Search
Close this search box.

Αυτές είναι οι πόλεις του 2115… όπως τις φαντάστηκαν βραβευμένοι αρχιτέκτονες

Πώς θα είναι οι πόλεις του μέλλοντος; Ποιες θα είναι οι δέκα κυρίαρχες τεχνολογίες κι εξελίξεις που θα αφορούν το αστικό περιβάλλον το 2115; Αστικά τοπία που αφήνουν τον θεατή με το στόμα ανοιχτό δημιουργήθηκαν από κορυφαίους αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς και θα προβληθούν στην έναρξη του νέου κύκλου τού “Impossible Engineering” (στον αέρα από τις 26 Μαΐου) στο τηλεοπτικό κανάλι “Yesterday”.

H ομάδα των μηχανικών φαντάστηκε υπέργειες λεωφόρους, πλωτές πόλεις, φάρμες αγελάδων σε ταράτσες ουρανοξυστών, χώρους κατοικίας με σύνθετα ξεχωριστά μικροκλίματα και υπόγεια στάδια. Τα δύο σενάρια που αξιολογήθηκαν ώς πιθανότερα να συμβούν στον επόμενο αιώνα είναι αυτά των πόλεων που επιπλέουν και των υπογείων σε πολύ μεγάλα βάθη. Κατά τους μηχανικούς της ίδιας ομάδας, το 2115 θα είναι συνηθισμένη η χρήση διαστημικών “λιμένων” για τακτικές εκδρομές στο φεγγάρι και τον ‘Αρη. Πού είσαι Isaac Asimov!

Στην ομάδα που σχεδίασε τα αστικά τοπία toy 2115 συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- ο δρ Rhys Morgan, διευθυντής του τμήματος μηχανικών και εκπαίδευσης στη Royal Academy of Engineering του Ηνωμένου Βασιλείου και διακριθέντες αρχιτέκτονες και λέκτορες του University of Westminster.

“Οι επαναστάσεις στο αντικείμενο εργασίας του μηχανικού συμβαίνουν με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνουν οι επαναστατικές εξελίξεις στη λογοτεχνία, τη μουσική ή το lifestyle -χρειάζεται μια συσσώρευση διαφορετικών ανακαλύψεων και επιρροών, προκειμένου να δημιουργηθεί ο τελικός καταλύτης για μια νέα ανακάλυψη. Σπάνια υπάρχει μια στιγμή ‘εύρηκα!’” δήλωσε ο δρ Μόργκαν και πρόσθεσε ότι, άσχετα από τις εκτιμήσεις καις τις προβλέψεις της ομάδας, οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί στα επόμενα 50 χρόνια.
Τι φαντάστηκε λοιπόν η ομάδα; Οι τρεις κυρίαρχες τάσεις, που οπτικοποιήθηκαν από την ομάδα, φαίνεται πως είναι οι εξής:

1)Υπόγεια σε πολλαπλά επίπεδα αναπτύσσονται ήδη σε πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές του Λονδίνου -και όχι μόνο. Η ομάδα όμως αναμένει ότι στον επόμενο αιώνα αυτό θα είναι το μέλλον και της κατοικίας. Πιθανότατα τα σπίτια θα έχουν τόσους ορόφους κάτω από το έδαφος, όσους και πάνω από αυτό, λένε και εκτιμούν ότι αυτή είναι η πιθανότερη να συμβεί τον επόμενο αιώνα εξέλιξη.

Φωτογραφία από τη Daily Mail. Το 2115 ποτέ δεν θα ξέρεις τι μπορεί να υπάρχει κάτω από ένα κτήριο...
Φωτογραφία από τη Daily Mail. Το 2115 ποτέ δεν θα ξέρεις τι μπορεί να υπάρχει κάτω από ένα κτήριο…

2)Οι πλωτές πόλεις, που θα εκμεταλλεύονται την ηλιακή και κυματική ενέργεια, “ψηφίστηκαν” από τους ειδικούς ώς η δεύτερη πιθανότερη “επανάσταση’ στη μορφή και τη λειτουργία των αστικών κέντρων του 2115.

Φωτογραφία από τη Daily Mail. Οι πλωτές πόλεις θεωρούνται το δεύτερο πιθανότερο να συμβεί μέχρι το 2115 σενάριο
Φωτογραφία από τη Daily Mail. Οι πλωτές πόλεις θεωρούνται το δεύτερο πιθανότερο να συμβεί μέχρι το 2115 σενάριο

3)Οι φάρμες που …ξύνουν ουρανό, στις οποίες σοδειές καλλιεργούνται και ζώα εκτρέφονται στα εκατοντάδες μέτρα από το έδαφος, σε πολυεπίπεδα κτήρια, είναι κατά τους ειδικούς η τρίτη κυρίαρχη τάση για τις πόλεις του μέλλοντος.

Φωτογραφία από τη Daily Mail. Φάρμες  ...υψηλών προδιαγραφών
Φωτογραφία από τη Daily Mail. Φάρμες …υψηλών προδιαγραφών

Το TOP-10 των κυρίαρχων τάσεων συμπληρώνουν κατά σειρά: τα εκτυπωμένα σπίτια, τα κτήρια με δικά τους σύνθετα μικροκλίματα, οι γέφυρες που διασχίζουν ολόκληρες πόλεις, οι διαστημικοί λιμένες για απευθείας πρόσβαση στη Σελήνη και τον Αρη, τα εξαιρετικά ψηλά κτήρια (‘cities in the sky”), οι υποβρύχιες πόλεις και οι πτυσσόμενοι, στοιβαζόμενοι χώροι κατοικίας τύπου “κουκουλιού” ή κάψουλας (living pods).
Πολλές από τις προβλέψεις είναι άμεσα συναρτημένες με τις κλιματικές συνθήκες, αφού η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας και της στάθμης της θάλασσας, ενθαρρύνει την προσανατολισμένη στο νερό αρχιτεκτονική.

Τι πιστεύουν για τις πόλεις του μέλλοντος 2000 Βρετανοί
Οι αρχιτέκτονες όμως, δεν είναι οι μόνοι που έχουν φαντασία. Σε συμπληρωματική έρευνα, που έγινε σε δείγμα 2000 Βρετανών, με αντικείμενο τις πόλεις του μέλλοντος, ένας στους τρεις δήλωσε ότι οι πλωτές πόλεις μπορούν να αποτελέσουν βιώσιμη λύση για το μέλλον, ενώ ένας στους πέντε θεωρεί ότι η ύπαρξη living pods, που θα επιπλέουν στα μεγάλα ποτάμια, θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα του συνωστισμού στις πόλεις. Ένας στους δέκα “ψήφισε” τις υποβρύχιες πόλεις, το 15% δήλωσε ότι η έλλειψη χώρων θα οδηγήσει πιθανότατα σε φάρμες-ουρανοξύστες και το 13% θέλει να δει “πόλεις στον ουρανό’, χτισμένες τη μία πάνω στην άλλη. Το 12% των ερωτηθέντων, τέλος, θεωρεί ότι κάποια στιγμή στον επόμενο αιώνα οι διαστημικοί λιμένες, με απευθείας και τακτική πρόσβαση στη Σελήνη και τον Αρη θα είναι πραγματικότητα. Διακοπές στο φεγγάρι λοιπόν…

Άρθρο με πληροφορίες από τη dailymail.co.uk