Search
Close this search box.

Αυτές είναι οι πιο ελκυστικές πόλεις για startups παγκοσμίως

startup
Photo by: Mike Dierken, flickr, creativecommons

Για το Λονδίνο τα γράψαμε ΕΔΩ. Οι άνθρωποι είναι (πολύ) μπροστά στη δημιουργία οικοσυστημάτων για start-ups. Παρόλα αυτά, όταν η εικόνα ανοίξει για να περιλάβει όλον τον πλανήτη, το Λονδίνο βρίσκεται μόλις στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των 20 πόλεων/περιοχών, οι οποίες συγκεντρώνουν σήμερα το ενδιαφέρον των νεοφυών επιχειρήσεων, λόγω του δυναμικού περιβάλλοντος, που τους προσφέρουν για την ανάπτυξή τους (όχι ότι η θέση είναι κακή αλλά δείχνει την τάση στην Ευρώπη).

Η Κοιλάδα του Πυριτίου στην πρώτη θέση
Στην κορυφή της λίστας παραμένει η Κοιλάδα του Πυριτίου, η Silicon Valley, και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν περιοχές εκτός Ευρώπης: Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες , Βοστόνη και Τελ Αβίβ. Ποιος τα λέει αυτά; Η αξιολόγηση που περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση “Startup Ecosystem Report” για το 2015, την οποία καταρτίζουν οι εταιρείες CrunchBase και Compass.
Με βάση αυτή την κατάταξη, αν η πρώτη πεντάδα κυριαρχείται από ΗΠΑ και Ισραήλ, η αμέσως επόμενη θέση ανήκει στη γηραιά ήπειρο και συγκεκριμένα στο πρωτοπόρο Λονδίνο, που μαζί με το Βερολίνο (ένατη θέση) είναι οι μόνες ευρωπαϊκές πόλεις που σπάνε την …υπερατλαντική μονοτονία της πρώτης δεκάδας. Στην έβδομη θέση φιγουράρει το Σικάγο, στην όγδοη το Σιάτλ και στη δέκατη η Σιγκαπούρη. Για την …τιμή της Ευρώπης “μάχονται” ακόμη το Παρίσι στην ενδέκατη θέση και το Αμστερνταμ στη 19η.

Πού είναι η Ιαπωνία ο-ε-ο;
Στη λίστα των 20 πιο ελκυστικών πόλεων για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα περιλαμβάνονται ακόμη το Σάο Πάολο, η Μόσχα, το Όστιν (Τέξας-ΗΠΑ), το Μπανγκαλόρ (Ινδία), το Τορόντο, το Βανκούβερ και το Μόντρεαλ. Σημείωση με σημασία,που σίγουρα θα απαντήσει σε ερωτήματα όσων έχουν διαβάσει το κείμενο μέχρι αυτό το σημείο: το “Global Startup Ecosystem Ranking” δεν περιλαμβάνει στις αξιολογήσεις του τη βασίλισσα του chip innovation (Κίνα), την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και της Νότια Κορέα.

Εξωστρέφεια και επικοινωνία
Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι αυτό που έχει να κάνει με τη συνεργασία. Τα πιο δυναμικά οικοσυστήματα για τις startups παγκοσμίως έχουν αρχίσει να επικοινωνούν μεταξύ τους, ενώ και οι ίδιες οι νεοφυείς εταιρείες έχουν γίνει πιο διεθνοποιημένες, καθώς καταφέρνουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών εκτός του τόπου εγκατάστασης τους.
Τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν το φαινόμενο: σχεδόν τέσσερις στους δέκα (37%) χρηματοδοτικούς γύρους (funding rounds) στα 20 κορυφαία οικοσυστήματα του κόσμου περιέχουν πλέον τουλάχιστον έναν επενδυτή από κάποιο άλλο οικοσύστημα εκτός της χώρας εγκατάστασης.

Διαβάστε περισσότερα για τη μελέτη ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)

Κατεβάστε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο (κατόπιν εγγραφής και στην αγγλική γλώσσα)

Πίνακας από: http://blog.startupcompass.co/the-2015-global-startup-ecosystem-ranking-is-live
Πίνακας από: http://blog.startupcompass.co/the-2015-global-startup-ecosystem-ranking-is-live