χρόνια, ο αριθμός των μηχανικών, που απασχολούνται άμεσα σε όλα τα επίπεδα των κυβερνητικών δομών έχει μειωθεί από 100.000 σε 20.000, εξαιτίας τω προγραμμάτων ιδιωτικοποιήσεων αλλά και των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως οι συγχωνεύσεις διάφορων συμβουλίων και φορέων.

Θόρυβος με …προϊστορία
Δεν είναι η πρώτη φορά που η βίζα 457 προκαλεί “θόρυβο”. Εν έτει 2013, οι υποψίες για κατάχρησή της είχαν αναγκάσει την αυστραλιανή κυβέρνηση να αποφασίσει περιορισμούς στο πρόγραμμα προσέλκυσης προσωρινών εργατών από το εξωτερικό. Βάσει αυτού τού προγράμματος, όταν ένας εργοδότης δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησής του με εγχώριο εργατικό δυναμικό, έχει το δικαίωμα να προσκαλέσει εργαζόμενους από το εξωτερικό για ορισμένη χρονική διάρκεια και για συγκεκριμένη θέση.

Ωστόσο, γρήγορα έγινε σαφές ότι πολλοί εργοδότες προτιμούσαν ούτως ή άλλως να εισάγουν προσωπικό, αφενός αγνοώντας τους Αυστραλούς εργαζόμενους και αφετέρου καταπατώντας εργατικά δικαιώματα των ξένων ή αμείβοντάς τους με χαμηλότερους μισθούς.

Ο γενικός γραμματέας της Αυστραλιανής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ACTU), Ντέιβ Όλιβερ είχε τότε δηλώσει ότι σημειώνεται έκρηξη εισαγωγής προσωρινών εργατών από το εξωτερικό παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες Αυστραλοί είναι άνεργοι. Όπως είχε τότε πει, παρουσιάστηκε αύξηση των ξένων εργατών έως και 38% μόνο στον οικοδομικό τομέα, ενώ την ίδια στιγμή 68.000 Αυστραλοί οικοδόμοι έχασαν την δουλειά τους μέσα σε ένα χρόνο.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το άρθρο του Jared Lynch