Search
Close this search box.

Αρχιτέκτονες και μελλοντικές Katrina

CatrinaΤον Αύγουστο του 2005 ο Τυφώνας Κατρίνα σάρωσε το Μισισίπι και τη Λουιζιάνα, σκοτώνοντας πάνω από 1800 ανθρώπους και προξενώντας υλικές καταστροφές ύψους 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων: δεν ήταν μόνο από τις πιο φονικές φυσικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ αλλά και μία από τις ακριβότερες. Η Νέα Ορλεάνη εξελίχθηκε σε πόλη-σύμβολο για την έλλειψη προετοιμασίας των ΗΠΑ σε σχέση με τον περιορισμό των επιπτώσεων από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η καταστροφή αυτή αποτέλεσε ένα μάθημα που οι ΗΠΑ διδάχτηκαν με τον (πολύ) σκληρό τρόπο. Και σήμερα, σήμερα λιγότερο από μια δεκαετία μετά το χτύπημα της Κατρίνα, έχει ήδη σημειωθεί σημαντικη πρόοδος στην προετοιμασία για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από πιθανές μελλοντικές φυσικές καταστροφές. Μάλιστα, πολλή από αυτή τη δουλειά έγινε από την κοινότητα των Αμερικανών αρχιτεκτόνων. Μετά την Κατρίνα, το Ιδρυμα Αρχιτεκτόνων (Architects Foundation, πρώην American Institute of Architects Foundation) έχει εργαστεί με επιμονή, προκειμένου ν΄ αναλάβει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες ανάκαμψης από φυσικές καταστροφές στο σύνολο των ΗΠΑ.

100 ανθεκτικές πόλεις των ΗΠΑ
Σύμφωνα με άρθρο της Sherry-Lea Bloodworth- Botop, εκτελεστικής διευθύντριας του Ιδρύματος Αρχιτεκτόνων, στη Huffigton Post, νωρίτερα φέτος το Rockefeller Foundation φιλοξένησε την πρώτη πρωτοβουλία ¨100 Ανθεκτικές και Προσαρμοστικές Πόλεις των ΗΠΑ¨ (100 Resilient Cities Initiative), η οποία έφερε στο ίδιο τραπέζι 33 αρμόδιους από όλη τη χώρα, προκειμένου να μοιραστούν γνώση και εμπιειρίες και να δημιουργήσουν μια πλατφόρμα συνεργασίας ώστε τα αστικά κέντρα και οι πληθυσμιακές κοινότητες να γίνουν λιγότερο ευάλωττα στις φυσικές καταστροφές και άλλους κινδύνους.

Δίκτυο Design Studios για τις ανθεκτικές κατασκευές
Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η Εθνική Πρωτοβουλία Ανθεκτικότητας (National Resilience Initiative), στην οποία το Ιδρυμα Αρχιτεκτόνων ανέλαβε εκτελεστικό ρόλο. Το κεντρικό στοιχείο αυτής της πρωτοβουλίας είναι η έναρξη της δημιουργίας ενός δικτύου Περιφερειακών Αρχιτεκτονικών Γραφείων για την Ανθεκτικότητα, τα οποία θα πληροφορούν και θα επιμορφώνουν τις τοπικές αρχές για τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις μπορούν να αποκτήσουν κατασκευές ανθεκτικές στις φυσικές καταστροφές. Παράλληλα, θα τούς δίνουν τα ¨φώτα¨ τους για τις πρακτικές σχεδιασμού, ενώ -όπου αυτό είναι δυνατόν- θα παρέχουν και απευθείας υπηρεσίες σχεδιασμού και κατασκευής.
Τρία τέτοια design studios, που μεταξύ άλλων αξιοποιούν την επιστημονική παρακαταθήκη από ανώτατες αρχιτεκτονικές σχολές και ινστιτούτα που εξειδικεύονται στις ανθεκτικές κατασκευές, ιδρύθηκαν ήδη: στο Ινστιτούτο του Κέντρου Τεχνολογίας για το Resilient Design του Νιου Τζέρσι, στo Community Design Center της Σχολής Αρχιτεκτονικής Fay Jones στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας και στο Gulf Coast Community Design Studio του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μισισίπι.
Μεταξύ άλλων, τα κέντρα έχουν προτείνει και ξεκινήσει να εφαρμόζουν προγράμματα, που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη με χαμηλή επίδραση στο φυσικό περιβάλλον, την αστική γεωργία, την έξυπνη ανάπτυξη του αστικού προσανατολισμού με έμφαση στα έκτακτα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών, ακόμμη και την οικολογική διαχείριση των νερών από τις καταιγίδες.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για το τι σχεδιάζουν τα τρία design studio

Μάθετε ΕΔΩ περισσότερα για αυτήν και άλλες δράσεις του Ιδρύματος Αρχιτεκτόνων